Monday, February 20, 2012


Οι Financial Times αποκαλύπτουν τα σχέδια των Γερμανών για χρεοκοπία

Share
Γράφει ο Βόλφγκαγκ Μίνχαου, συντάκτης Ευρωπαϊκών θεμάτων των Financial Times:
Η πρόκληση κλιμακώνεται εδώ και καιρό. Η πρώτη κίνηση ήταν η εμπρηστική πρόταση για επιβολή δημοσιονομικού κομισάριου στην Αθήνα, που θα έχει δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. Αφού απορρίφθηκε αυτή η πρόταση, αξιωματούχοι πρότειναν έναν ειδικό λογαριασμό, που θα εξασφαλίσει ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να παρακρατά κεφάλαια γα την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή, χωρίς να πυροδοτείται χρεοκοπία. Σαφέστατα, όμως, η πιο ακραία πρόταση ήταν να αναβληθούν οι εκλογές και να παραμείνει η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα...
Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος μου είπε ότι προτίμησή του είναι να αναγκαστεί η Ελλάδα σε άμεση χρεοκοπία. Κατά συνέπεια, το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι η πρόταση του W. Schaeuble για αναβολή των εκλογών αποτελεί στοχευμένη πρόκληση ώστε να υπάρξει μία ακραία αντίδραση από την Αθήνα. Εάν αυτός ήταν όντως ο στόχος, φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα. …
Η γερμανική στρατηγική φαίνεται πως στόχο έχει να γίνει τόσο αφόρητη η ζωή των Ελλήνων ώστε να θελήσουν από μόνοι τους να φύγουν από την ευρωζώνη. Η Merkel σίγουρα δεν θέλει να την πιάσουν με ένα όπλο στο χέρι που ακόμη θα καπνίζει. Είναι η στρατηγική της υποβοηθούμενης αυτοχειρίας, η οποία όμως είναι πολύ επικίνδυνη και ανεύθυνη..”
Τα αποσπάσματα όμως που αναφέρουμε δικαιώνουν την επιλογή Σαμαρά να στηρίξει η ΝΔ  το PSI και την δανειακή. “Απομακρύναμε την Ελλάδα από τον γκρεμό” δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ στην κυπριακή “Σημερινή” και προσθέτει: “Αν η Ελλάδα οδηγείτο σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, αυτό θα οδηγούσε σε αληθινή λεηλασία της χώρας, του λαού και του πλούτου της...”
Όλα δείχνουν λοιπόν και οι FT το επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διέθετε εσωτερική πληροφόρηση για την πρόθεση των Γερμανών να μας στείλουν στο …αγύριστο της χρεοκοπίας.
Το γράφουμε και σε άλλη ανάρτηση: Οι εντολές που είχαν δοθεί στην τρόικα ήταν να φτιάξει ένα πακέτο τόσο απεχθές, που καμία πολιτική δύναμη με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμιστεί. Οι Γερμανοί πόνταραν στις αντιστάσεις του Σαμαρά για να μπορέσουν μετά να μιλήσουν για τους “αχάριστους Έλληνες” και να μην δώσουν το δάνειο. Η στάση του αρχηγού της ΝΔ όμως τους αιφνιδίασε. Γιατί απλά και μόνο, στέρησε τους δανειστές από κάθε αιτιολογική βάση μιας τελεσίδικης «τιμωρίας» που θα οδηγούσε  την οικονομία της πατρίδας μας σε «ξαφνικό» και οριστικό θάνατο. Η Ελλάδα έκανε το δυσβάστακτο χρέος της και οι Γερμανοί, με την αθέτηση των υπεσχημένων, εκτέθηκαν στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η απόφαση του Σαμαρά είχε αναμφισβήτητα πολιτικό κόστος. Πράγμα το οποίο φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Όμως τίποτε δεν κρίθηκε οριστικά, όπως δηλώνει ο ίδιος στην “Σημερινή”. Το τερατώδες νέο Μνημόνιο είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστο και έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά.
Επιμένουν στην χρεοκοπία
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τα όσα γράφει για τα σχέδια των Γερμανών, ο Μινχάου επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει για να …σώσει την δημοκρατία (“Greece must default if it wants democracy”)!.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», χαρακτηρίζει «αυταπάτη» το σχέδιο εξυγίανσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης και προτείνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος και χρηματοδότηση της δύσκολης περιόδου ενός ή δύο ετών που θα ακολουθήσει, μέσω των πόρων του πακέτου διάσωσης. Η έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει χρεοκοπία, είναι η χρεοκοπία που συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ, υποστηρίζει. Μόλις τελειώσουν τα χρήματα, η ευρωζώνη δεν θα μπορεί να βοηθήσει, το κράτος και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν. Το χάος θα αποφευχθεί μόνο εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ έναντι ενός σημαντικά υποτιμημένου νομίσματος, προσθέτει.
Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πως δυο διαφορετικές σχολές σκέψεις (και συμφερόντων) συμπίπτουν στην προώθηση μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Οι Financial Times που πρωταγωνιστούν σταθερά  στο διαχρονικό παιχνίδι της βρετανικής ηγεσίας για  αποσταθεροποίηση του Ευρώ και το IFO που παίζει το προεκλογικό παιχνίδι της Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και διαφορετικά: Γιατί το διεθνές κεφάλαιο επιμένει για χρεοκοπία;
Ίσως την απάντηση την δίνει ο δικός μας Akenaton σε προηγούμενη ανάρτηση:
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

No comments: