Wednesday, June 20, 2012

Για τη Νομισματική και Δημοσιονομική Ολοκλήρωση
20/06/2012
Έκθεση για τη Νομισματική και Δημοσιονομική Ολοκλήρωση της ΕΕ ετοιμάζουν οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) και η Ευρωομάδα, με ειδική αναφορά στις αδυναμίες του σημερινού συστήματος και στις δυνατότητες αντιμετώπισής του, θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο που  θα γίνει στις 28 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. 

Σημειώνεται, πως μέρη της Δημοσιονομικής Ολοκλήρωσης  αποτελούν η Οικονομική Διακυβέρνηση και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη, όπως έκανε, ήδη, με επιτυχία η Ιρλανδία.

Βέβαια, η Γαλλία έχει συνδυάσει την επικύρωσή του με τη λήψη μέτρων, η, τουλάχιστον απόφαση για τη λήψη μέτρων ανάπτυξης της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα χωρών που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως είναι η Ελλάδα, με τη χρόνια ύφεση και τα επικίνδυνα για την οικονομία και την κοινωνική γαλήνη ποσοστά ανεργίας.

Οικονομική Διακυβέρνηση

Πριν από μερικές ημέρες, εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο σχέδια κανονισμών: 1)σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ και 2) σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, η λεγόμενη «δυάδα». 

Οι δύο υπό έκδοση κανονισμοί, ενισχύουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και συμπληρώνουν τη δέσμη των έξι ενωσιακών νομικών πράξεων( κανονισμών και οδηγιών), γνωστή ως «6-pack», που εκδόθηκαν πρόσφατα. Οι οκτώ αυτές νομικές πράξεις συνθέτουν το θεσμικό πλαίσιο της Οικονομικής Διακυβέρνησης. 

Οι αρμόδιοι στην ΕΕ φοβούνται ,πως οι επιπτώσεις της υπέρμετρης χρέωσης ορισμένων  κρατών, ενδέχεται να προσλάβουν δραματικές διαστάσεις, τόσο στο εσωτερικό των  κρατών αυτών, όσο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ένα μικρό κράτος, αναφέρουν, είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πιστεύουν δε, πως οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα ορισμένα κράτη μέλη θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν ληφθεί εγκαίρως στοχοθετημένα μέτρα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε διέθετε τότε τα απαραίτητα μέσα, τα οποία, στην παρούσα φάση, εξασφαλίζονται, μεταξύ άλλων, από το συνδυασμό του 6-pack και των δύο νέων κανονισμών.

Άλλα θέματα της Συνόδου

Οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Ιουνίου, στις 5 το απόγευμα, με την ανταλλαγή απόψεων, που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς για όλα τα μεγάλα θέματα της ΕΕ. 

Μεταξύ άλλων, η Σύνοδος θα ασχοληθεί με τον πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ(2014-2020). Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν επί Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012. 

Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα είναι το θέμα της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα μέτρα που θα κληθούν να λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και τα κράτη μέλη για την υλοποίησή της. 

Ακόμη, θα συζητηθούν θέματα εμπορικής πολιτικής, και η έδρα του Δικαστηρίου του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας. 

marina anastas.kourbela 

 www.elzoni.gr

No comments: