Η Greenpeace διαμαρτύρεται για τη σχεδιαζόμενη άντληση πετρελαίου στην Αρκτική. Η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά την ανακήρυξη της περιοχής σε προστατευόμενη οικολογική ζώνη.
Μπορεί η Αρκτική να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, ωστόσο η καθημερινή καταναλωτική μας συμπεριφορά συνδέεται με την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή του αρκτικού Βορρά. Aυτό πιστεύει ο 20χρονος εθελοντής της Greenpeace Λούκας Τσίμερ, που πληροφορεί τους περαστικούς σε μία πλατεία ενός προαστίου της Βόννης. Και συνεχίζει λέγοντας πως το λιώσιμο των πάγων έχει ως επακόλουθο να γίνεται η Αρκτική να γίνεται πλέον εύκολα προσβάσιμη, γεγονός που διευκολύνει την εγκατάσταση πετρελαϊκών κολοσσών στην περιοχή.
Γροιλανδία, η νέα «Σαουδική Αραβία»
H υποχώρηση των πάγων ευνοεί τις εμπορικές δραστηριότητες
Στην Αρκτική βρίσκεται το 13% των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων πετρελαίου στον πλανήτη. Από τότε που οι πάγοι του αρκτικού Βορρά άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν, ξεκίνησε ένα φρενήρες παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στις ακτές Αλάσκας η Shell, ενώ και η ρωσική Gazprom σχεδιάζει αντίστοιχες επενδύσεις στις βόρειες ακτές της Ρωσίας.
H Greenpeace αντιδρά. «Η Αρκτική είναι πηγή φυσικού πλούτου. Αντιδρούμε στα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου» λέει ο νεαρός εθελοντής. Συν τοις άλλοις, αντίστοιχες επενδύσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο κυρίως εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Τα κέρδη επομένως που υπολογίζεται να αποφέρουν μόνο σίγουρα δεν είναι.
Ευαισθητοποίηση και δράσεις
Από δράσεις της Greenpeace στη Βόννη
Mέλη της γερμανικής Greenpeace στη Ρηνανία-Βεστφαλία αλλά και σε συνολικά 64 άλλες πόλεις συλλέγουν υπογραφές κατά της πετρελαϊκής εκμετάλλευσης της Αρκτικής. Οι ενέργειες αυτές ξεκινούν από τοπικό επίπεδο και αποβλέπουν να συσπειρώσουν περιβαλλοντολόγους και επιστήμονες με στόχο την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων της περιοχής.
Η οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού μετά από έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρυξης της BP to 2010 έχει αφήσει πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές που θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανορθωθούν. Μια αντίστοιχη καταστροφή στην Αρκτική θα ήταν επιζήμια για όλη την ανθρωπότητα, λένε οι ειδικοί.
Η Αρκτική ανήκει σε όλους
Αρκτική, μια σημαντική πηγή φυσικού πλούτου
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι κατά πόσο ο εθελοντισμός καθώς και η αυθόρμητη συλλογή υπογραφών από περαστικούς αρκούν για να επιφέρουν έμπρακτα αποτελέσματα. Η ευαισθητοποίηση σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Ειδικοί της Greenpeace και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων συμφωνούν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για άσκηση πίεσης από πολιτικούς, επιστήμονες και απλούς πολίτες.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) αλλά και η Παγκόσμια Οργάνωση Αιολικής Βιομηχανίας (GWEC) επιμένουν πως το μέλλον είναι στις εναλλακτικές, πράσινες πηγές ενέργειας και όχι στο πετρέλαιο. Έτσι κι αλλιώς τα πετρελαϊκά κοιτάσματα δεν φαίνεται να επαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού σε βάθος χρόνου.
Ιrene Quaile / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής DW DE
No comments:
Post a Comment