Wednesday, August 11, 2010

Οικονομία | 11.08.2010

Πυρκαγιές και σιτηρά στη Ρωσία

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πούτιν δήλωσε πως από τα μέσα Αυγούστου θα απαγορευθούν οι εξαγωγές σιτηρών. Παρά την απαγόρευση όμως δεν θα ανέβουν οι τιμές, καθησυχάζει ο Γερμανός αναλυτής Γκάμπορ Φόγκελ

«Αυτό που διαπιστώνουμε τώρα είναι μια παρόμοια κατάσταση με αυτή του 2008. Όλοι θα θυμούνται ότι τότε γινόταν λόγος για τη μεγαλύτερη κρίση στην αγορά τροφίμων. Ο λόγος ήταν ότι η Αυστραλία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός δημητριακών στον κόσμο, είχε πληγεί από παρατεταμένη ξηρασία. Τώρα θα πρέπει και πάλι να φοβόμαστε, ότι όχι μόνο θα ανέβουν οι τιμές των σιτηρών, αλλά και των υπολοίπων τροφίμων, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι πολύ υψηλές».

Ποικιλία δημητριακών Ποικιλία δημητριακώνΤις δηλώσεις αυτές έκανε ο εκπρόσωπος των ΗΕ Ραλφ Ζύντχοφ, ο οποίος πιστεύει πως για τους φτωχούς τα τρόφιμα θα γίνουν ακόμα πιο ακριβά. Πριν από δυο χρόνια επικρατούσε μια παρόμοια κατάσταση και σχεδόν 1 δις άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη λιμοκτονούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά ταραχών, περισσότερο δε στο νότο.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια και ψυχραιμία

Και πράγματι το μπούσελ (μονάδα μέτρησης αντίστοιχη περίπου με 35 λίτρα) ανέβηκε για λίγο στα 8,41 δολάρια. Τιμή διπλάσια από αυτή που επικρατούσε πριν από ένα μήνα. Ακολούθησε όμως μια μεγάλη πτώση και τη Δευτέρα το πρωί το μπούσελ έπεσε στα 6,85 δολάρια. Μια ένδειξη πως και πάλι κερδοσκοπικά παιχνίδια ήταν ο λόγος της αύξησης των τιμών, όπως επισημαίνει ο Γκάμπορ Φόγκελ, ειδικός αναλυτής πρώτων υλών από την τράπεζα DZ.

«Η αύξηση των τιμών που είδαμε οφείλεται σε κερδοσκόπους. Μια δίκαιη τιμή των δημητριακών είναι γύρω στα 6 δολάρια. Τα 8,40 ήταν μια υπερβολή».

Μάχη με τις φλόγεςΜάχη με τις φλόγεςΟ Γκάμπορ Φόγκελ είναι βέβαιος πως αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με την κρίση στην αγορά τροφίμων το 2008. Τότε η τιμή του μπούσελ είχε φθάσει τα 13 δολάρια. Πιστεύει πως η Ρωσία θα λάβει υπόψιν της τους πελάτες της και δεν θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές:

«Τώρα θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με την απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία και πως αυτή θα λειτουργήσει στην πράξη. Υπάρχουν και διαφορετικές φωνές στη Ρωσία που ζητούν τη χαλάρωση της απαγόρευσης ώστε να μην αφήσουν ακάλυπτους τους πελάτες τους».

Ένας ακόμα λόγος που ο ειδικός αναλυτής πιστεύει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα είναι ότι τις ελλείψεις σε σιτηρά θα μπορούσαν πολύ εύκολα να καλύψουν οι ΗΠΑ. Εάν συνεχιστεί βέβαια το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών στη Ρωσία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η αγορά. Προς το παρόν όμως συνιστάται ψυχραιμία.

Christian Siepmann / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments: