Monday, August 23, 2010

Οικονομία | 23.08.2010

Κινέζοι τουρίστες: στο στόχαστρο του γερμανικού τουρισμού

Η ισχυρή μεσαία τάξη της Κίνας ανακάλυψε εδώ και μία δεκαετία τον τουρισμό στο εξωτερικό. Η Γερμανία αγωνίζεται για να κερδίσει τους Κινέζους τουρίστες.

Το 2003 έφθασαν οι πρώτοι Κινέζοι τουρίστες στο Βερολίνο με τα οργανωμένα πακέτα της ΤUI και της κινεζικής CAISSA.

Φέτος επισκέφθηκαν τη Γερμανία μέχρι τώρα 150.000 Κινέζοι. Πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό, εάν σκεφθούμε ότι έκαναν φέτος τουρισμό στο εξωτερικό πάνω από 50 εκατομμύρια Κινέζοι.

Η ερμηνεία είναι απλή: οι Κινέζοι έρχονται στη Γερμανία κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. Γι’ αυτό η Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού έκανε στην έκθεση EXPO της Σαγκάης ειδική καμπάνια για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών. Στο γερμανικό περίπτερο της EXPO, όποιον Κινέζο ρωτήσεις τι συνειρμούς κάνει, όταν ακούει τη λέξη «Γερμανία», απαντούν όπως ο Λου Γιαν, μεγαλομάνατζερ της κινεζικής τουριστικής εταιρείας Splendid: «Η εντύπωση των Κινέζων για την Γερμανία είναι: τακτική, καλά οργανωμένη, καθαρή, όμορφη.»

Γαλλία: Το φαβορί των Κινέζων τουριστών

Γιορτή της μπύρας στην Κίνα: οι Κινέζοι αγαπούν την μπύρα, αλλά ταξιδεύουν στη Γερμανία μόνο για δουλειέςΓιορτή της μπύρας στην Κίνα: οι Κινέζοι αγαπούν την μπύρα, αλλά ταξιδεύουν στη Γερμανία μόνο για δουλειέςΟ δημοσιογράφος Τσου Χεν από το Ximin Evening News υποστηρίζει ότι η χώρα της Ευρώπης που θέλει να επισκεφθεί κάθε Κινέζος είναι η Γαλλία. Γιατί; «Για έναν Κινέζο ένα τουριστικό ταξίδι στη Γερμανία δεν είναι ελκυστικό. Διότι έχει μόνον συμβολικό και οικονομικό χαρακτήρα, αλλά ένα ταξίδι στη Γαλλία έχει συναισθηματικό χαρακτήρα. Η Γαλλία θεωρείται ρομαντική και πλουραλιστική.»

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται με τους Κινέζους τουρίστες, διότι θεωρούνται απαιτητικοί και κουραστικοί για τους Ευρωπαίους: είναι φωνακλάδες, θέλουν τρεις φορές την ημέρα ζεστό φαγητό και μια φορά οπωσδήποτε κινεζικό. Ο Λου Γιαν από την τουριστική εταιρεία Splendid λέει πως οι Κινέζοι θέλουν επίσης μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να δούμε πολλά και να ψωνίσουν πολλά: «Η πιο σημαντική πόλη για μας είναι το Βερολίνο, λόγω της ιστορίας του και ασφαλώς επειδή είναι και πρωτεύουσα. Η δεύτερη είναι η Χαϊδελβέργη. Ναι, στην Κίνα είναι πολύ γνωστή. Πιο γνωστή και από τη Φραγκφούρτη με τις τράπεζες. Μετά οι μεγάλες ατραξιόν είναι το Φράιμπουργκ και ο Μέλανας Δρυμός.»

Επίσης οι Κινέζοι τουρίστες έχουν τη φήμη των σφιχτοχέρηδων, όταν πρόκειται για το λογαριασμό του ξενοδοχείου και των κουβαρντάδων, όταν πρόκειται για αγορές ποιότητας και δώρα που θα πάνε σε συγγενείς και φίλους.

Υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί ο αριθμός των Κινέζων τουριστών μέχρι το 2020. Έτσι οι γερμανικοί όμιλοι κάνουν ειδικές προσφορές για την κατάκτηση όσο γίνεται μεγαλύτερου κομματιού από τον κινεζικό τουρισμό. Να σημειώσουμε όμως ότι το 90% των Κινέζων τουριστών που επισκέπτεται την Ευρώπη πηγαίνει ακόμη στη Ρωσία και το υπόλοιπο 10% μοιράζονται οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Matthias von Hein / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπευθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

dw

No comments: