Sunday, June 10, 2012

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 11.VI.1963


49 χρόνια πρίν στην «Κ» 11.VI.1963

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΟΥΝΤΑΣ: Ο Βασιλεύς [Παύλος] εδέχθη χθες εις ακρόασιν τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού αντιστράτηγον κ. Π. Σακελλαρίου, Ναυτικού κ. Δ. Κιοσσέν και Αεροπορίας αντιπτέραρχον κ. Δ. Θεοδοσιάδην. Εικάζεται ότι ο Αναξ θα ενδιεφέρθη να πληροφορηθή περί της επιστολής, η οποία απεστάλη προς τας εφημερίδας το Σάββατον, με πολιτικά συνθήματα, αντικυβερνητικάς και αντιαμερικανικάς απόψεις και με την ένδειξιν «ομάς αξιωματικών», αντί υπογραφής. Η επιστολή αύτη εχαρακτηρίσθη αρμοδίως χθες ως καθαρώς πολιτικόν τέχνασμα και ουδεμίαν σχέσιν έχουσα με το στράτευμα. Εγκυρος πηγή απέκλεισε κατηγορηματικώς το ενδεχόμενον η επιστολή αύτη να εκφράζη τας απόψεις έστω και ενός εν ενεργεία αξιωματικού.
Ως εκ τούτου, προσέθεσεν η αυτή πηγή, η επιστολή δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθή μετά σοβαρότητος. Ο στρατός, ως ετονίζετο, παραμένει αυστηρώς προσηλωμένος εις την υψηλήν αποστολήν του, χωρίς να αναμιγνύεται εις σκοτεινάς υποθέσεις, εις την εξυπηρέτησιν των οποίων αποβλέπει το περιεχόμενον της ανωτέρω επιστολής.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΣ: Η διαφορά εκτιμήσεως των πραγματικών πολιτικών δεδομένων σχετικώς με την πραγματοποίησιν ή την αναβολήν του βασιλικού ταξιδίου εις Λονδίνον, μεταξύ Κυβερνήσεως και Βασιλέως, παρεστάθη χθες ως οδηγούσα εις πολιτικήν κρίσιν. Ο κ. Πρωθυπουργός [Κωνσταντίνος Καραμανλής] ανήλθε την πρωίαν εις τα Ανάκτορα Τατοΐου και εγένετο δεκτός εις νέαν σύντομον συνεργασίαν από τον Βασιλέα. Κατ’ αυτήν διεπιστώθη και πάλιν η διαφορά της εκτιμήσεως των δεδομένων, τα οποία συνθέτουν το όλον πρόβλημα και απεφασίσθη όπως το θέμα διερευνηθή περαιτέρω αναβαλλομένης της οριστικής αποφάσεως διά το προσεχές 48ωρον. Τας αποφάσεις αυτάς εγνωστοποίησεν ο κ. Πρωθυπουργός προς τους κυριωτέρους εκ των συνεργατών του. [...] Κυβερνητικός παράγων ανεκοίνωσεν ότι το θέμα διερευνάται εισέτι υπό της Κυβερνήσεως και ότι εντός της σήμερον πρόκειται να πραγματοποιηθή νέα συνάντησις του κ. Πρωθυπουργού μετά του Βασιλέως, οπότε και θα ληφθή οριστική απόφασις. [Σημ. «Φ»: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το απόγευμα της 11ης Ιουνίου 1963 έγινε δεκτός από τον Παύλον, διεφώνησαν εκ νέου και έτσι παρητήθη.]
ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ – ΚΟΛΛΙΑΣ: Θεσσαλονίκη, 10.- Αφίκετο σήμερον ενταύθα ο εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου κ. [Κωνσταντίνος] Κόλλιας και πιστεύεται ότι η άφιξίς του δεν είναι άσχετος με τας διεξαγομένας ανακρίσεις διά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης. [...] Ο ανακριτής κ. [Χρίστος] Σαρτζετάκης συνέχισε τας ανακρίσεις του επί των αιματηρών επεισοδίων.

No comments: