Monday, February 20, 2012


Στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργόςΕπιτροπεία στο πολιτικό σύστημα αποφασίζει σήμερα το Eurogroup
Αν και επισήμως τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή, από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και την οξεία κριτική που άσκησε και χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και τον τρόπο που πολιτεύεται, προκύπτει ότι τα τρία από τα δύο αυτά θέματα (το πρώτο αφορά στην βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους) είχαν κλείσει πριν καν συζητηθούν.

Ο λόγος, για τον ειδικό λογαριασμό που θα φιλοξενεί τα αναγκαία ποσά για την αποπληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων και για την άσκηση στενής εποπτείας όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, εκτός από τον υπουργό των Οικονομικών που θα λάβει μέρος στο κρίσιμο Eurogroup, και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να έχει μια σειρά επαφές υψηλού επιπέδου που ελπίζεται να διευκολύνουν τις αποφάσεις της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Η απόφαση για μετάβαση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες οδηγήθηκε και από την ανάγκη να βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επαφή με τον κ. Βενιζέλο σε κάθε περίπτωση που κάτι να «στραβώσει».

Τα μηνύματα πάντως ήσαν αρκετά ενθαρρυντικά, υπό την προϋπόθεση πάντα της στενής εποπτείας.

Σε συνέντευξή της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, δήλωσε την Κυριακή ότι «δεν υπάρχει διαφορετική επιλογή (σ.σ. από την επίτευξη συμφωνίας) γιατί μια διαφορετική επιλογή είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα».

Προανήγγειλε πάντως «σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου», καθώς, όπως είπε, το νέο πακέτο βοήθειας είναι «πάνω απ' όλα πολύ αυστηρά συνδεδεμένο με τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσουν οι Έλληνες. Για παράδειγμα, αυτό που εξακολουθεί να συζητιέται τώρα είναι ποιος θα είναι στο μέλλον ο εποπτικός μηχανισμός (της διαδικασίας), ώστε η Ελλάδα να επιδιώξει τον δρόμο της ανάπτυξης».

«Θα συζητηθεί εκτενώς το αν αυτά τα όργανα ελέγχου θα παραμείνουν ως έχουν ή θα δημιουργήσουμε ένα νέο όργανο ελέγχου για να συνοδεύει τους Έλληνες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε η κ. Φέκτερ.

«Η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια» είπε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Tagesspiegel o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Επίσης, ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει τον λόγο για κατάτμηση της βοήθειας.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι σε υπουργεία Εξωτερικών κρατών-μελών της ευρωζώνης εξέταζαν τρόπους να καθυστερήσουν τμήμα ή το σύνολο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στο υπουργικό συμβούλιο του προηγούμενου Σαββάτου, ο κ. Παπαδήμος σχολίασε πως «η μείωση στις συντάξεις δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ' ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ».

Η εισήγηση του κ. Παπαδήμου

Συγκάλεσα αυτό το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσουμε τρία θέματα και να λάβουμε σχετικές αποφάσεις. Τρία θέματα τα οποία είναι ιδιαιτέρως επείγοντα. Πρέπει, πρώτον, να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Δεύτερον, να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες - τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως πιεστικά - στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης. Και τρίτον, είναι σκόπιμο να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφορά ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα την Τρίτη και Τετάρτη, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξέτασαν μία σειρά πρόσθετων μέτρων ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο περιορισμού των δαπανών κατά 325 εκατομμύρια ευρώ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Τα μέτρα τα οποία επελέγησαν βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τα μέτρα αυτά συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν με την τρόικα, παρουσιάστηκαν στο Eurogroup-Workingroup και το Eurogroup την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση και πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας (20/02/2012), όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος, τις προαπαιτούμενες ενέργειες και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά την περίοδο 2012-2014, αλλά και κατά την επόμενη οκταετία. Είναι επομένως αναγκαίο να εξεταστούν και να εγκριθούν τα μέτρα αυτά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τρίτον, με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ επιδιώκεται η ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, καθώς και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας με την θέσπιση και υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ». Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που όπως γνωρίζετε εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής, αλλά και θα στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιστεύω, και όλοι συμφωνούμε, ότι η άμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χρησιμοποιώ τη λέξη «άμεση», διότι όπως υπογράμμισα και κατά την ομιλία μου στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις και άλλες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα τα οποία θα έχουν μία πιο άμεση, θετική επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τις συζητήσεις που είχα τις προηγούμενες τρεις μέρες (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με επικεφαλής των θεσμικών εταίρων μας, υπογράμμισα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή και αναμένω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα.

Δύο παρατηρήσεις: Όσον αφορά στο ζήτημα των συντάξεων, έγινε διεξοδική και έντονη συζήτηση με την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ.
Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου.

1 comment:

lornion said...

σε άρθρο του στην καθημερινή ελεγε ο κ.Γιαναράς χτές που θα δώσετε τα δάνεια σε ποίους ανθρώπους ,σ'αυτούς που πήρανε τοσο χρήμμα και που χάθηκε αφίνοντας την χώρα στα λόγια. προςθεού όχι! Τα λεφτά πρέπει να αξιοποιηθούν όπως τα προγράμματα ορίζουν και μην εμπιτευθείτε τους ταραγμένους στα μυαλά Νεοέλληνες.Εποπτείες 10 όχι μια και δυό είναι λίγες.