Monday, January 25, 2010

Tι βλέπουν οι ξένοι τραπεζίτες Tου Κωστα Καλλιτση /

Οι ξένοι τραπεζίτες μπαινοβγαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών με τη νευρικότητα που προκαλεί η οσμή του εύκολου, υψηλού κέρδους. Αν δεν μπορείτε να βρείτε δάνεια -μας λένε- να σας βρούμε εμείς, με ιδιωτική τοποθέτηση, στα σίγουρα. Και προτείνουν spread περί τις 300 μονάδες και μια παχυλή προμήθεια για τους ίδιους - κοινώς, όρους ληστρικούς. Το υπουργείο απέρριψε αυτές τις «ευγενικές προσφορές». Αποφάσισε να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές για δάνεια - ορθώς, εφόσον έτσι τουλάχιστον θα καθαρίσει το τοπίο. Σε πρώτη φάση, θα αναζητήσει 3 - 5 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια. Μόλις το έμαθαν, οι υποψήφιοι δανειστές άρχισαν να πιέζουν το spread των 5ετών ομολόγων μας - προθέρμανση, για να δρέψουν τοκογλυφικά κέρδη. Ετσι, την Παρασκευή, το spread του 5ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε έως και τις 407 μονάδες, από 323 που ήταν την Πέμπτη...

Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο για το χρέος. Και το κράτος κατ’ ουσίαν έχει πτωχεύσει. Αυτές τις δύο αλήθειες όσο νωρίτερα τις κατανοήσουμε τόσο καλύτερα. Οσο καθυστερούμε τόσο χειρότερα.

Συνήθως, αυτά απευθύνονται στην κυβέρνηση. Σε συνθήκες πολέμου -λέγεται και γράφεται- οι πολλές διαβουλεύσεις αναστέλλονται, οι πολλές συνάφειες με τον λαϊκισμό κόβονται, οι πειραματισμοί με διαδικασίες αναβάλλονται, οι αρρυθμίες δεν επιτρέπονται, τίθεται σε προτεραιότητα η εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων άμυνας χωρίς ταλαντεύσεις και εκπτώσεις, που τα επεξεργάζονται επιτελείς με αρμοδιότητα και γνώση, σε διαρκή συνεδρίαση. Και αφού το κράτος τελεί σε πτώχευση, χωρίς περιστροφές λες ότι μέχρι νεωτέρας δεν υπάρχουν λεφτά, οποιοσδήποτε διάλογος αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει - τέλος! Σωστά.

Αλλά εκτός από την κυβέρνηση υπάρχουν και όλοι οι άλλοι. Που φαίνεται ότι δύσκολα κατανοούν ότι είμαστε σε πόλεμο για το χρέος, ότι το κράτος έχει πτωχεύσει και ότι οδεύουμε προς παρατεταμένη, πολυετή ύφεση που θα υποβαθμίσει τη χώρα μας (όχι στα ratings, αλλά) στην πράξη.

Η κατά παράδοση Αριστερά, τα ίδια που έλεγε όταν η οικονομία ήταν κλειστή και το κράτος είχε έλλειμμα 2% ή 3%, τα ίδια λέει και σήμερα που η οικονομία είναι ορθάνοιχτη και το έλλειμμα είναι 13%: «Αυξήστε τις δαπάνες, τονώστε τη ζήτηση». Αποσιωπά ότι το κράτος δεν έχει λεφτά και ότι, αφού δεν παράγουμε τίποτα, αν δεν προχωρήσουμε σε (επώδυνες) διαρθρωτικές αλλαγές, η τόνωση της ζήτησης καταλήγει σε γερμανικά αυτοκίνητα, γιαπωνέζικα ηλεκτρονικά και κινεζικά μπλουζάκια - άρα, το πρόβλημα αναπαράγεται.

Και η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού εύκολα λησμόνησε ότι σε έξι χρόνια, με αύξηση του ΑΕΠ 40%, η κυβέρνησή της εκτόξευσε τις πρωτογενείς δαπάνες του κράτους 87%, ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν μόνον 31% (δηλαδή, οργίασε η σπατάλη και κατέρρευσαν τα έσοδα), τώρα μιλάει για περικοπές δαπανών που, όμως, ως διά μαγείας, δεν θα θίξουν οποιονδήποτε και, ταυτόχρονα, τάσσεται υπέρ των χρηματικών διεκδικήσεων των «μπλόκων».

Ασφαλώς, ο κ. Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές και μαζί με αυτές «κέρδισε» το πρόβλημα και την ευθύνη να το λύσει. Ολοι, όμως, οφείλουν να δουν ότι η καταστροφή δεν είναι πλάσμα φαντασίας, είναι μπροστά μας και μας πλησιάζει. Να δουν, δηλαδή, αυτό που βλέπουν οι ξένοι τραπεζίτες όταν μας κοιτάζουν. Και να συμπεριφερθούν έντιμα.from kathimerini

1 comment:

lornion said...

το κουδούνι του κινδύνου το κτυπούν ντόπιοι και ξένοι,δεν χρειάζονται ημίμετρα, χρειάζονται θαραλέες αποφάσεις που να τεθούν σε εφαρμογή εδώ και τώρα(προσφιλής εκφραση του πασοκ).Μη χάσετε χρόνο στηρίξατε πρώτα την χώρα.Αλλοιώς .....