Wednesday, February 15, 2012


Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης
Σενάρια καθυστέρησης του πακέτου στήριξης 
μέχρι τις εθνικές εκλογές
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2012 18:10
Web-Only
Description: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/print.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/send.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/font-minus.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/font-plus.gif
Description: http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/F3B48C6E45DF516CA8C9B621DA794024.jpg
Την καθυστέρηση εκταμίευσης μέρους ή ακόμη και του συνόλου των χρημάτων που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, εξετάζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η σχετική αναβολή στην καταβολή των χρημάτων θα μπορούσε να διαρκέσει έως τις εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένονται τον Απρίλιο, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Σε εξέλιξη είναι η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι η Γερμανία επιθυμεί την χρεοκοπία της Ελλάδας. 


«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να ‘’σπάσει’’ (σε δόσεις), προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Θα συζητηθούν οι επιλογές», είπε η ίδια πηγή στο πρακτορείο, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πιέσεις από πολλές χώρες να περιμένουμε ώσπου να υπάρξει μια στέρεη δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην προκύψει παρά μετά την διεξαγωγή εκλογών».
Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο, υποστηρίζει το Reuters.
Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση γι αυτό είναι να έρθουν από την Αθήνα οι διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό και οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ερωτηθείς εάν το πακέτο μπορεί να κατατμηθεί, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί. «Ως τώρα, στις συζητήσεις, αυτό [το πακέτο] θεωρείτο ενιαίο», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ στους δημοσιογράφους. «Ως τώρα δεν είχε χωριστεί. Τώρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και απόψε, δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το προδικάσω».
Διέψευσε η Γερμανία ότι επιθυμεί την χρεοκοπία της Ελλάδας
Κατηγορηματικά διέψευσε τις φήμες που θέλουν την Γερμανία να επιθυμεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Στέφεν Ζάιμπερτ.   TA NEA

1 comment:

lornion said...

εχω την εντύπωση οτι δεν είναι σοβαρή η αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδος. Διαφαίνεται οτι σκοπείται η τύχη του 2ου μνημονίου να εξαρτηθή από το αποτέλεσμα των εκλογών. Νομίζω να σπρώχνουν την χώρα σε λύσεις δυσάρεστες?