Friday, August 6, 2010

Εύσημα και επιφυλάξεις από την τρόικα
Ικανοποίηση για ασφαλιστικό και εργασιακά, συστάσεις για τις δαπάνες στις ΔΕΚΟ και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Τα εύσημα του κλιμακίου των ξένων εμπειρογνωμόνων απέσπασε η κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, διασφαλίζοντας την εκταμίευση της δεύτερης δόσης. Οι επικεφαλής της τρόικας δήλωσαν «εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα συμπεράσματά τους θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 9 δισ. ευρώ στις 13-15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η κυβέρνηση δέχθηκε σειρά συστάσεων για κινδύνους που απορρέουν από την πορεία των φορολογικών εσόδων, των δαπανών σε ΔΕΚΟ, δήμους και νοσοκομεία καθώς και για προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επισπεύσουν το πέρασμα της οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Στις χθεσινές ανακοινώσεις τόσο της τρόικας όσο και του υπουργού Οικονομικών υπήρξε μία αξιοσημείωτη σύγκλιση απόψεων για τους κινδύνους, που θα μπορούσαν να «ρίξουν» έξω το πρόγραμμα - Μνημόνιο, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί. Η τρόικα στο κείμενο που διένειμε χαρακτήρισε μεγαλόπνοη τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα. Τα προβλήματα μέχρι το τέλος του έτους για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως τα ανέλυσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, αφορούν την:

1) Υστέρηση των δημοσίων εσόδων. Η τρόικα ζήτησε να επικεντρωθεί το ελεγκτικό ενδιαφέρον στην πάταξη της φοροδιαφυγής και κυρίως στον έλεγχο των υψηλών εισοδημάτων και στους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι συνταξιούχοι και μισθωτοί έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να προχωρήσει στον άμεσο έλεγχο των υψηλών εισοδημάτων.

2) Σπατάλη που παρατηρείται στη γενική κυβέρνηση. Η «αιμορραγία» σε ΟΤΑ, Ταμεία και Νοσοκομεία προβληματίζει τους δανειστές μας. Συστήνουν λοιπόν αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών τους.

3) Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το κλιμάκιο θεωρεί ότι η απελευθέρωση του τομέα θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Τόνισαν ότι η απελευθέρωση είναι αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος και περιμένουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης το φθινόπωρο.

4) Εξυγίανση του ΟΣΕ και των υπόλοιπων συγκοινωνιακών φορέων. Ειδικότερα ο κ. Ντερούζ τόνισε ότι: «Ολες οι κρατικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, κοστίζουν τεράστια ποσά στους Ελληνες πολίτες. Ενα δισ. ευρώ τον χρόνο είναι το χρέος του ΟΣΕ και 10 δισ. ευρώ τα συσσωρευμένα χρέη, τη στιγμή που το επίπεδο εξυπηρέτησης είναι πολύ κάτω από το ευρωπαϊκό. Πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση, αλλά θα αποφασίσει η κυβέρνηση το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η απασχόληση, το δίκτυο του ΟΣΕ και τα τιμολόγια κατά την αναδιάρθρωση του Οργανισμού.

5) Κλειστά επαγγέλματα και αγορές. Η τρόικα ζήτησε να ανοίξουν γρήγορα τα κλειστά επαγγέλματα, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες από παγιωμένα συμφέροντα.

6) Πληθωρισμός. Το σκαρφάλωμα του πληθωρισμού ανησύχησε ιδιαίτερα τους εμπειρογνώμονες. Η τρόικα δεν ανέμενε την εκτόξευση του τιμάριθμου, ενώ προχώρησε στην αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης για το 2010 σε 4,75%. Το κλιμάκιο θεωρεί πως στην εκτόξευσή του βοήθησαν οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων που πέρασαν στις τελικές τιμές και τον καταναλωτή και αυτό επειδή τα επίπεδα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου ξεκαθάρισαν χθες πως δεν ζήτησαν και δεν τέθηκε θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων, ωστόσο ο κ. Μαζούχ της ΕΚΤ διατήρησε στο τραπέζι το θέμα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στο ασφαλιστικό οι εμπειρογνώμονες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ενώ για τα μακροοικονομικά μεγέθη εκτίμησαν πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Για τον ρυθμό υποχώρησης του ΑΕΠ δεν άλλαξαν την πρόβλεψή τους ούτε για το τρέχον έτος ούτε για το 2011.

kathimerini

No comments: