Monday, February 13, 2012

Sσμαρας/ κίνδυνος εξόδου από το ευρώ /καθημερινή

Σαμαράς: Κίνδυνος εξόδου από το ευρώ
Της Ελλης Tριανταφυλλου
«Δεν θέλω να χωρίσουν οι δρόμοι μας, αλλά θα χωρίσουν, γιατί δεν θέλω να χάσει η Ελλάδα για πάντα τον δικό της δρόμο». Με τη φράση αυτή, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς απηύθυνε αργά χθες το βράδυ την τελευταία δραματική προειδοποίηση προς τους βουλευτές του κόμματός του να πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή και να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Με μια ομιλία σχεδόν ταυτόσημη με την προχθεσινή, αλλά πιο υψηλών τόνων, η οποία ήταν σαφές ότι είχε συνταχθεί για να καμφθούν οι αντιστάσεις των γαλάζιων βουλευτών και να αποδυναμωθούν τα επιχειρήματα όσων μέχρι εκείνη την ώρα παρέμεναν επιφυλακτικοί ώς αρνητικοί στην προοπτική υπερψήφισης του νέου Μνημονίου, ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να εξηγήσει γιατί οι συνθήκες σήμερα είναι δραματικά διαφορετικές από εκείνες του πρώτου Μνημονίου.
Ταυτόχρονα, για ευνόητους λόγους, έθεσε άμεσα και επιτακτικά το θέμα των εκλογών, δηλώνοντας μάλιστα, ότι ήδη ζήτησε να προσδιοριστεί η ημερομηνία διάλυσης της Βουλής μετά το PSI, και να προσδιοριστεί από τώρα η ημερομηνία εκλογών, τρεις εβδομάδες αργότερα, στις αρχές Απριλίου. Προειδοποίησε, δε, όσους «κωλυσιεργούν, να πάψουν να το κάνουν».
«Σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Οχι η άποψή μας, η θέση μας», είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. προσθέτοντας ότι τότε (στο πρώτο Μνημόνιο), η χώρα ήταν στριμωγμένη, σήμερα είναι δεμένη χειροπόδαρα. Οπως είπε, τώρα αμφισβητείται η παραμονή μας στην Ευρωζώνη, ενώ τότε δεν έμπαινε από κανέναν τέτοιο θέμα. Επίσης, τότε το ελληνικό πρόβλημα αντιμετωπιζόταν ως «ελληνική ιδιομορφία», τώρα πολλαπλασιάστηκαν οι χώρες που έχουν πρόβλημα και άλλαξε η στάση των ισχυρών χωρών, κι όλος αυτός φαύλος κύκλος έχει στο επίκεντρό του την Ελλάδα. «Πρέπει να βγούμε από το κάδρο της ευρωπαϊκής κρίσης. Πρέπει να θωρακιστούμε πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτό είναι το απολύτως επείγον τώρα», είπε ο κ. Σαμαράς.
Θέλοντας να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που διατυπώνεται από γαλάζια στελέχη, τι ακριβώς ψηφίζει η Ν.Δ., ο αρχηγός του κόμματος σημείωσε ότι δεν ψηφίζει μια πολιτική με την οποία έως χθες διαφωνούσε, διότι τώρα η συμφωνία, εκτός από τη λάθος συνταγή, περιέχει και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τη μείωση των μελλοντικών ελλειμμάτων κατά 4-5 δισ. τουλάχιστον, κάθε χρόνο, και τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος (όχι των τραπεζιτών, αλλά των καταθέσεων και της ρευστότητας), χωρίς τα οποία δεν υπάρχει ούτε οικονομία ούτε ευημερία ούτε καμία προοπτική για κανέναν.
Οπως είπε, «αν αποφύγουμε τώρα τα χειρότερα, η χώρα μπορεί, αλλά πρώτα πρέπει να αποφύγουμε το άλμα από κενό», από το χείλος του γκρεμού που μας οδήγησαν.
Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προθέσεις του έναντι όσων παρακούσουν την εντολή υπερψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, και κατέληξε: «Ο φόβος πολλές φορές οδηγεί σε απόγνωση. Και η απόγνωση δεν είναι καλός σύμβουλος. Αν κάνουμε το άλμα στο κενό, τότε πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία άμεσα».
Λίγο μετά την ομιλία του στη Βουλή, κι ενώ στο μεταξύ ενημερώθηκε για τα εκτεταμένα επεισόδια, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε με δήλωσή του έκκληση για «σωφροσύνη, πατριωτισμό, ψυχραιμία, και ενότητα», προσθέτοντας ότι «τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης, πληγώνουν την ίδια την Ελλάδα, όλους τους Ελληνες, είναι σκηνές από ένα αύριο που πρέπει να αποτραπεί».

No comments: