Wednesday, February 8, 2012


Επισκόπηση τύπου

Χωρίς δημοσιονομική κυριαρχία η Ελλάδα;

Ο γερμανικός τύπος ασχολείται με το αίτημα Μέρκελ-Σαρκοζί για άμεσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και στην πρόταση για δημιουργία ειδικού λογαριασμού με σκοπό την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Με τίτλο «Και πάλι οι Έλληνες δεν εξοικονόμησαν όσα θα έπρεπε» η εφημερίδα Bild επισημαίνει: «Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στo προσχέδιο της τελικής έκθεσης της τρόικας για την πρόοδο των κυβερνητικών μέτρων γίνεται λόγος για ’καταστροφικές συνθήκες’. Η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων είναι ξεκάθαρη».

Στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε υπό τον τίτλο «Η Αθήνα να παραδώσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία»: Γερμανία και Γαλλία θέλουν να αφαιρέσουν εν μέρει από την Ελλάδα τον έλεγχο των κρατικών εσόδων. Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι υπέρ της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα διοχετεύει μέρος των φορολογικών εσόδων. Μοναδικός στόχος του λογαριασμού θα είναι η αποπληρωμή των χρεών».

«Η Αθήνα πρέπει επιτέλους να δράσει»

Η Αθήνα της κρίσης
Με τίτλο «Μέρκελ και Σαρκοζί: Η Αθήνα πρέπει επιτέλους να δράσει» επισημαίνεται στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η κρίση στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της εξαμηνιαίας τακτικής συνάντησης κορυφής Μέρκελ και Σαρκοζί. Μετά τη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: ’Από κοινού λέμε στους Έλληνες φίλους μας ότι τώρα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. H βοήθεια δεν θα εκταμιευθεί αν δεν τηρηθούν βασικές δεσμεύσεις’».

«Ένας ειδικός λογαριασμός καλείται να τιθασεύσει τους Έλληνες», επισημαίνει σε άρθρο της ηFrankfurter Rundschau: «Μέρκελ και Σαρκοζί θέλουν να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πίεση προς την Ελλάδα έτσι ώστε η κοινή γνώμη Γαλλίας και Γερμανίας να αποδεχθεί ευκολότερα μια μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Και οι δύο ηγέτες διαβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η Αθήνα των διαμαρτυριών
Και για να γίνει αυτό οι αρμόδιοι σχεδιάζουν ένα νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο έχει τρία βασικά στοιχεία: Πρώτον οι ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν ένα μεγαλύτερο κούρεμα. Ως γνωστόν οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεύτερον, Μέρκελ και Σαρκοζί απαιτούν από την Αθήνα ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Και τρίτον, σε περίπτωση ικανοποίησης των όρων προβλέπεται η αύξηση της βοήθειας των 130 δις. ευρώ. Ο λόγος είναι για περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αυστριακή Die Presse σημειώνει: «Τα ελληνικά συνδικάτα καλούν σε μαζικές απεργίες κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Για φέτος αναμένεται η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000, ενώ μέχρι το 2015 σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα το δημόσιο θα μειώσει τους υπαλλήλους του συνολικά κατά 150.000.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

No comments: