Sunday, January 10, 2010

«Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της» λέει το ΔΝΤ


08-01-2010

Γιώργος Παπακωσταντίνου
Γιώργος Παπακωσταντίνου
Η «ελλειμματολογία» είναι το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών και μάλιστα των πρώτων του καινούργιου χρόνου, καθώς όλα τα δελτία ειδήσεων, οι ενημερωτικές εκπομπές, τα χιουμοριστικά μαγκαζίνα ραδιοφώνου και τηλεόρασης, καθώς και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλη την επικράτεια, έχουν να κάνουν με τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν έρθει να μελετήσουν το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, όχι σε τέσσερα, αλλά σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τις κοινοτικές απαιτήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πριν το κλιμάκιο αναχωρήσει αύριο και μάλιστα αφού απόψε κατάφερε να δειπνήσει στο Υπουργείο Οικονομικών, λένε ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έμειναν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που είδαν να περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και σχολίασαν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι άρτιο και ότι οι δεσμεύσεις για το 2010 είναι κι αυτές ικανοποιητικές.

Εκεί όμως που επικεντρώθηκαν όλες σχεδόν οι ερωτήσεις τους σε όλα τα υπουργεία που επισκέφτηκαν, ήταν στα διαρθρωτικά μόνιμα μέτρα όπως τη φορολογική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου και που οι αναλύσεις τους από αρμόδιους και μη έχουν δημιουργήσει σ’ όλους τους Έλληνες αληθινό κομφούζιο.

Ένα κλιμάκιο όμως φεύγει άλλο έρχεται. Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνουν στην Αθήνα, άλλα ευτυχώς φέρνουν μαζί τους και μια θετική δήλωση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του που λέει ότι «Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της».

Την ίδια ώρα και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ζοσέ Λουίς Θαπατέρο, παρουσιάζοντας στην Μαδρίτη το πρόγραμμα της Ισπανικής Προεδρίας, απάντησε σε ερώτηση για την Ελλάδα λέγοντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα άλλα όργανα, θα στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας της με τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για να ξεφύγει από την κρίση.

Από την πλευρά του, τόσο ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωσταντίνου, αλλά κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών και τα στελέχη του θεωρούν ότι προχωρούν δυναμικά το 2010, με στόχο την ανάπτυξη το 2011 και έναρξη εξόφλησης του χρέους από το 2012, λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων που υπάρχουν για τα δύο επόμενα χρόνια.

Τέλος και τα χρονοδιαγράμματα φαίνεται πως άλλαξαν στις συζητήσεις, γιατί το τελικό σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος Ιανουαρίου για να συζητηθεί στο συμβούλιο Εκοφίν του Φεβρουαρίου, όπου και θα αποφασισθεί επίσημα η υπαγωγή σε αυστηρότερη επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας βάση του άρθρου 104 της νέας συνθήκης.

voa

No comments: