Friday, August 6, 2010

Πολιτική | 06.08.2010

Κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στη Γερμανία;

Προς την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας προσανατολίζεται ο υπουργός Άμυνας. Όχι μόνο γιατί εξοικονομούνται χρήματα, αλλά και γιατί πολύ μικρό ποσοστό επιλέγει να υπηρετήσει στο στρατό.

Η Γερμανία προσανατολίζεται στην κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, κάτι που προκαλεί ακόμη μια διένεξη στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο υπουργός Άμυνας Τέοντορ Τσου Γκούτεμπεργκ από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα προανήγγειλε ότι στο τέλος του μηνός θα παρουσιάσει τις προτάσεις του υπουργείου του για τη μεταρρύθμιση της δομής των γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων και θα ενημερώσει σχετικά και την Ομοσπονδιακή Βουλή. Ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει είναι και η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και η δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού. Εκείνο που δεν πρόκειται να αλλάξει πάντως είναι η πρόβλεψη της στρατιωτικής θητείας από το Σύνταγμα. Το άρθρο 12β του Θεμελιώδους Νόμου προβλέπει ότι «άνδρες από τη συμπλήρωση του 18 έτους μπορούν να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, στις μονάδες προστασίας των συνόρων ή να κάνουν κοινωνική θητεία».

«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

Ο υπουργός Άμυνας Τέοντορ τσου ΓκουτενμπεργκΟ υπουργός Άμυνας Τέοντορ τσου ΓκουτενμπεργκΟ υπουργός Άμυνας εκκινεί από την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία μόνο 35.000 νέοι Γερμανοί κάνουν τη θητεία τους στον στρατό, και μόνον άλλοι 28.000 παρουσιάζονται στις ένοπλες δυνάμεις και υπηρετούν εθελοντικά. Οι υπόλοιποι κάνουν τη λεγόμενη εναλλακτική κοινωνική θητεία σε νοσοκομεία, ιδρύματα, οίκους ευγηρίας κλπ. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν το χαρακτηριστικό της υποχρεωτικότητας της θητείας δεν υπάρχει, γιατί δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα. Στήριξη στα σχέδια του υπουργού Άμυνας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, από το Κόμμα των Φιλελευθέρων. «Όταν μόνο ένα 16% των νέων που έχει έρθει η ώρα να καταταγεί, το κάνει, τότε δεν μπορεί κανείς να μιλά για δίκαιη αντιμετώπιση στο θέμα της στρατιωτικής θητείας», είπε ο Βεστερβέλε. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας πιάνει ένα τόσο καυτό θέμα, με πολλές δυσκολίες στο να σταθμίσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα», πρόσθεσε. Αντίθετα στελέχη των δύο χριστιανικών κομμάτων εξέφρασαν τις ζωηρές αντιρρήσεις τους

Οικονομική πτυχή

Η συζήτηση έχει και την οικονομική της πτυχή. Μέχρι το 2014 το υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να εξοικονομήσει 8,3 δις ευρώ από τις ένοπλες δυνάμεις. Από τους 252.000 στρατιώτες που περιλαμβάνει ο γερμανικός στρατός θα πρέπει να περιοριστεί σε 40.000 επαγγελματίες στρατιώτες και οπλίτες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Βέβαια, με την ενδεχόμενη κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας γίνεται κάποια εξοικονόμηση, η οποία όμως δεν φαίνεται μεγάλης κλίμακας. Γιατί κοστίζει πολύ η μετατροπή ενός στρατού σε επαγγελματικό με την επιλογή ικανών στελεχών. Ανοιχτό παραμένει επίσης και το θέμα του τι θα γίνουν τα στρατόπεδα, κάτι που ο υπουργός Άμυνας όπως ο ίδιος δήλωσε θα το αντιμετωπίσει αργότερα. Το ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Υπουργός Άμυνας θα συζητήσει τα σχέδιά του με τις ενώσεις αποστράτων ενόπλων δυνάμεων και αν όλα πάνε καλά από 1ης Ιουλίου του 2011 η Γερμανία θα ανήκει ανάμεσα στις πολλές χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο 5 από τα 28 κράτη-μέλη διατηρούν το χαρακτηριστικό της υποχρεωτικότητας. Εκτός από τη Γερμανία είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Νορβηγία. Άρα και στους κόλπους του ΝΑΤΟ η υποχρέωση θητείας είναι ξεπερασμένο.

dpa/afp/reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments: