Sunday, August 22, 2010

Πολιτική | 22.08.2010

Σότσι: στα πρώτα βήματα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής;

Την Τετάρτη (18.08) έγινε στο Σότσι της Μαύρης θάλασσας τετραμερής συνάντηση Ρωσίας-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Τατζικιστάν. Η επίσημη ατζέντα: τρομοκρατία, ναρκωτικά, η καταστροφή στο Πακιστάν. Ανεπίσημα: αύξηση επιρροής.

Στην κοινή δήλωση που έκαναν οι τέσσερεις πρόεδροι μετά τις διαβουλεύσεις τους στο Σότσι υπογράμμισαν, πρώτον, ότι η τρομοκρατία είναι απειλή παγκόσμιας εμβέλειας και διαβεβαίωσαν πως θα συμβάλουν στην αντιμετώπισή της στην περιοχή, δεύτερον, διακήρυξαν πως θα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς το Πακιστάν και, τρίτον, πως θα δρομολογήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Στο πλευρό του Αφγανιστάν η Ρωσία

Μεντβέντεφ: Μεντβέντεφ: "Είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια"Ο Ρώσος πρόεδρος Ντίμτρι Μεντβέντεφ φρόντισε να διακηρύξει την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν: «Η Ρωσία στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν και την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα. Στηρίζουμε επίσης και τις προσπάθειες της αφγανικής ηγεσίας κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε δε διατεθειμένοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια».

Με το «κάθε δυνατή βοήθεια» ο Ρώσος πρόεδρος εννοούσε ασφαλώς μόνον λογιστική ή όποια άλλη στήριξη και όχι αποστολή στρατιωτών. Το τραύμα του εικοσαετούς ρωσο-αφγανικού πολέμου δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί ούτε στη Ρωσία, ούτε στο Αφγανιστάν. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο πώλησης 20 ελικοπτέρων προς το Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας των Ταλιμπάν. Να σημειώσουμε ότι εδώ και καιρό εκπαιδεύονται Αφγανοί αστυνομικοί σε ρωσικές ανώτατες σχολές.

Ναρκωτικά: το 21% του συνόλου της παραγόμενης ηρωίνης καταναλώνεται στη Ρωσία

Καλλιέργεια οπίου 40χλμ. έξω από το ΤζαλαλαμπάντΚαλλιέργεια οπίου 40χλμ. έξω από το ΤζαλαλαμπάντΟ Ντίμτρι Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης πως θα συμβάλει στην πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, τη δεύτερη μεγάλη πληγή της περιοχής μετά την τρομοκρατία: «Επιπλέον θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία μας στην πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά και ένα πρόβλημα όλων των χωρών της περιοχής του Χιντοκούς και της Ρωσίας. Γι’ αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα».

Όπιο και ηρωίνη διοχετεύονται εδώ και χρόνια σχεδόν απρόσκοπτα από το Αφγανιστάν μέσω Τατζικιστάν προς τη Ρωσία, όπου τα τελευταία δέκα χρόνια τα θανατηφόρα θύματα από τα ναρκωτικά δεκαπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ στη Ρωσία καταναλώνεται το 21% του συνόλου της παραγόμενης ηρωίνης. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στη Ρωσία πεθαίνουν ετησίως 30.000 άνθρωποι από τη χρήση ναρκωτικών.

Χειραψία του Αφγανού προέδρου Καρζάι με τον ομόλογό του Ασίφ Αλί ΖαρντάριΧειραψία του Αφγανού προέδρου Καρζάι με τον ομόλογό του Ασίφ Αλί ΖαρντάριΣτη συνάντησή οι τέσσερεις πρόεδροι διακήρυξαν επίσης τη συμπαράστασή τους στο Πακιστάν. Ήδη έφθασε ρωσική βοήθεια στο Πακιστάν από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο πρόεδρος Καρζάι δήλωσε ότι οι Πακιστανοί που έμειναν άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν στην αφγανική επικράτεια. Τέλος αν και οι πρόεδροι Αφγανιστάν και Πακιστάν, Καρζάι και Ζαρντάρι, συνομίλησαν, δεν ανακοινώθηκε εάν κατέληξαν σε κάποια συγκεκριμένα ‘μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης’. Να υπενθυμίσουμε ότι το Αφγανιστάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την μυστική υπηρεσία ασφαλείας του Πακιστάν ως υποστηρικτή των Ταλιμπάν.

Επί της ουσίας αυτή η συνάντηση έχει μόνον πολιτική σημασία, διότι προλειαίνει το δρόμο μιας στενότερης συνεργασίας στην κεντρική Ασία και ασφαλώς και τις επιδιώξεις της Ρωσίας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Heidi Rasche / Βιβή Παπαναγιώτου

Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

No comments: