Thursday, June 21, 2012


Επισκόπηση τύπου

«Δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα»

Τα σχόλια για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα κυριαρχούν στο γερμανικό τύπο. Οι προσδοκίες παραμένουν καταρχήν συγκρατημένες, ενώ γίνεται λόγος για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταθετών.
«Δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα» τιτλοφορεί το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό είναι καταρχήν καλό. Μία κυβέρνηση που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Ο πιο σημαντικός της στόχος θα είναι να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, να σταθεροποιήσει τις τράπεζες, να κάνει τους επενδυτές να την εμπιστευτούν ξανά και να χαλαρώσει λίγο τα σκληρά κοινωνικά μέτρα που έφερε μαζί του το δραματικό πρόγραμμα λιτότητα. Όπως φαίνεται, οι διεθνείς πιστωτές θα δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στην Αθήνα προκειμένου να αποφύγει την οικονομική καταστροφή. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση σταματήσει τις υπεκφυγές και κρατήσει το λόγο της» σημειώνει η εφημερίδα.
Η SZ εκτιμά ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της δύσκολους καιρούς. Το τελευταίο διάστημα δεν έγιναν αρκετά πράγματα. Πολλοί λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι περιμένουν το μισθό τους και τα ασφαλιστικά ταμεία αντικρίζουν μαύρες τρύπες. Οι τράπεζες χαίρονται ήδη καθώς πολλοί Έλληνες καταθέτουν και πάλι τα ευρώ που είχαν στοιβάξει στα σπίτια τους. Η Ελλάδα απολαμβάνει μία στιγμή χαλάρωσης, αλλά η κρίση δεν ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγάλη αντοχή. Αν θα την έχει, δεν είναι βέβαιο» καταλήγει το σχόλιο.

«Ελληνικό εξπρές»
"Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων δεν θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους"
Η Frankfurter Allgemeneine Zeitung χαρακτηρίζει επίσης καλή είδηση το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα και επισημαίνει: «Η χώρα αποφεύγει έτσι την ανεύθυνη αρνητική στάση που είχε οδηγήσει σε νέες εκλογές το Μάιο. Επίσης, συντηρητικοί, σοσιαλιστές και Δημοκρατική Αριστερά διαθέτουν μία αρκούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καταρχήν απίθανο το ενδεχόμενο από την πρώτη κιόλας σοβαρή απόφαση να διακυβευθεί το μέλλον της νέας κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται κοινοβουλευτική σταθερότητα και ικανότητα πολιτικής δράσης. Αυτό είναι σημαντικό και από τη σκοπιά των διεθνών πιστωτών, οι οποίοι ποντάρουν επιπλέον στο ότι τα τρία κόμματα εννοούν σοβαρά την φιλοευρωπαϊκή ετικέτα που φέρουν. Αυτό θα φανεί» υπογραμμίζει η FAZ.

Για «ελληνικό εξπρές» κάνει λόγο η Rheinische Post αναφερόμενη στον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα. «Αν συγκρίνει κανείς αυτό το ρυθμό-εξπρές με τις αποτυχημένες αψιμαχίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού προ έξι εβδομάδων, ένα πράγμα τουλάχιστον φαίνεται σαφές: οι Έλληνες πολιτικοί κατάλαβαν επιτέλους ότι δεν θα μπορούσαν να επαναλάβουν το αναξιοπρεπές και, δεδομένης της κατάστασης, ανεύθυνο παζάρεμα».

Η Westdeutsche Allgemeine Zeitung γράφει ότι «το ξεκίνημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης γίνεται με κακούς οιωνούς. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θέλουν μεν να στηρίξουν τον Αντώνη Σαμαρά, να μη στείλουν όμως στελέχη τους στο υπουργικό συμβούλιο. Αρά δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να κάνουμε λόγο για συνασπισμό. Η τακτική είναι σαφής: οι αρχηγοί των δύο κομμάτων δεν θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους».

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης;
Ανακτούν την εμπιστοσύνη των καταθετών οι ελληνικές τράπεζες;
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit αποτιμά το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα και σημειώνει: «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στην Ελλάδα. Ωστόσο, όποιος νικά σε αυτή τη χώρα φαίνεται να έχει ήδη ηττηθεί. Οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν μάλιστα ανακουφισμένοι για το γεγονός ότι το κόμμα τους δεν έγινε πρώτη δύναμη. (…) Οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι πρέπει να αξιολογούν την ευρωζώνη σε συνάρτηση με την Ελλάδα. Όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του στη χώρα, οι τιμές των χρηματιστηρίων και τα επιτόκια των ομολόγων ακολουθούν το εκλογικό βαρόμετρο στην Αθήνα. Ένα βαρύ φορτίο για τον Α. Σαμαρά και το κόμμα του, που οδήγησε στο παρελθόν τη χώρα στη μιζέρια. Μπορούν να ανανεώσουν την Ελλάδα; Και πάνω απ’ όλα, μπορούν να αλλάξουν οι ίδιοι;» διερωτάται ο αρθρογράφος και εκτιμά: «Αυτές οι εκλογές δίχασαν την Ελλάδα: σε ηλικιωμένους και νέους, σε προσεκτικούς και σε εκείνους που επιθυμούν αποφασιστικές αλλαγές, σε αυτούς που διαφυλάττουν την περιουσία τους και σε νέους ανέργους, σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος η οικονομική Handelsblatt κάνει λόγο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης παρατηρώντας ότι «μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες καταθέτουν και πάλι μέρος της περιουσίας τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς». Η εφημερίδα μιλά για αναστροφή του αρνητικού κλίματος παρομοιάζοντας την παρούσα κατάσταση με ένα είδος αντιστραμμένου bank-run, της μαζικής δηλαδή απόσυρσης κεφαλαίων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.


Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης                                       DW DE

No comments: