ONOMA "MAKEΔΟΝΙΑ"- ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ενταξη πΓΔΜ στην Ευρ. 'Ενωση χωρίς να ληφθεί υπόψη το όνομα: Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ότι «η διαδικασία διεύρυνσης θα συνεχιστεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει τη θέση της σχετικά με την αίτηση των Σκοπίων για επίσημη υποψηφιότητα... Το θέμα του ονόματος είναι "διμερές", για το οποίο διεξάγονται συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γνωμοδότηση της Kομισιόν και την απόφαση της EE για την αίτηση ένταξης της ΠΓΔM». Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν την Κυριακή 5 Ιουνίου, κατά την διάρκεια επίσκεψης εργασίας του Μπούτσκοφσκι στη Φιλανδία. Η ελληνική κυβέρνηση έλεγε και λέει ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ.
Στην Ελλάδα ανήκει η... πρόταση Νίμιτς: Η υποτιθέμενη πρόταση Nίμιτς για το Σκοπιανό ("Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια") ήταν ελληνική πρόταση (με στόχο να αποφευχθούν αναγνωρίσεις από ευρωπαϊκές χώρες), που απλώς ανάλαβε να προωθήσει στα Σκόπια ο διεθνής μεσολαβητής Νίμιτς. Το "ομολόγησε" ο υπουργός Εξωτερικών Μολυβιάτης, στη σύσκεψη του του Eθνικού Συμβουλίου Eξωτερικής Πολιτικής, με την συμμετοχή αντιπροσώπων των κομμάτων (μ' εξαίρεση του ΚΚΕ) την 1η Ιουνίου 2005.
Tα 13 σημεία της πρότασης Νίμιτς και η ερμηνευτική δήλωση
13 Απριλίου 1992, σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Η Ελλάδα δεν θ' αναγνωρίσει το κράτος αυτό αν στο όνομά του υπάρχει η λέξη Μακεδονία».
8 Απριλίου 2005: «Η Ελλάδα "δέχεται" την πρόταση Νίμιτς γιά "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια"». (Δηλ., την...πρότασή της, που υπόβαλε ο...Νίμιτς)
1993, η κρίσιμη χρονιά γιά όνομα "Μακεδονία": Hνωμένα Έθνη, Συμβούλιο Ασφαλείας- Συνεδριάσεις, αποφάσεις, ψηφίσματα, πρακτικά γιά FYROM. Οι επιστολές -των τότε υπουργών Εξωτερικών- Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Κάρολου Παπούλια... H επίσημη αναγνώριση των Σκοπίων ως πΓΔΜ από την Ελλάδα (Κάρολος Παπούλιας-Stevo Crvenkovsky), με την συμφωνία 13 Σεπτ. 1995. (Στ' αγγλικά)
Δήλωση υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη γιά όνομα πΓΔΜ (8 Απρ. '05):
«Σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησής μας αποτελεί η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι η συναίνεση, όπου είναι δυνατή, ενισχύει τη διεθνή θέση της χώρας και διευκολύνει την προώθηση των θέσεών μας και των επιδιώξεών μας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ενημέρωσα σήμερα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στα σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Όπως γνωρίζετε, για το θέμα αυτό διεξάγονται διαπραγματεύσεις επί πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει διορίσει τον κ. Νίμιτς ως Ειδικό Εκπρόσωπό του. Τώρα ο κ. Νίμιτς παρουσίασε δική του πρόταση για τη λύση του θέματος. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα υιοθετηθεί για διεθνή χρήση το όνομα «Republika Makedonija-Skopje» σε αυτήν την γλώσσα αμετάφραστο. Το όνομα αυτό θα ισχύει σε όλα τα όργανα του ΟΗΕ, τα οποία θα συστήσουν στους άλλους διεθνείς Οργανισμούς και τα κράτη να το υιοθετήσουν και αυτά για επίσημη διεθνή χρήση. Πέραν αυτής της βασικής θέσεως στην πρόταση του κ. Νίμιτς, υπάρχουν και άλλα σημεία που θα χρειαστεί να διευκρινισθούν ή/και να τροποποιηθούν. Θέση μας είναι ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί πλήρως τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις μας. Πιστεύουμε όμως ότι αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είμαστε διατεθειμένοι να προσέλθουμε με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα. Ελπίζουμε να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά ώστε να ευρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Μια λύση που θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, θα διευκολύνει την πορεία της γειτονικής χώρας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και θα ενισχύσει τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή μας».
Απορρίπτουν τα Σκόπια: Απορριπτέα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας (Republika Makedonija-Skopje). Σε δηλώσεις του το Σάββατο 9 Απρ. '05, ο κ. Τσερβενκόφσκι διευκρίνισε ότι η ονομασία αυτή μπορεί να γίνει δεκτή μόνο εφόσον αφορά στην επικοινωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ και όχι ως επίσημη ονομασία. «Η σύνθετη ονομασία Republika Makedonija- Skopje αποτελεί καλή βάση για την διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για την διμερή επικοινωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας. Δηλ., ως εκδοχή, να μας αποκαλεί με αυτό το όνομα η ελληνική πλευρά» είπε και απορρίπτοντας την πρόταση Νίμιτς υποστήριξε: «Όσον αφορά την ονομασία για την διεθνή επικοινωνία της χώρας μας, η θέση μας είναι μία και μοναδική: χρησιμοποίηση της συνταγματικής ονομασίας. Με άλλα λόγια, η πρόταση που παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη αναφορικά με το όνομα, για μας είναι απορριπτέα».
Να τονιστεί ότι σε μία παράγραφο η πρόταση Νίμιτς αναφέρει «καμία χώρα ή περιοχή δεν θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο "MACEDONIA" ή "MAKEDONIJA"». Δηλ. ούτε καν η...Μακεδονία μας θα μπορεί.
Η υποτιθέμενη πρόταση Nίμιτς για το Σκοπιανό ήταν ελληνική πρόταση (με στόχο να αποφευχθούν αναγνωρίσεις από ευρωπαϊκές χώρες), που απλώς ανέλαβε να προωθήσει στα Σκόπια ο διεθνής μεσολαβητής.
O πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία πρόταση στο τραπέζι. Θεωρώ ότι είναι μια καλή βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία της FYROM παρότι και αυτή χρήζει αλλαγών... Με το δικαίωμα που μου δίνει η συμβολή μου στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, πρέπει να πω στην πολιτική ηγεσία της FYROM ότι της δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων»
Oι αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτικών
Απορρίπτει ο Γ. Παπανδρέου την πρόταση Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων και κατηγορεί την κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς. «φτάσαμε να συζητούμε αν μπορούμε εμείς να χρησιμοποιούμε τον όρο "Μακεδονία"... Η πρόταση, σε συνδυασμό με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να έχει τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις 12 Απρ. '05
Η γραμματέας του KKE Αλέκα Παπαρήγα έδωσε το «πράσινο φως» γι' αποδοχή μιας ονομασίας για τα Σκόπια με τον όρο "Μακεδονία" άναψε η γραμματέας του KKE Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, επισημαίνοντας ότι εάν τελικά εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» στην επίσημη ονομασία του γειτονικού κράτους «είναι φανερό ότι θα είναι ένας όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια, χωρίς καμία εθνοτική διάσταση». (8 Απρ.'05)
Ο πρ. πρόεδρος του ΣΥΝ Νικ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ που συναντήθηκε με τον κ. Μολυβιάτη, τάχθηκε υπέρ μιας «σύνθετης ονομασίας, αμοιβαία αποδεκτής». «Είναι ένα θέμα που έχει χρονίσει και επιβάλλεται επιτέλους να αντιμετωπίσουμε αυτή την εκκρεμότητα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα...», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος. (8 Απρ.'05)
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε «το σχέδιο Νίμιτς εξίσου καταχθόνιο με το σχέδιο Ανάν» και μίλησε για «πολιτική της υποτέλειας και του γιεσερισμού».
Ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θεωρεί υποχώρηση της Ελλάδας τυχόν αποδοχή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια», που προτείνει ο κ. Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι η πρόταση αυτή είναι μια δυσμενής εξέλιξη και ότι «κινείται πολύ χαμηλότερα από το όνομα που συζητούσαμε με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995... Η προτεινόμενη ονομασία «είναι και υποχώρηση από το FYROM, που είναι το σημερινό διεθνές όνομα των Σκοπίων».
Κ. Μητσοτάκης: Θα το δεχτούμε
Ο επίτιμος πρόεδρος της "Νέας Δημοκρατίας" Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επαίνεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή "για τη στάση του απέναντι στην επιστολή Νίμιτς για το όνομα της FYROM" και σημείωσε ότι "επιτέλους τόλμησε κι έκοψε το γόρδιο δεσμό στο ζήτημα αυτό με το σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου"... Για το σκοπιανό θέλω να σας πω απλώς ότι μπήκε σε μια κινητικότητα, η οποία είναι θετική χωρίς καμία αμφιβολία και περιμένουμε το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αποδεχτούμε τη σύνθετη ονομασία. Είναι αστείο και αν το λέμε. Βέβαια χωρίς καμία αμφιβολία θα ήταν πολύ καλύτερα πριν από 13 χρόνια να είχαμε επωφεληθεί μιας πολύ καλύτερης ευκαιρίας που είχαμε. Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Ας γίνει το σωστό και ας γίνει και αργά». (Σημ. σύντ.: πριν 13 χρόνια πρωθυπουργός ήταν ο κ. Μητσοτάκης)
Τσοχατζόπουλος: Εθνική οπισθοχώρηση
«Η κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί τις εξελίξεις, ήταν βαθιά νυχτωμένη. Αγρόν ηγόραζε και τώρα τρέχει με άγχος να προλάβει» δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι οδήγησαν τη χώρα σε εθνική οπισθοχώρηση και επισήμανε ότι «με την ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων του 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε βάλει τις βάσεις για σταθερότητα στα Βαλκάνια και είχε αποσοβήσει τις επιπτώσεις από τα λάθη του Κώστα Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά».
O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος:
«Η πρόταση του κ. Νίμιτς για το όνομα της FYROM είναι μια κακή βάση διαπραγμάτευσης, είναι όμως μια αναγκαστική βάση διαπραγμάτευσης. Όταν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στον κ. Νίμιτς το όνομα "Nova Republika Makedonija - Σκόπια" είναι λογικό από τη δική του πλευρά να προτείνει Republika Makedonija–Σκόπια ως βάση συζήτησης».
Στ. Παπαθεμελής: "Από καιρό κάναμε την υποχώρησή μας σημαία"
«Η επίσημη Ελλάς εδώ και δέκα χρόνια έχει θέσει το σκοπιανό στα αζήτητα. Για την ελληνική διπλωματία το σκοπιανό υπήρξε από καιρό παρατημένη υπόθεση», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέλιος Παπαθεμελής (8 Απρ.'05) και πρόσθεσε:
«Την ίδια ώρα οι πολλαπλές, πολυποίκιλες και γενναίες άνευ προηγουμένου παροχές της Ελλάδος προς τα Σκόπια γίνονται αφειδώς άνευ όρων και άνευ ορίων. Και βέβαια τα Σκόπια εισπράττουν και μας λοιδορούν. Εισπράττουν και σκληρύνουν την συμπεριφορά τους. Τηρήσαμε ευλαβώς την ετεροβαρή για μας 'Ενδιάμεση Συμφωνία'. Δεν διεκδικήσαμε το σεβασμό των ελαχίστων έστω υπέρ ημών προβλέψεών της. Δεν καταγγείλαμε την κατά σύστημα αθέτησή της από τα Σκόπια.
Επί δέκα χρόνια απέσχαμε να ασκήσουμε και την παραμικρή συμβατή πίεση στον αντίδικο. Προφανώς διακατεχόμασταν από την αφελή αντίληψη ότι οι σκοπιανοί θα ερχόντουσαν εθελουσίως να μας αποδώσουν το κλοπιμαίο.
Πέραν των άλλων αχρησιμοποίητων ως τώρα δυνατοτήτων πιέσεών μας προς τα Σκόπια η Ελλάς έχει δικαίωμα veto στην ένταξη της γείτονας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Στο πολιτικό παίγνιο της διαπραγμάτευσης το μήνυμα που στέλνεις είναι ότι είσαι αμετακλήτως αποφασισμένος να ασκήσεις το veto. Τότε θα παρακαλεί ο άλλος. Ο αντίπαλος στάθηκε ως τώρα, ουσιαστικά μη πιεζόμενος από πουθενά, πεισματικά και προκλητικά ανυποχώρητος
Δυστυχώς εμείς από καιρό εκάναμε την υποχώρησή μας σημαία, εθνικό μας όραμα την σύνθετη ονομασία. Η πρόταση Νίμιτς δεν είναι καν σύνθετη ονομασία που μπορούσε να αποτελεί μια ενιαία αναγκαστικά προφερόμενη λέξη όπως π.χ. το "Σλαβομακεδονία" που αποσαφηνίζει και την εθνική τους καταγωγή.
Στη νέα φάση της διαπραγμάτευσης που αρχίζει οφείλουμε, απαλλαγμένοι από τις δουλείες και τις δειλίες του πρόσφατου παρελθόντος, όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας να τιμήσουμε τις παρακαταθήκες των δύο κορυφαίων πολιτικών μας ανδρών, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.
Του Κ. Καραμανλή (επιστολή προς τους ηγέτες ΕΟΚ 3/1/92): "Η Δημοκρατία αυτή δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα, είτε ιστορικό είτε εθνολογικό, να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία. Ιστορικό μεν γιατί οι Σλάβοι που αποτελούν την πλειοψηφία του σημερινού πληθυσμού της Δημοκρατίας αυτής εμφανίστηκαν στην ιστορία της περιοχής μόλις τον 6ο μ.Χ. αιώνα, δηλαδή 1.000 περίπου χρόνια μετά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος κατέστησε τη Μακεδονία σημαντικό τμήμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Και εθνολογικό γιατί ο πληθυσμός της Δημοκρατίας αυτής αποτελείται από Σλάβους, Αλβανούς, Αθίγγανους και άλλες εθνότητες, όλες βεβαίως σεβαστές, αλλά χωρίς καμία σχέση με τους Μακεδόνες".
Του Α. Παπανδρέου (επιστολή προς αρχιεπ. Αμερικής Ιάκωβο 23/4/92): "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση de jure και de facto εφ' όσον το όνομα "Μακεδονία" χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι (προσδιορισμό) στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων"», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παπαθεμελής.
.........................................................................
Κώστας Kαραμανλής, Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2005, γιά πΓΔΜ: «Aπό λάθη, παραλείψεις και αστοχίες κυρίως της ελληνικής πλευράς επί σειρά ετών, η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών συνομιλητών μας κάνει χρήση αυτής της ονομασίας ("Μακεδονία")».
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, «κατοχύρωσε» φραστικά την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και τον πρωθυπουργό της ως «Μακεδόνα πρωθυπουργό» και υπενθύμισε στον κ. Καραμανλή -κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες (21 Μαρ.'05)- την ανάγκη πολιτικής λύσης, «που αρμόζει στην εθνική κυριαρχία της Μακεδονίας». O Γερμανός καγκελάριος αποκάλεσε 4 φορές την πΓΔΜ ως "Μακεδονία", χωρίς την παραμικρή αντίδραση από μέρους του 'Ελληνα πρωθυπουργού. Κατά συνέπεια, το International Crisis Group είχε δίκιο στην έκθεσή του (βλέπε παρακάτω)
H απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών (22 Μαρ. '05): «Δεν αναφέρθηκε πουθενά η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (από τον κ. Σρέντερ) αλλά απλά και πολλές φορές για λόγους συντομίας το Μακεδονία. Η λέξη Μακεδονία είναι γεωγραφικός προοσδιορισμός, τον οποίο δέχεται και η Ελλάδα.Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και του "Μακεδονία"».
Ο αναπλ. κυβερνητικός εκπρόσωπος (22 Μαρ.'05): «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως θα γνωρίζετε και που ασφαλώς έχετε εμπειρία, για λόγους συντομολογίας και μόνο, αναφέρουν τη λέξη που είπατε. Tη λέξη "Mακεδονία". Δεν έχω καμία δυσκολία να το πω».
........................................ .........................................
Ανακοίνωση της Παν-Μακεδονικής Ένωσης Ευρώπης
«...Θα πρέπει να προβληματίσει η εμμονή των Σκοπιανών στο όνομα της Μακεδονίας, παρόλα τα τεράστια προβλήματα επιβιώσεώς τους που αντιμετωπίζουν. Η εμμονή αυτή αναδεικνύει τον πυρήνα του προβλήματος, το οποίο συνιστά υποθήκη για το μέλλον και για χρήση όπου και όποτε δει. Από την άλλη, αφού οι Σκοπιανοί αντιμετωπίζουν το όνομα σαν πρωταρχικό θέμα θα πρέπει και η δική μας πλευρά αντιστοίχως να τοποθετηθεί...Μια οποιαδήποτε συμφωνία προς την κατεύθυνση του ονόματος με τη χρήση του όρου της Μακεδονίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα οδηγήσει σε σύγκρουση με το αίσθημα υπερηφάνειας των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος. Πολύ περισσότερο, όμως, θα προκαλέσει τη φιλοτιμία των συμπατριωτών μας απέναντι στην κακοπιστία των γειτόνων μας.... Το επιχείρημα ότι 3 από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν αναγνωρίσει το κράτος αυτό με το όνομα που θέλει να σφετερισθεί, δεν αποτελεί πρόκριμα της δικής μας στάσης, διότι όσο η Ελλάδα εμμένει στην απόφασή της τόσο δεν νομιμοποιείται στην συνείδησή τους η κλοπή του ονόματος», τονίζει η ανακοίνωση. (14 Μαρ.'05)
K. Καραμανλής - Eυρ. 'Eνωση - Ιternational Crisis Group
Σύμφωνα μ' έκθεση (25 Φεβ. '05) του έγκυρου και υπολογίσιμου στις ΗΠΑ, (μη κυβερνητικού) Ιδρύματος (Think Tank), "Διεθνής Oμάδα Kρίσεων -International Crisis Group", -που έχει έδρα την Ουάσιγκτον και μέλη αξιόλογους πολιτικούς, διπλωμάτες, αναλυτές, πρ. στρατωτικούς κ.ά.- στην οποίαν, εκτός των άλλων, χαιρετίζεται η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ν' αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Mακεδονίας», ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής "διαβεβαίωσε" τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι «η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρ. 'Ενωση». Θυμίζουμε ότι μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της πΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (4 Νοεμβρίου 2004), η ελλην. κυβέρνηση είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα μπλοκάρει ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρ. 'Ενωση (και ΝΑΤΟ), με όνομα "Μακεδονία"... Φαίνεται, όπως συνηθίζεται στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, η δήλωση ήταν μόνο γιά εσωτερική κατανάλωση..."Η πορεία των Σκοπίων προς Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει χωρίς προηγούμενη διευθέτηση της εκκρεμότητας της τελικής ονομασίας», επανέλαβε -αόριστα- στις 1 Μαρ. '05, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κουμουτσάκος, "διαψεύδοντας" την σχετική αναφορά στην έκθεση.. (Η έκθεση- βλέπε σελ. 4, υποσημ. 22)
Κοιμόμαστε με τα...τσαρούχια - ΟΗΕ, ΟΥΝΕΣΚΟ, TΟΝΙ ΜΠΛΕΡ..."Μακεδονία": Νομίζαμε, ότι η Eυρωπαϊκή 'Ενωση και τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούσαν, εκτός από την Ελλάδα, τ' όνομα FYROM γιά την πΓΔΜ, αλλά κάναμε λάθος. Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί στο ευρετήριο κρατών-μελών στην ιστοσελίδα του, τ' όνομα "Macedonia".
(Ο ΟΗΕ παραδέχθηκε αργά το απόγευμα της 24ης Φεβ. '05, ότι η αναγραφή του ονόματος "Μακεδονία" και όχι FYROM, είναι λάθος των υπηρεσιών μηχανοργάνωσης που ασχολούνται με τις ιστοσελίδες των Ηνωμένων Εθνών. O μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, κ. Βασιλάκης, δεν γνώριζε για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας -υπήρχε γιά 3 χρόνια- αλλά μετά το δημοσίευμα του "Καλαμιού" -23 Φεβ.'05-, φρόντισε να επιδώσει αμέσως νότα διαμαρτυρίας)...
Αλλά μας... "χτύπησε" και η..."κουλτουριάρα" (του ΟΗΕ) ΟΥΝΕΣΚΟ: Tον βαρύτονο Mπόρις Tραϊάνοφ ονόμασε "Kαλλιτέχνη της Eιρήνης" ο γενικός διευθυντής της OYNEΣKO δρ. Kοϊχίρο Mατσούρα. O καλλιτέχνης αναφέρει την εθνικότητά του ως "μακεδονική", όπως κάνουν όλοι οι καταγόμενοι από τα Σκόπια.
H ονομασία υιοθετείται και στην ιστοσελίδα της Oργάνωσης, ενώ σε άλλη (ιστο)σελίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ, γιά "Education", διαβάζουμε: "MACEDONIA - The independence of the Republic of Macedonia in 1991 created new conditions and needs for structural and legislative changes in the education system".
Eμείς, κοιμόμαστε ύπνο βαθύ. Oταν θα ξυπνήσουμε, η «Mακεδονία» των Σκοπίων θα έχει κατακτήσει όλους τους διεθνείς Οργανισμούς και εμείς, σαν τη γοργόνα, εκτός τόπου και εκτός χρόνου, θα ρωτάμε αν ζει ο βασιλιάς Aλέξανδρος, ενώ θα βυθίζεται το πλοίο μας και τα σωσίβια θα είναι τρύπια, όπως οι σημαίες...
('Οσο για τον "περιοδεύοντα θίασο" -γιά φωτογραφίες με πολιτικούς στην Ελλάδα- που λέγεται Παν-Μακεδονική ΗΠΑ, καλύτερα να μην σχολιάσουμε...)
Γιατί, η Μεγάλη Βρετανία, μέλος της Ευρ. 'Ενωσης και ειδικά ο πρωθυπουργός της Τόνι Μπλερ, στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα, νομίζετε ότι αποκαλεί την πΓΔΜ, FYROM; Ευσεβείς πόθοι... Βάλτε την λέξη "Macedonia" στο search, πάνω δεξιά και δείτε μόνοι σας.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βρετανίας σε έκθεση για τα Δυτικά Βαλκάνια συνιστά στην κυβέρνηση Μπλερ να συνεργαστεί με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τους άλλους εταίρους της ΕΕ για την αναγνώριση της πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Μακεδονία» και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να πράξει το ίδιο. Στην έκθεση ακόμη αναφέρεται ότι το γεγονός πως τρεις από τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνώρισαν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα πρέπει να ενθαρρύνει και τη Βρετανία να πράξει το ίδιο. Η κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά ότι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι επιθυμητή, ενώ προτείνει να υπάρξει βρετανική υποστήριξη των προσπαθειών της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς και βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και την οικονομία της πΓΔΜ.
Από Ιούνιο 2003 οι ενδείξεις προς Ελλάδα από ΗΠΑ γιά όνομα, υπόθεση πΓΔΜ
Σαφείς ήταν από τον περασμένο Μάιο οι ενδείξεις της κυβέρνησης Μπους ως προς την πρόθεση αναγνώρισης της πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Η κίνηση για την ελληνική κυβέρνηση ήταν σχεδόν αναμενόμενη, ωστόσο η χρονική στιγμή αιφνιδίασε καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμία νύξη. Το παρασκήνιο προς την αναγνώριση...
Βάσει δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου στις 11 Μαρτίου 2005, η υπόθεση της αναγνώρισης των Σκοπίων «άνοιξε» πριν από τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Μαρτίου με διακριτικές νύξεις προς την Αθήνα από τις ΗΠΑ ότι υπήρχε προσανατολισμός προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο τελευταίο ταξίδι του τότε επικεφαλής διπλωματίας Γ.Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον -πριν από τις εκλογές- αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου είχαν εμμέσως αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μπους συλλογιζόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναγνώριση της πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.
Ακολούθως, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε πιο σαφή δείγματα για την πρόθεση των ΗΠΑ. Το ζήτημα είχε θέσει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή τον περασμένο Μάιο στην Ουάσινγκτον. Τότε ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί να επαναδραστηριοποιήσει τη διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη.
Συναγερμός, όμως, σήμανε στο υπουργείο Εξωτερικών στις 11 Οκτωβρίου όταν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υπέγραψε στα Σκόπια αμυντική συμφωνία με την «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ως συνέπεια, ο Πέτρος Μολυβιάτης έστειλε επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασσης.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Πέτρος Μολυβιάτης έκανε λόγο για «δυσμενείς επιπτώσεις» μίας αναγνώρισης των Σκοπίων «που θα αποτελέσει εμπόδιο στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση στον ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας» και υπενθύμιζε την πάγια θέση της Ελλάδας επί της ονομασίας της πΓΔΜ.
Παράλληλα, ο Π. Μολυβιάτης επισκέφθηκε τα Σκόπια ώστε να προωθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ και για το λόγο αυτό εκλήθη στην Αθήνα ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών για τα Σκόπια. πρέσβης κ. Νίμιτς.
Ωστόσο, η κίνηση των ΗΠΑ ήταν προαποφασισμένη με την «προβολή» του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου 2004 στην πΓΔΜ για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας -δημοψήφισμα που στοχεύει στην παρεμπόδιση της εκχώρησης περαιτέρω εξουσιών στην αλβανόφωνη μειονότητα.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο... παρά πέντε από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, καθώς εν μέσω μίας τόσο αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες ουδείς επιθυμούσε να αποξενώσει μία κοινωνική ομάδα όπως η ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζορτζ Μπους είχε δώσει τα πρώτα δείγματα των προθέσεών της τον Ιούνιο του 2003 όταν υπέγραψε διμερή συμφωνία με τα Σκόπια ως «Μακεδονία», για την μη παραπομπή Αμερικανών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε την "μάχη" της ονομασίας των Σκοπίων...
Ο ύποπτος ρόλος Ελληνοαμερικανών "ηγετών" (1993)
Απόσπασμα ομιλίας του Κρις Σπύρου, πρ. πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χαμσάιρ, ΗΠΑ και πρ. υποψήφιου κυβερνήτη της, σ' εκδήλωση της "Ένωσης των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων"
(Από την εβδομαδιαία εφημερίδα GreekNews, Ν. Υόρκης)
«... Στη χρονική αυτή διάρκεια συναντήθηκα αρκετές φορές με τους Συμβούλους του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού και πέρασα και τα Χριστούγεννα του ’92 και την Πρωτοχρονιά του 1993 στην Αθήνα. Συνέβαλα επίσης και στην προετοιμασία του τότε Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ο οποίος ταξίδευε στη Νότιο Αμερική σε μια αποστολή να ζητήσει υποστήριξη από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και από την Ελληνοαμερικανική ηγεσία ενάντια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Μπους. Στο υπόμνημά μου προς τον κ. Τσίλα με ημερομηνία 31/12/1992 πρότεινα στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Ανδριανόπουλος να έρθει σε επαφή με τους Μάϊκλ Δουκάκη, Πόλ Τσόγκα, Φίλ Αγγελίδη, Μάϊκ Πάνο, 'Aγγελο Τσακόπουλο, Νίκ Μητρόπουλο και Τζόρτζ Στεφανόπουλο. Στο υπόμνημά μου συμπεριέλαβα τα τηλέφωνα σπιτιού και τα προσωπικά τηλέφωνα του καθενός τους.
Όπως αργότερα αποδείχτηκε δεν ξέραμε πολλά για το τι ακριβώς συνέβαινε με το Μακεδονικό θέμα. Είναι τώρα όμως ξεκάθαρο ότι η τότε Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν με αντιφατικές στρατηγικές. Δημόσια και επίσημα η Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν να αποτρέψει την Κυβέρνηση Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Παρασκηνιακά όμως η Ελληνική Κυβέρνηση συζητούσε ένα σύνθετο όνομα που θα ήταν κάπως παραδεκτό και θα είχε λιγότερο πολιτικό κόστος.
Είναι τώρα προφανές ότι αυτή η στρατηγική εφαρμόστηκε παρασκηνιακά για αρκετό χρονικό διάστημα από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό. Ακούστε τι είπε σε μια πρόσφατη δήλωσή του ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, στην εκπομπή «Οι φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά, στο τηλεοπτικό κανάλι “MEGA” στις 16/11/2004.
"Εκείνη την στιγμή στη σύσκεψη αυτή (6 Μαρτίου) ενόψει του γεγονότος ότι εγώ έπρεπε σε τρεις ημέρες να πάω στις Βρυξέλες να συζητήσω με Μπέικερ και Υπουργούς των Εξωτερικών, ο Μητσοτάκης λέει πρέπει να έχουμε μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Τι θα γίνει εάν οι Αμερικανοί δεν θελήσουν να αναγνωρίσουν αυτό το οποίο έχουν αναγνωρίσει οι Ευρωπαίοι, τους τρεις όρους;
Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δεχθούν παρά εάν εμείς δεν δώσουμε την μάχη. Μου λέει δεν σου κρύβω, παρουσία των άλλων, ότι εγώ το θέμα του ονόματος δεν το θεωρώ σημαντικό. Λέω τότε κύριε Πρόεδρε, μου λέτε αυτό που έχετε πει στον Ελληνικό λαό, αυτό που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών, αυτό το οποίο λέτε εσείς προς τον Ελληνικό λαό, άλλο τι μας λέτε εδώ, να βγω εγώ και να πω τα αντίθετα στο εξωτερικό; Πώς θα το κάνω; Πηγαίνω έξω και, κύριε Παπαχελά, ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο άσχημα και δεν θα ήθελα ποτέ άλλος Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών να αισθανθεί το ίδιο άσχημα. Έγινα περίγελος. Με ρωτούσε ο κύριος Ντελόρ με υπονοούμενα, με ρωτούσε ο κύριος Πόστ του Λουξεμβούργου, με ρωτούσε ο Γκένσερ, με ρωτούσε ο κύριος Κόλλινς της Ιρλανδίας και μου λέγανε, καλά Αντώνη, εδώ μας λές άλλα και μαθαίνουμε από το κέντρο ότι άλλη είναι η γραμμή. Είχανε ήδη αρχίσει οι διαρροές ότι μην ακούτε τον Σαμαρά, αυτός έχει την θέση όνομα, εμάς δεν μας νοιάζει".
Φαίνεται λοιπόν πια ξεκάθαρα ότι όταν εμείς αγωνιζόμασταν να αποτρέψουμε την Κυβέρνηση Μπους, η Ελληνική Κυβέρνηση συζητούσε με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρούν τρόπο να αποφύγουν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας σαν νέο κράτος από την Ενωμένη Ευρώπη. Ο μόνος άλλος φορέας ήταν τα Ηνωμένα Έθνη! Έτσι και έγινε.
Στις 22 Ιανουαρίου 1993, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον και πριν τελειώσουν οι τελετές ορκωμοσίας στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση των Σκοπίων έκανε επίσημη αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωριστεί η Νοτιοσλαβία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πώς και γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση των Σκοπίων να παρακάμψει την Ενωμένη Ευρώπη;
Δύο μέρες αργότερα στις 24 Ιανουαρίου 1993 τρεις μεγάλες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης πρότειναν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας από τα Ηνωμένα Έθνη με μια δήθεν συμβιβαστική ονομασία. Πρότειναν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας με το όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» FYROM.
Πώς και γιατί αποφάσισαν οι τρεις αυτές κυβερνήσεις να κάνουν την επίσημη αυτή «συμβιβαστική» πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη; Μήπως είχαν ψηφίσει οι ηγέτες της Ευρώπης να αλλάξουν στάση και να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με όνομα που περιείχε την λέξη Μακεδονία; Ασφαλώς όχι. Το κάνανε εν ονόματι της Ενωμένης Ευρώπης; Ασφαλώς όχι!!
Φαίνεται ότι όλα είχαν προσυμφωνηθεί παρασκηνιακά. Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση των Σκοπίων και οι Ευρωπαίοι τα είχαν βρει για μια σύνθετη ονομασία η οποία περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» . Αυτό που παρέμεινε σε εκκρεμότητα ήταν η θέση του Μπίλ Κλίντον.
Τι έγινε όμως με την ομόφωνη απόφαση των πολιτικών ηγετών της Ελλάδος; Τί έγινε η περίφημη δήλωση του Πέτρου Μολυβιάτη εν ονόματι του Συμβουλίου των Ελλήνων πολιτικών Αρχηγών ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει τα Σκόπια εάν η ονομασία περιέχει την λέξη «Μακεδονία»; Είχαν αλλάξει στάση οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες; Ασφαλώς όχι!!
Το θέμα Κλίντον όμως ήταν το πιο σοβαρό. Ο Μπίλ Κλίντον είχε δεσμευτεί στους Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές του και ο Κλίντον θα τηρούσε την δέσμευσή του. Γι’ αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος. Επομένως οι αρχιτέκτονες της συμβιβαστικής λύσης ρισκάρανε το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Κυβέρνηση Κλίντον εάν προτείνανε αναγνώριση των Σκοπίων με ονομασία που περιείχε την λέξη «Μακεδονία». Μόνον οι Ελληνοαμερικανοί ηγέτες μπορούσαν να αποδεσμεύσουν τον Μπίλ Κλίντον. Εξάλλου αυτοί τον δέσμευσαν στις 3 Οκτωβρίου 1992.
Έτσι κατασκευάσθηκε προσεκτικά ένας σύγχρονος «Δούρειος Ίππος»!
Ιδού τι έγινε.
Δεν ξέρω ακριβώς πόσες ώρες μετά την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν περάσει όταν οι μισθωτοί αντιπρόσωποι της Ελλάδος (paid lobbyists) στην Ουάσιγκτον κ.κ. «Manatos & Manatos” δημιούργησαν μια «προσωρινή ειδική» επιτροπή με την ονομασία «Ad hoc American Hellenic Leadership Committee”.
Ποιά ήταν τα μέλη αυτής της «προσωρινής επιτροπής» δεν έμαθα ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι το εξής: Εκ μέρους αυτής της πρόχειρης επιτροπής η εταιρεία «Μάνατος και Μάνατος» ζήτησε από εκλεγμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες και Δημοτικούς άρχοντες όλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς να συνυπογράψουν μια επιστολή που απευθυνόταν στον Πρόεδρο Κλίντον και του ζητούσε να υποστηρίξει την «νέα θέση» της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια «συμβιβαστική λύση» στο ζήτημα της αναγνώρισης του ονόματος της Νοτιοσλαβίας. Η επιστολή είχε συνταχθεί και είχε διατυπωθεί τόσο προσεκτικά που μπροστά της ο «Δούρειος Ίππος» έμοιαζε σαν μια ερασιτεχνική εφεύρεση!
Παρόλα αυτά το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ο Μπίλ Κλίντον θα έπρεπε να υποστηρίξει την νέα θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην ονομασία του νέου κράτους της Νοτιοσλαβίας, παρότι η συμβιβαστική λύση περιείχε τη λέξη «Μακεδονία».
Η προτεινόμενη επιστολή προς τον Πρόεδρο Κλίντον είχε την ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 1993 έξι μέρες μετά την ορκωμοσία του. Είναι τόσο ωραία γραμμένη και τόσο υπέροχα εθνικοποιημένη που αν δεν είσαι γνώστης των πραγμάτων και «γάτα» στα πολιτικά υπονοούμενα ποτέ δεν θα καταλάβεις ότι με την συνυπογραφή σου συμβάλλεις σε μια Κολοσσιαία εθνική προδοσία! Και όμως ακριβώς αυτό ήταν.
Όταν εγώ έλαβα το προτεινόμενο γράμμα προς τον Πρόεδρο Κλίντον και μου ζητήθηκε να το υπογράψω οι συγγραφείς του είχαν ήδη εξασφαλίσει την υπογραφή των: Phil Angelides (Φίλ Αγγελλίδης), Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος της Καλιφόρνιας. Art Agnos (Αρτ 'Aγκνος), πρώην Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Andrew Athens ('Aντριου 'Aθενς), Προέδρου του Ηνωμένου ΑμερικανοΕλληνικού Κογκρέσου, John Casimatidis (Τζων Κατσιματίδης), Πρόεδρο του "Red Apple Groups". Philip Christopher (Φίλιπ Κρίστοφερ), Προέδρου PSEKA, dr. Gus Konstantine (Γκάς Κονσταντίν), Supreme President of AHEPA, dr. Takey Crist (Τάκη Κρίστ), Προέδρου American Hellenic Institute, Public Affairs Committee. Michael Dukakis (Μιχάλης Δουκάκης), πρώην Κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, Nicholas Gage (Νίκολας Γκέιτς), συγγραφέας, Fotis Gerasopoulos (Φώτης Γερασόπουλος), αντιπρόεδρο Hellenic American National Council. Dr. Christos Ioannides (Χρήστος Ιωαννίδης), Καθηγητής Greek and Middle Eastern Affairs, Michael Zaharis (Μιχάλης Ζαχάρης), Chairman KOS Pharmaceutical INC, Sotiris Kolokotronis (Σωτήρης Κολοκοτρώνης), President SKK Enterprises, Andrew Manatos ('Aντριου Μανάτος), Special Counsel United Hellenic American Congress, John Nathenas (Τζων Νάθενας) President Hellenic American National Council. Peter J. Pappas (Πήτερ Πάππας), President P.J. Mechanical Corporation, Jim Regas (Τζιμ Ρήγας) Esq. Senior Courses Regas, Freratos & Harp, Eugene Rossides (Ευγένιος Ροσίδης), Esq. Chairman American Hellenic Institute, Angelo Tsakopoulos ('Αγγελος Τσακόπουλος), Former National Chairman Greek American for Clinton and Professor Spiros Vreonis jr.(Σπύρος Βρυώνης), New York University.
Ασφαλώς έγινε κοινοποίηση της επιστολής στον Warren Christopher (Γούορεν Κρίστοφερ) Υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ, Anthony Lake ('Αντονυ Λέικ), Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και dr. Madeleine Albright (Μαντλίν Ολμπράϊτ), Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
Διάβασα προσεκτικά την προτεινόμενη επιστολή που μου ζητούσαν να συνυπογράψω και είπα μέσα μου "Ώρα καλή Μακεδονία μας". Ασφαλώς δεν δέχτηκα να την συνυπογράψω και η επιστολή εστάλη στον Πρόεδρο Κλίντον. Κατάλαβα ότι εάν τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώριζαν το νέο κράτος των Σκοπίων με ένα όνομα που περιείχε τη λέξη "Μακεδονία" θα γεννιόταν για πρώτη φορά στην ιστορία μια νέα χώρα με την ονομασία "Μακεδονία" και δεν θα ήταν Ελληνική. Με άλλα λόγια η νοτιότερη περιοχή της Γιουγκοσλαβίας θα αναγνωριζόταν από τα Ηνωμένα Έθνη σαν χώρα με το όνομα "Μακεδονία" και η Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας θα ήταν πια απλώς μια διοικητική περιφέρεια όπως την αποκάλεσε ο προαναφερθείς ιστορικός κ. Johann Fink. Μια διοικητική περιφέρεια η οποία στο μέλλον θα διεκδικείται από το νεοσύστατο κράτος.
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι που πρόσφεραν την υπογραφή τους δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσουν το ακριβές κείμενο της επιστολής και υπέγραψαν καλή τη πίστη νομίζοντας ότι υπογράφουν για το συμφέρον της Ελλάδας. 'Αλλωστε η υπογραφή ζητήθηκε και δόθηκε τηλεφωνικά!
Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα δίμηνο γεμάτο παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Για περισσότερο από δύο μήνες οι συζητήσεις και οι "αγώνες" περιστρέφονταν γύρω από δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα. Σημαίες, σύμβολα, παλικαρισμοί, Τουρκικές παρενοχλήσεις οτιδήποτε άλλο παρά το όνομα Μακεδονία απασχολούσαν την κοινή γνώμη.
Τελικά η μάσκα έπεσε. Στις 7 Απριλίου 1993 επίσημα πια με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ονόματι της Ελληνικής Κυβέρνησης ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την συμβιβαστική πρόταση με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη θα αναγνωρίσουν το νοτιότερο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως νέο κράτος με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Την ίδια μέρα, στις 7 Απριλίου 1993 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναγνώριση του νέου κράτους και φυσικά έτσι ψήφισε και η Ελλάδα!
Εκείνη την ημέρα ένα κομμάτι από την Ελληνικότητά μου πέθανε.
Έτσι λοιπόν εάν σας ρωτήσει κανείς πότε αναγνωρίστηκε (γεννήθηκε) το πρώτο και μόνο μη Ελληνικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία» να του πείτε στις 7 Απριλίου 1993.
Αν σας ρωτήσει ποιά ήταν η θέση της Ελλάδος, να πείτε ότι ψήφισε υπέρ!
Αν σας ρωτήσει πώς ψήφισε η Αμερική να του πείτε και αυτή ψήφισε υπέρ.
Αν σας ρωτήσει γιατί οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι του Μπίλ Κλίντον του ζήτησαν να αλλάξει την θέση που είχε πάρει στις 3 Οκτωβρίου 1992 να του πείτε γιατί η Ελληνική κυβέρνηση τους ζήτησε να το κάνουν!
Ακούστε προσεκτικά παρακαλώ, κυρίες και κύριοι, τι είπε ο τότε πανίσχυρος Αμερικανός βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου κ. Lee Hamilton (Λι Χάμιλτον) όπως είχε γραφεί στην (τότε) ημερήσια εφημερίδα «Πρωϊνή» της Νέας Υόρκης, λίγες μέρες μετά την επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη.
Είπε ο κύριος Χάμιλτον:
«ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ. ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΤΕ ΣΥΞΥΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΣ»
Η Ελληνική κυβέρνηση έχασε μοναδική ευκαιρία να κερδίσει σημαντικά πλεονεκτήματα στη μάχη των Σκοπίων, όταν λόγω ασυνεννοησίας με την Ουάσιγκτον και ερασιτεχνικών χειρισμών δέχθηκε τον «έντιμο συμβιβασμό» χωρίς να περιμένει τη δημοσιοποίηση της θέσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Λι Χάμιλτον, δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης Ελληνοαμερικανών στο Λος 'Αντζελες, ότι ο ίδιος αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον εξεπλάγησαν από την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην επιμένει στη γνωστή θέση της για την ονομασία και αντίθετα να αποδεχθεί τη διαδικασία της διαιτησίας και της όποιας απόφασης των μεσολαβητών Σάιρους Βάνς και Λόρδου Όουεν.
Ο Αμερικανός βουλευτής, που θεωρείται ένας από τους λίγους πολιτικούς που γνωρίζουν τα ελληνικά εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το Κυπριακό και το πρόβλημα που δημιουργούν τα Σκόπια, είπε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών «είχαν πειστεί για τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας» και τις υποστήριξαν μάλιστα εγγράφως, υπογράφοντας κείμενο επιστολής προς τον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς.
Όπως εξήγησε ο κ. Χάμιλτον, «το Κογκρέσο ενημερώθηκε σωστά από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα», τα μέλη της οποίας πίεσαν με διάφορους τρόπους τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, οι οποίοι πείστηκαν ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν στην πραγματικότητα η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας.
Ο Αμερικανός βουλευτής βλέπει «διαφωνία μεταξύ των θέσεων της Αθήνας και της Ομογένειας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μόνοι που απέμειναν να επιμένουν για μη χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας είναι οι Ελληνοαμερικανοί.
Ο κ. Χάμιλτον κατέληξε λέγοντας ότι ακριβώς λόγω της αποδοχής από την Αθήνα συμβιβαστικής λύσης, ούτε το Κογκρέσο, ούτε η Κυβέρνηση Κλίντον μπορούν πια να βοηθήσουν, υπονοώντας ότι δεν ισχύουν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου».
Στις 22 Φεβρουαρίου 1994 ο παλαίμαχος στρατηγός του Ελληνικού στρατού εν αποστρατεία Ελευθέριος Παπαγιαννάκης με επιστολή του προς τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα αναρωτήθηκε πως η Αυστραλία αναγνώρισε τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Στις 28 Μαρτίου 1994 ο Αυστραλός Πρέσβης C.A. Edwards απάντησε στο στρατηγό Παπαγιαννάκη ως εξής:
«Στρατηγέ μου,
Το γράμμα σας με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου με εντυπωσίασε με την ειλικρίνεια με την οποία εκφράσατε τα αισθήματά σας προς την Αυστραλία και τους Αυστραλούς που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Ελλάδος.
Είναι μεγάλο κρίμα που άνθρωποι όπως εσείς που έχουν τόσο δυνατά αισθήματα για τη χώρα μου αισθάνεται ότι κατά κάποιο τρόπο η πρόσφατη απόφαση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) αποτελεί με οποιοδήποτε τρόπο κτύπημα κατά της Ελλάδος. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν αισθάνεται ότι η απόφασή της ήταν με οποιοδήποτε τρόπο κατά των συμφερόντων της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα παίρνοντας την απόφασή της η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις επιθυμίες της Ελλάδας. Καθώς πιθανώς προσέξατε το όνομα με το οποίο αναγνωρίσαμε τη χώρα ήταν το ίδιο όνομα με εκείνο που χρησιμοποίησε η ίδια η Ελλάδα στην δική της αναγνώριση και σε όλες τις άλλες δοσοληψίες που έχει με αυτή τη χώρα».
Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι τώρα πια ξέρετε:
Τι κάνανε οι Ελληνοαμερικανοί
Ξέρετε τι κάνανε οι Αμερικανοί
Ξέρετε τι κάνανε οι Ευρωπαίοι
Ξέρετε τι κάνανε οι Σκοπιανοί και
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΝΤΟΠΙΑΝΟΙ !...»
(Σημ. σύνταξης "Κ": Τα όσα αναφέρει παραπάνω ο κ. Σπύρου, δυστυχώς, τα προσυπογράφουμε γιατί τα ζήσαμε κι εμείς από "πρώτο χέρι")
.................................. ................................................ .................................... ..........................................
Δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοίδη δημιουργούν αντιδράσεις στις ΗΠΑ
Δεν τον "ενδιαφέρει" πως θα ονομάζεται το κράτος των Σκοπίων!
Την έντονη αντίδραση της παν-Μακεδονικής Αμερικής προκάλεσαν δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην εφημερίδα "Το Βήμα" γιά την πΓΔΜ. Η ηγεσία της Οργάνωσης, ενέκρινε ομόφωνα την ακόλουθη διαμαρτυρία:
"Μ' έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε στην εφημερίδα "Το Βήμα" των Αθηνών (28-11-04) τα όσα ανάφερε ο Γραμματέαςτου ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης γιά το ζήτημα της πΓΔΜ, με αφορμή την αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Ο κ. Χρυσοχοίδης, απαντώντας σ' ερώτηση του κ. Παπαχελά "δηλώνει απερίφραστα ότι δεν τον ενδιαφέρει πως ακριβώς θα ονομάζονται τα Σκόπια", ότι "η Ελλάδα δεν απειλείται από όποια ονομασία και αν πάρει η γειτονική χώρα" και ότι "η πΓΔΜ γεωγραφικά ανήκει σττην ευρύτερη περιοχή που ιστορικά ονομάζεται Μακεδονία". Δυστυχώς, από τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοίδη αποδεικνύεται αυτό που φοβόμασταν, αλλά δεν παραδεχόμασταν όλα αυτά τα χρόνια: Ότι η υπόθεση του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, χάνεται εξαιτίας ανεύθυνων και ανιστόρητων δηλώσεων κι ενεργειών Ελλήνων πολιτικών.
Τέτοιες δηλώσεις μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στα εθνικά μας ζητήματα και ότι οι αγώνες της Παν-Μακεδονικής ειδικά και των ομογενών γενικότερα, γιά να μην απεμπολήσουμε -ως έθνος- την ιστορία, τον πολιτισμό και τα κεκτημένα μας, έγιναν χωρίς λόγο κι αιτία. Παραδίδουμε στην κρίση των Ελλήνων, εντός κι εκτός Ελλάδας, τα λεχθέντα του κ. Χρυσοχοίδη κι ευχόμαστε τέτοιες δηλώσεις, σ' ένα κρίσιμο εθνικό μας ζήτημα, να μην εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, γιατί ατυχώς η ηττοπάθεια και η υποχωρητικότητα, θα οδηγήσουν σε ολέθριες συνέπειες και στα υπόλοιπα εθνικά μας ζητήματα".
(91204)
US President George Bush sent a letter Friday (Dec. 10, '04) to his "Macedonian" counterpart Branko Crvenkovski, expressing high appreciation for the relations between both countries:
"I expect to work with you in my second term on making the world more safe and better place. By recognizing Macedonia's constitutional name I wished to emphasize the US commitment to multiethnic and democratic Macedonia within the existing borders. I am glad that my decision has been warmly welcomed in Macedonia. The November 7 referendum results presented a confirmation of the will of Macedonia's citizens to keep moving towards Europe, full-fledged NATO and the European Union membership. Macedonia enjoys my full support on this road" πηγή το ΚΑΛΑΜΙ
Sunday, January 17, 2010
OI ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ /το ΚΑΛΑΜΙ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
που είναι τώρα τα ιστορικά δικαιώματα μας πάνω στο όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ? Ας απαντήσει κάποιος από τους πρωταγωνιστές.
Post a Comment