Sunday, January 10, 2010

Δύσκολη η πολιτογράφηση αλλοδαπών στην Ελλάδα


08-01-2010

[insert caption here]
Σφιχτή χαρακτηρίζεται η πολιτική της χώρας μας στη χορήγηση ιθαγένειας έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έρευνα η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει των επιδόσεων της για το καθεστώς πολιτογράφησης αλλοδαπών. Ο νομικός Βασίλης Χειλιδάρης συμφωνεί ότι το καθεστώς αυτό είναι ένα παρωχημένο και αναχρονιστικό καθεστώς.

Κλειστή και περιοριστική πολιτική ιθαγένειας και απουσία ευνοϊκών όρων πολιτογράφησης για τους μετανάστες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα διαπιστώνεται και από τον δικηγόρο Βασίλη Παπαστεργίου.

Η Ελλάδα πρέπει να φθάσει τις επιδόσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και αυτό θα συμβεί μόνο όταν απλουστευτεί και γίνει πιο αντικειμενική η νομοθεσία επιμένει ο δικηγόρος Βασίλης Χειλιδάρης.

Έχει σημασία, συμπληρώνει, η κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει σε πιέσεις που ήδη ασκήθηκαν για λιγότερες φιλελεύθερες λύσεις, αλλά να επιμείνει με αυτοπεποίθηση στην πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που όντως πρέπει να διορθωθούν στην κατεύθυνση της εδραίωσης του κράτους δικαίου.

No comments: