Saturday, August 14, 2010

Πολιτική | 13.08.2010

Στη Σόφια οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων

Την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων Ισραήλ και Παλαιστινίων αναμένει εντός Αυγούστου η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Κάθριν Άστον. Οι συνομιλίες θα γίνουν όπως όλα δείχνουν στην Σόφια.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Βουλγαρία ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε τη Σόφια «ιδανικός τόπο» για τις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι απλά κάποια λάθη στην συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών απέτρεψαν μέχρι τώρα το ξεκίνημα των συνομιλιών.

Με τη διαμεσολάβηση της Βουλγαρίας

Από τη συνάντηση του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες και του Βούλγαρου ομολόγου του Γκεοργκι Παρβανόφ. Από τη συνάντηση του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες και του Βούλγαρου ομολόγου του Γκεοργκι Παρβανόφ.Για την επιλογή της Σόφιας ως τόπο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μίλησε στην Ντόιτσε Βέλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και πρώην επικεφαλής του ΟΑΣΕ Σόλομον Πάσι, ο οποίος, σημειώνουμε, συνέβαλλε στην προετοιμασία των απευθείας συνομιλιών: «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω τόσο με τον Ισραηλινό, όσο και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στη Σόφια. Στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς του μετέφερα μήνυμα της ισραηλινής πλευράς, η οποία προσκαλούσε τους Παλαιστινίους σε απευθείας διαπραγματεύσεις».

Στενοί δεσμοί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ ΑμπάςΟ πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ ΑμπάςΕίναι σαφές ότι η επιλογή της Σόφιας δεν είναι τυχαία από τη στιγμή που η Βουλγαρία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς τόσο με τους Ισραηλινούς, όσο και με τους Παλαιστινίους. Ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η Βουλγαρία έσωσε τους Εβραίους που ζούσαν στη χώρα και το Ισραήλ ποτέ δεν ξέχασε τη βοήθειά που προσφέραμε. Αργότερα το κομμουνιστικό καθεστώς καλλιέργησε δεσμούς και με τους Παλαιστίνιους. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σπούδασαν στη Βουλγαρία. Ο υπουργός Εργασίας, μέλος της επιτροπής του Μαχμούτ Αμπάς ήταν συμφοιτητής μου, που ακόμα και σήμερα μιλά εξαιρετικά βουλγαρικά».

Στήριξη και από τους Εβραίους που έφυγαν….

Χάρτης της ΒουλγαρίαςΧάρτης της ΒουλγαρίαςΚατά τη διάρκεια της παραμονής του στην βουλγαρική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Πέρες αναφέρθηκε στην βοήθεια της Βουλγαρίας στους Εβραίους τον καιρό του πολέμου. Μια βοήθεια η οποία είχε θετική επίδραση και στις σχέσεις των δύο χωρών τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου. Όμως και στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 οι χιλιάδες Εβραίοι που εγκατέλειψαν τη Βουλγαρία για να εγκατασταθούν στο Ισραήλ -με τη σύμφωνη γνώμη τόσο τους βουλγαρικού, όσο και του σοβιετικού καθεστώτος- φρόντισαν να διατηρήσουν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με την πρώην πατρίδα τους.

Alexander Andreev/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

No comments: