Sunday, February 12, 2012


This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Γιατί η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά είναι σωστή

Share
Αναπτύσσεται παρατηρώ – από την ευρεία συζήτηση που διεξάγεται στο Antinews – ένα ρεύμα όχι εναντίον του Προέδρου της ΝΔ per se, άλλα εναντίον  της απόφασης του να ψηφίσει η ΝΔ το σημερινό Πακετο που έχει στη διάθεση της η χωρά, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει τη λάθος συνταγή , πάρα ό,τι το είχε αποδομήσει (ορθώς και έγκαιρα)  και πάρα – ένα τέλει – το αίσθημα που επικρατεί στον σκληρό πυρήνα του λεγόμενου “σαμαρικού μπλοκ”. Και δικαιώνονται – επιχειρηματολογούν – οι πιο “οργισμένοι” όλοι: από τον ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ, έως την Ντόρα Μπακογιάννη και την νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ.
Έχουν επίσης αναπτυχθεί όλο το τελευταίο διάστημα πολλές – ενδιαφέρουσες και μη, τεκμηριωμένες και μη, νηφάλιες και μη – απόψεις περί των κινήτρων που ίσως οδήγησαν τον Πρόεδρο  της ΝΔ  να χαράξει αυτή τη στρατηγική, περί του αληθούς ή μη των παρουσιαζόμενων συνεπειών μιας ενδεχόμενης μη αποδοχής του Πακετου σήμερα, περί της μη αποτελεσματικότητας του Πακέτου και των συνεπειών που κάτι τέτοιο θα σήμαινε για την Ελλάδα τους επομένους μήνες και χρόνια. Και ρωτούν στα Μέσα – δημοσιογράφοι και αναλυτές, καθηγητές και λέκτορες, παρατηρητές και οπαδοί – “πείτε μας, όχι πείτε μας, μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα; οτι με αυτο το πακετο θα σωθει η Ελλαδα; οτι απο αυριο – εαν κανουμε ευλαβικα οσα πρεπει τοτε μπαινουμε σε τροχια σωτηριας;”
Και απαντουν σχεδον πριν τελειωσουν την ερωτηση: “μα οχι. Δεν σωνομαστε με αυτο Πακέτο. Θα ερθουν και αλλα μετρα. Μας σερνουν σε θανατο. Μας οδηγουν σε αφανισμο. Και ειναι και αδικα. Και μας προσβαλουν. Και εχουν καποιο σχεδιο να μας σπρωξουν σε χρεωκοπια, εξω απο το ευρω. Και μας τιμωρουν.” σωστα. Ειναι – δυστυχως – απολυτως σωστα ΟΛΑ τα παραπανω.
Και συνεχίζουν οι πιο “ενημερωμένοι”: “γιατί να δεχθούμε αυτό το πακέτο. Μπορούμε και αλλιώς. Και μπαίνουν και σε λεπτομέρειες. Δεν έχουν πρόβλημα οι τράπεζες. Τα έχουν ξεφορτωθεί τα ομόλογα στην ECB. Δεν θα τους λείψουν. Θα βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Θα μας δώσουν οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Ιάπωνες, οι αρειανοί και ίσως και κάποιοι  καινούργιοι εξωγήινοι απο τον Άλφα του Κενταύρου. Και απαντούν οι συνομιλητές: “ορίστε, έχουμε εναλλακτικές. Μπορούμε και αλλιώς”.
Μπορούμε; Μπορει η σημερινή Ελλάδα να κάνει ότι και οι παπουδες και οι πατεράδες μας. Μπορούν  να σηκώσουν μανίκια, χωρίς πολλά λόγια και να παλέψουν; με την πείνα; με τη στέρηση; για χρόνια; μπορούν άραγε; μπορει άραγε μια γενιά που έχει καλομαθει στα εύκολα να αντιμετωπίσει τον “εχθρό” κατάματα και να μη φοβηθεί. Δεν ξέρω. Ίσως και να μπορει. Απλά θυμάμαι μια άλλη – διαφορετική, δε λέω, αλλα εξίσου δραματική στιγμή του Έθνους, τότε με τα Ιμια, οτι αυτο που έκανε η γενιά αυτη ήταν ζαπινγκ. Αλλαζε κανάλια να δει καλύτερα πως καρφώθηκε η σημαία, πως την πήρε ο αέρας, πως είναι ένα πλοίο πολεμικό. Μπορει να θυμάμαι λάθος.
Παμε ενα βημα πιο περα. Ας υποθέσουμε τώρα κάτι άλλο. Ας υποθέσουμε οτι εχουν δικιο όλοι όσοι λένε – σήμερα πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, στο τραπέζι των συζητήσεων, στο “παιχνίδι” έως τη στιγμή, που η Ευρώπη θα “αναγκαστεί” να προχωρήσει σε μαζική ποσοτική χαλάρωση. Να “ρίξει” , δηλαδη, χρήμα στο πρόβλημα. Να είμαστε και εμείς σε μια θέση που θα πάρουμε. Να χαλαρώσουμε. Να μπορέσουμε να μπούμε σε άλλη πολιτικη τροχιά, ανάπτυξης. Αν έχουν δίκιο, τότε η απόφαση του Προέδρου της ΝΔ είναι προδηλως στρατηγικά ορθή.
Αν όμως όλοι αυτοί έχουν άδικο; αν δεν μπει η Ευρώπη σε τέτοια φάση ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα; αν μπορέσει δηλαδή, η Γερμανία να αλλάξει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, να δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας απο ελληνικη χρεωκοπια, να δημιουργήσει μια εσωτερική “ευρωζώνη” και όλα αυτά ενώ οι Έλληνες θα φτωχαινουν, νεα μετρα θα προστιθενται στα “νεα”, τα περιουσιακά στοιχεία μας χάνονται, η κοινωνική συνοχή διαρηγνυεται και η κοινωνία αποσαρθρωνεται; τότε, αν υπάρχει τέτοιο σενάριο,  η απόφαση του Προέδρου της ΝΔ είναι σωστή; Ή μήπως έπρεπε σήμερα να πει “όχι”; φοβάμαι ότι και σε αυτο το σενάριο η ορθή απόφαση – σημερα – είναι πάλι η ίδια. Επρεπε να πει “ναι” ακομα και στο λαθος Πακετο. Ακομα και στο ανεπαρκες Πακετο. Γιατί απλά, η αντίθετη θέση δεν κερδίζει! Τίποτα.
Αυτή η θέση θα μπορούσε να σταθεί το 2010 άντε και το 2011, κάπου εκεί τον Ιούλιο, έστω και τον Οκτώβριο. Σήμερα, απλά θα χάναμε δυο δικαιώματα: και να ελπίζουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αλλαγή πλεύσης  τους επόμενους μήνες και να πούμε “όχι” κάποια στιγμή τους επομενους μηνες σε περιπτωση δεν θα πηγαίνει άλλο.
Και θα ρωτήσει κάποιος: γιατί το 2010, το 2011 και όχι σήμερα. Τι άλλαξε;  πρόλαβαν και θωρακίσει την ευρωζώνη, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία απο ελληνικη χρεωκοπια; γιατί εάν το έκαναν τότε είμαστε τελείωνε οι, ούτως η άλλως. Όχι, εκτιμώ ότι τίποτα απο αυτά δεν έχουν κάνει. Μια ελληνικη χρεωκοπια θα βυθιστεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία σε απίστευτη δίνη, οικονομική και πολιτικη. Άλλο έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες: έχουν εκτεθεί τόσο – μα τόσο – οι Mickey mouse ευρωπαικες ηγεσίες δηλώνοντας ότι “εάν δεν …. η Ελλάδα, τότε έξω…”, που η δημόσια αυτη έκθεση τους στα δικά τους κοινοβούλια, στους δικούς ψηφοφόρους καθιστούν ακόμα και μια λάθος απειλη, μια  χάρτινη απειλη, σχεδόν πραγματική. Ιδίως όταν εκστομιζεται απο μικρά ανθρωπακια με δύναμη και εκλογες μπροστά τους.
Για αυτο η στρατηγική του Αντωνη Σαμαρά  σε αυτο το τερμινο ειναι ορθή και συμφέρουσα για τον τόπο.
However
(που γράφει στο I-Pad και δεν βάζει τόνους και μου σπάει τα νεύρα

No comments: