Sunday, June 24, 2012


Βενιζέλος: Ο Τσίπρας παραπλάνησε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: Express.gr  10/05/12-14:41
Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει βιώσιμη και υπεύθυνη κυβέρνηση, προκειμένου να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας, σήμερα, στη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν θα τη διαχειριστεί με «επικοινωνιακά τρικ». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλόγισε ότι παραπλάνησε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα όσα συζήτησαν χθες οι δυό τους, αναρωτήθηκε κατά πόσον οι Έλληνες θέλουν να ακούνε την αλήθεια και προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, «χωρίς ταμπού και βαρίδια» που θα αρχίσουν από τώρα και θα ολοκληρωθούν στο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ, διότι το θεώρησε υπαίτιο για την κρίση και δεν απέδωσε τη σημασία που απέδωσε το Κίνημα στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη.  Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,ο λαός δεν διατύπωσε σαφή εντολή για το τι πρέπει να γίνει και ποιος πρέπει να το κάνει. Και τώρα, πρόσθεσε, ο λαός είναι αντιμέτωπος με το ερώτημα «πώς και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα». Ανέφερε δε ότι και μετά τις εκλογές η χώρα έχει και πάλι πρόβλημα εθνικής και κοινωνικής συνοχής και πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος εθνικός διχασμός.

 Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο λαός ψήφισε κυβέρνηση συνεργασίας, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, οποιαδήποτε λύση μονοκομματικής κυβέρνησης. Επίσης ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.   Τόνισε ότι απογοητεύθηκε ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να παραπλανά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρότασή του για το είδος της κυβέρνησης που πρότεινε. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, απέρριψε την πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα πάγωνε τις οικονομικές εξελίξεις, διότι θα οδηγούσε στο βάθεμα της κρίσης και στην απελπισία, και αντιπρότεινε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, με πρωθυπουργό που θα απηχούσε τους νέους συσχετισμούς, υπό τον όρο της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Επίσης δέχθηκε να στηρίξει και μια κυβέρνηση της αριστεράς, πάντα υπό την ίδια προϋπόθεση. Αυτό που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, ήταν χάσιμο ιστορικού χρόνου, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε και την αλαζονεία, τον πολιτικό μικρομεγαλισμό και την υπεκφυγή.

Αναφερόμενος στο μορατόριουμ για το χρέος που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτό σημαίνει τυπική χρεοκοπία της χώρας, η οποία θα οδηγηθεί σε πλήρη «αλβανοποίηση», στη δεκαετία του ΄60. Αλλά, πρόσθεσε, μετά τις εκλογές, οι οπαδοί του μορατόριουμ το έχουν ξεχάσει και επίσης κανένας δεν μιλάει για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης.

Κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι επινόησε τη «θεωρία των επιστολών» και ότι παίζει με τις επιστολές.    Ανέφερε δε ότι ο λαός, με την ψήφο του, θέλησε να δοκιμάσει, αλλά και να δοκιμαστούν κι άλλοι στη διακυβέρνηση, αλλά, αυτοί οι άλλοι να το κάνουν. Και να συζητήσουν με τους εταίρους, τις αγορές, τους διεθνείς οργανισμούς, τους τοκογλύφους κλπ.

Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι κρύβεται πίσω από μια κυβέρνηση της αριστεράς, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματά του, με κάλεσμα συσπείρωσης της Κεντροδεξιάς. Εμείς, πρόσθεσε, απορρίπτουμε μια «οικουμενική κυβέρνηση» της ακινησίας και αντιπροτείνουμε κυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, πάντα υπό την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και στον τρόπο που ψηφίζει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Φοβάμαι, είπε, ότι ο λαός δεν θέλει την αλήθεια, παρ' ότι διεκδικεί να την ακούσει. Πολλοί, πρόσθεσε, λόγω της οργής και αγανάκτησης, δεν θέλουν να τους λες την αλήθεια.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει, τόνισε, να προσδιορίσουμε μια νέα πολιτική ταυτότητα. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, πατριωτικό και λαϊκό Κίνημα. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα κάνει όλα όσα πρέπει, χωρίς ταμπού, χωρίς βαρίδια και χωρίς συμβιβασμούς, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η προσπάθειά του ξεκινάει από το ποσοστό που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά τις εκλογές του 1974. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος, απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης προς όσους νιώθουν ότι έχουν ευθύνη για την παράταξη, χωρίς να απευθύνει την πρόταση προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

No comments: