Sunday, August 22, 2010

Πολιτική | 30.07.2010

«Αν φύγουν οι ξένες δυνάμεις θα υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν»

Μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Πενταγώνου από τη Wikileaks, οι Αφγανοί ελπίζουν να φύγουν γρηγορότερα οι ξένες δυνάμεις. Άλλωστε και για τους Δυτικούς το κόστος είναι μεγάλο.

Για τους ανθρώπους στο νότιο Αφγανιστάν, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks για τον πόλεμο, δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Είναι απλά η φρικτή καθημερινότητά τους. Όλα αυτά που για τις δυτικές κοινωνίες αποτελούν σοκαριστικές λεπτομέρειες για τους Αφγανούς δεν είναι παρά η πραγματικότητα. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων είχε όμως και μια πολύ θετική πλευρά. Οι Αφγανοί ελπίζουν τώρα ότι οι δυτικές δυνάμεις θα φύγουν πιο γρήγορα, όπως λέει ο 20χρονος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Μακσούντ Ζαμίρ, ο οποίος εργάζεται για την εφημερίδα της Κανταχάρ «Μπενάβα».

«Στο Αφγανιστάν επικρατεί πόλεμος, επειδή βρίσκονται εδώ οι διεθνείς δυνάμεις. Οι άνθρωποι βάλουν και κατά της αφγανικής κυβέρνησης διότι τους θεωρούν συνεργάτες. Η ειρηνευτική διαδικασία θα προχωρήσει πιο γρήγορα, εάν φύγουν οι ξένες δυνάμεις», λέει ο νεαρός δημοσιογράφος.

Οι Παστούνοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού στο νότιο Αφγανιστάν, δεν είναι οπαδοί των Ταλιμπάν. Πολλοί είναι πεπεισμένοι πως οι ξένες δυνάμεις κάνουν μεγαλύτερη ζημιά παρά βοηθούν. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι μετά την ανατροπή τους δεν είχαν σχεδόν καμιά επιρροή στην περιοχή, με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν ολοένα και περισσότερη δύναμη.

Γιατί δεν πολεμάνε οι Δυτικοί και στο Πακιστάν;

Το γεγονός ότι η διεθνής δύναμη πολεμάει τους Ταλιμπάν μόνο στο Αφγανιστάν και όχι και στο γειτονικό Πακιστάν εξοργίζει πολύ κόσμο, όπως λέει ο Κανβάντι Ζαλαρζάι από το πρακτορείο ειδήσεων Παγιβάκ: «Είναι σαφές ότι έχουν το ορμητήριό τους στο Πακιστάν, αλλά οι δυτικοί στρατιωτικοί κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη στους δυτικούς, τους θεωρούν ψεύτες. Ακόμα και οι γυναίκες για την απελευθέρωση των οποίων στήθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό, όπως ισχυρίζονταν, όλος αυτός ο πόλεμος. Αν και οι γυναίκες τους οφείλουν πολλά, εφ' όσον υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν υπέφεραν, δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι, δεν μπορούσαν να σπουδάσουν ή να δουλέψουν. Η Σουκρία Ραμανζάι είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση RTA στην Τσαλαλαμπάντ :«Εάν η κυβέρνηση είναι ισχυρή, εάν εφαρμόζονται τα δικαιώματα που μας εγγυάται το Ισλάμ, τότε κανείς δεν μπορεί πια να μας πάρει πια όσα μας ανήκουν».

Η νεαρή δημοσιογράφος θέλει ένα δυνατό αφγανικό στρατό και πολλοί πια ελπίζουν πως και μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων από τον διαδυκτιακό ιστότοπο Wikileaks οι ξένοι θα φύγουν και οι Αφγανοί θα πάρουν επιτέλους τα πράγματα στα χέρια τους.

Cem Sey / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments: