The Guardian
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την Ελλάδα για τα τεράστια ελλείμματά της. «Καμία κυβέρνηση ή κράτος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση από εμάς» ήταν η προειδοποίηση του Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ωστόσο δεν επισήμανε ότι εδώ και καιρό τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες και άλλα για τις μικρότερες και πιο ανίσχυρες. Οταν η Γαλλία παραβίασε την κοινοτική προσταγή υπερβαίνοντας το όριο του 3% για το δημόσιο χρέος, δεν έγινε τίποτε.
Η διαφορά, όμως, δεν είναι μόνο στο χρέος, αλλά και στις επιπτώσεις. Το μεγάλο έλλειμμα της Ελλάδας έχει επιπτώσεις στους Ελληνες αλλά όχι και στο ευρώ, όπως συμβαίνει με τα ελλείμματα μεγαλύτερων οικονομιών. Το ελληνικό έλλειμμα είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της παγκόσμιας ύφεσης, η οποία έφερε στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που επιδείνωσε τα τελευταία έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών επιδείνωσαν τα προβλήματα της Ελλάδας, εξωθώντας στα ύψη τα επιτόκια που πρέπει να καταβάλει. Θα όφειλαν, αντιθέτως, να επικροτήσουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, που τουλάχιστον υπήρξε ειλικρινής.
Θα μπορούσε να έχει εμμείνει στις ανειλικρινείς λογιστικές μεθόδους με την ελπίδα να μην την πιάσουν. Εγγενές στοιχείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αλληλεγγύη. Αν η Ευρώπη είχε δημιουργήσει καλύτερο πλαίσιο αλληλεγγύης και σταθεροποίησης, τα ελλείμματα στην περιφέρειά της θα ήσαν μικρότερα. Οι οικονομικές κρίσεις συχνά πλήττουν βαρύτερα τις χώρες της περιφέρειας. Η επιτυχία της αμερικανικής «ενιαίας αγοράς» οφείλεται έως ένα βαθμό στη συνοχή και στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό: όταν ένα μέρος της χώρας αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι ομοσπονδιακές δαπάνες μπορούν να διοχετευθούν σε αυτό.
Η Ευρώπη δεν διαθέτει ακόμη ανάλογο πλαίσιο, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να μη βλάπτει τα μέλη της. Αν η ΕΚΤ ανακοινώσει πως δεν θα δεχθεί ελληνικά ομόλογα δεν θα βοηθήσει. Αν, όμως, εκχωρήσει στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης την αρμοδιότητα να κρίνουν τη φερεγγυότητα των ελληνικών ομολόγων, θα είναι τουλάχιστον ανεύθυνη. Η εκχώρηση τέτοιου είδους αρμοδιοτήτων στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεισέφερε στο να φθάσει ο κόσμος στα σημερινά χάλια. Οι εκτιμήσεις των οίκων αυτών απεδείχθησαν εσφαλμένες.
Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ασθενής, μια ραγδαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα βύθιζε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση. Η Ευρώπη πρέπει να ανασχεδιάσει βραχυπρόθεσμα τον στόχο του ελλείμματος για την Ελλάδα βάσει του ελλείμματος που θα είχε αν μπορούσε να προσφέρει πλήρη απασχόληση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έπρεπε να επενδύσει στη χώρα έτσι ώστε να εξισορροπεί τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου για να εξουδετερώσει τον αποπληθωριστικό αντίκτυπο της δημοσιονομικής κρίσης.
1 comment:
το τι έπρεπε να κανει η Ευρώπη και οι Τραπεζίτες της είναι η αλληλοβοήθεια στην περιφέρεια τους ,τούναντίον σε συγχορδία τύπος -πολιτικοί και τράπεζες από κοινού και στενού συμφέροντος κινούμενοι περιορίστηκαν σε συμβουλές ,κριτική και άρνητικά σχόλια που νομίζω να μη συνάδουν βοηθητικά την κατάσταση της οικονομίας μας (καίτοι δεν τους εζητήθη επισήμως βοήθεια).Σήμερα τα πράγματα δείχνουν πως η χώρα θα ξεπεράσει σους σκοπέλους αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της. Είναι δύσκολο γιατί έχει αρνητικούς μηχανισμούς ,μα δεν είναι ακατάρθωτο σαν ο ηγέτης είναι σταθερός.
Post a Comment