Οικονομία | 09.08.2010
Όταν η προσδοκώμενη ανάπτυξη φέρνει ευφορία
Η γερμανική βιομηχανία κινείται και πάλι στον ρυθμό της θετική οικονομικής ανάπτυξης. Παρά κάποιες επιβραδυντικές τάσεις μέσα στον Ιούλιο η παραγωγή αυξήθηκε τόσο πολύ, όσο ποτέ άλλοτε από τη γερμανική επανένωση. Δίνουν όλα αυτά αφορμή για ευφορία;
Οι αισιόδοξοι…
Αν πιστέψει κανείς τους οικονομολόγους των τραπεζών τότε η Γερμανία βρίσκεται σε ανοδική αναπτυξιακή πορεία. Ορισμένοι μάλιστα διορθώνουν τις προβλέψεις τους προς τα πάνω, άλλοι πάλι θεωρούν πολύ ρεαλιστικό το ποσοστό ανάπτυξης του 2,5%. Μεγάλα ινστιτούτα που κάνουν έρευνες στην οικονομία βάζουν τροχοπέδη στην αισιοδοξία. Και δείχνουν με το δάχτυλο τις ΗΠΑ και την αστάθεια που παρουσιάζει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου το 70% της οικονομικής απόδοσης στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση. Και οι ειδήσεις είναι κακές για τους Γερμανούς εξαγωγείς, αφού οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος σε μέγεθος πελάτης τους. Αρχές Ιουλίου η Κεντρική Τράπεζα Fed μείωσε προς τα κάτω τα προγνωστικά για το 2010, μάλιστα οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ένα «Douple-Dip», επιστροφή στην ύφεση.
Οι αισιόδοξοι ανάμεσα στους Γερμανούς οικονομολόγους δεν φαίνεται να κάμπτονται και μάλιστα αυτοί της γερμανικής τράπεζας Dekabank επιμένουν ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,6%. «Η Γερμανία έχει αναλάβει ρόλο ατμομηχανής στην Ευρώπη, κι αυτό θα διαρκέσει για καιρό», είπε στην εφημερίδα Handelsblatt ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας Dekabank. Για τον Ανδρέας Ρις από την Unicredit, το 2,5% βρίσκεται στο όριο του εφικτού. Πόσο υψηλό θα είναι το τελικό ποσοστό ανάπτυξης εξαρτάται από το αν η ζήτηση στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά που είναι για την ώρα πεσμένη, ξαναβρεί τη δυναμικότητά της.
…και οι απαισιόδοξοι
Κάμψη προβλέπει το IFOΑντίθετα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου περιμένει κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου. «Τα δέντρα δεν φυτρώνουν με κατεύθυνση τον ουρανό», είπε χαρακτηριστικά στην Handelsblatt ο επικεφαλής του Κάι Κάρστενσεν. Δυσοίωνες προοπτικές βλέπει και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), και μάλιστα, όπως υποστηρίζει, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο μισό από το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Ως αιτίες αυτής της κάμψης οι οικονομολόγοι εντοπίζουν δύο εξελίξεις: τη μείωση των εξαγωγών που έφτασαν σε θεαματικά επίπεδα σε συνδυασμό με τη λήξη των πακέτων τόνωσης της οικονομίας.
Πάντως εκείνοι οι τομείς που επωφελούνται από το θετικό ρυθμό ανάπτυξης είναι οι εξαγωγικοί τομείς της βιομηχανίας, η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία, σύμφωνα με ανάλυση του DIW. Αλλά και ο τομέας της μηχανουργίας μπόρεσε να καλύψει τις περσινές απώλειες. Αντίθετος άνεμος έρχεται από τα κράτη της ευρωζώνης, όπου επικρατεί σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία. Πρότυπο για την εξυγίανση είναι η ελληνική κυβέρνηση, που αύξησε δύο φορές τον ΦΠΑ και μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις. Στο ίδιο πρότυπο κινούνται η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη επηρεάζουν άμεσα το γερμανικό εξαγωγικό εμπόριο καθώς ένα στα 8 ευρώ προέρχεται από χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική καραντίνα, δηλαδή εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες, η Ιρλανδία και η Ιταλία.
Handelsblatt/dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment