«Ξεπάγωσαν» τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ για τους μικρομεσαίους
Η ΕΤΕπ συνεχίζει την τακτική της καθυστέρησης για τους οδικούς άξονες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2012, 21:18
Επρεπε να περάσουν δύο μήνες έντονων διεργασιών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε το ΔΣ της ΕΤΕπ να εγκρίνει την πρώτη φάση του προγράμματος δανειοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω ελληνικών τραπεζών.
Το ποσό που εγκρίθηκε ως πρώτη φάση του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.«Οταν οι πόροι αυτοί απορροφηθούν, τότε η ΕΤΕπ θα ασχοληθεί με τη δεύτερη φάση έως ότου υλοποιηθεί πλήρως το ποσό έως 1 δισ. ευρώ όπως προβλέπεται στην αρχική συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Στουρνάρας.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕπ αναφέρει ότι όταν απορροφηθούν τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα «προχωρήσει στην αξιολόγηση της επόμενης φάσης της χρήσης του ταμείου εγγυήσεων» ώστε να αποδεσμευτεί το πλήρες ποσό.
Η έγκριση των 500 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες οι εμπορικές τράπεζες θα υποδεχθούν τις πρώτες αιτήσεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Εγγυήσεων.
Ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν στην αγορά ρευστότητα 1 δισ. ευρώ (ως το τέλος του 2013) με ευνοϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα μοχλεύσει πόρους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν στην αγορά ρευστότητα 1 δισ. ευρώ (ως το τέλος του 2013) με ευνοϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα μοχλεύσει πόρους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι θα διατεθούν δάνεια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων επιχειρηματικής κίνησης για οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες. Τα δάνεια επιχειρηματικής κίνησης, ελάχιστης διάρκειας δύο ετών, θα παρέχουν μια σταθερή βάση κεφαλαίου κίνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Θα χρηματοδοτούνται δαπάνες σχετικές με τον εμπορικό κύκλο της επιχείρησης, όπως αγορές πρώτων υλών και εξοπλισμού, διατήρηση αποθεμάτων, μισθοδοσία, σχετιζόμενα γενικά έξοδα, απαιτήσεις πελατών οι οποίες υποστηρίζονται από τιμολόγια ή αντίστοιχα παραστατικά. Για τη λήψη του δανείου θα υποβάλλεται συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο. Ο ΦΠΑ καθώς και δαπάνες που δεν υποστηρίζουν τον εμπορικό κύκλο της επιχείρησης δεν θα είναι επιλέξιμες.
Πολιτική λύση
Η λύση δόθηκε σε πολιτικό επίπεδο με διαπραγμάτευση ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ΕΕ. Η διοίκηση ΕΤΕΠ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την τακτική της καθυστέρησης την οποία χρησιμοποίησε επιμόνως στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά προβάλλοντας σειρά δικαιολογιών. Τα στελέχη της ΕΤΕπ επικαλούνταν την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εκλογές και την αξιολόγηση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους. Σημειωτέον ότι τα πρώτα χρήματα για τους μικρομεσαίους θα έπρεπε να είχαν ήδη εκταμιευθεί με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.
Κολλημένοι οι άξονες
Το δεύτερο και πιο κρίσιμο σημείο αφορά το Ταμείο Εγγυήσεων για τα αναπτυξιακά έργα, όπου τα πράγματα δεν εξελίσσονται το ίδιο ομαλά.
Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει την ακανθώδη διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ για την ενεργοποίηση του εργαλείου επιμερισμού χρηματοπιστωτικού κινδύνου (RSI), το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες.
Η συμφωνία προέβλεπε να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ως εγγύηση στην ΕΤΕπ για τη μόχλευση κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση με ποσά ως και 4,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο το σχέδιο δεν προχωρεί διότι η ΕΤΕπ θεωρεί ορισμένα από τα έργα μη χρηματοδοτήσιμα (non bankable) και εμφανίζεται απρόθυμη να χρηματοδοτήσει οδικούς άξονες, προκρίνοντας τα ενεργειακά έργα.
Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι τα ενεργειακά έργα μπορούν ούτως ή άλλως να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και προσπαθεί να πείσει την ΕΤΕπ να επικεντρωθεί στα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία θα έχουν και μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Η προσπάθεια αυτή προσκρούει σε τοίχο αδιαλλαξίας και δεν είναι τυχαίο ότι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης μιλούν πια με ιδιαίτερο εκνευρισμό για τα στελέχη της ΕΤΕπ αναφέροντας ότι συμπεριφέρονται «λες και είναι στελέχη της Goldman Sachs», προσθέτοντας ότι η επενδυτική τράπεζα «δεν δημιουργήθηκε για να παίρνουν κάποιοι παχυλούς μισθούς και να κάνουν μελέτες στο Λουξεμβούργο» (όπου και η έδρα της), αλλά για να στηρίζει αναπτυξιακά τις χώρες της Ευρώπης, «ιδίως όταν το έχουν ανάγκη». Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει πως η ΕΤΕπ «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κλασική εμπορική τράπεζα».
No comments:
Post a Comment