Saturday, February 11, 2012


Το Μνημόνιο, ο φόβος και η δημοκρατία
Tου Σταυρου Λυγερου
Το 2010 έθεσαν στον ελληνικό λαό το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία». Το 2011 του έθεσαν το «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή» και τώρα του θέτουν το «διάσωση ή χρεοκοπία». Πρόκειται για παραλλαγές του ίδιου εκβιαστικού διλήμματος, που επιδέχεται μία μόνο απάντηση. Είναι ο γνωστός μονόδρομος της κυβερνητικής -και όχι μόνο- ρητορικής.
Ορισμένοι εξ αυτών δεν περιορίζονται στα όρια της φθηνής - αντιαισθητικής προπαγάνδας που στηρίζεται στην άμετρη κινδυνολογία. Καταφεύγουν και στην ιδεολογική τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας «εθνική προδοσία» τη διαφορετική άποψη! Δεν ακυρώνουν μόνο την έννοια της πολιτικής, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Αναμενόμενο. Η θεραπεία - σοκ στηρίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια του φόβου και γι’ αυτό είναι από τη φύση της ασύμβατη με τη δημοκρατία. Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοεφαρμόστηκε στη Χιλή με εργαλείο τα τανκς του Πινοσέτ. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει ο φόβος των τανκς. Καλλιεργείται συστηματικά, όμως, ο «μεταμοντέρνος» φόβος ότι το πιο μικρό «όχι» στην τρόικα θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να παραλύουν και να κατακερματίζουν την κοινωνία.
Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «χρεοκοπία ή διάσωση», αλλά εάν το νέο πακέτο (PSI, δανειακή σύμβαση και νέο Μνημόνιο) έχει τις προϋποθέσεις να αποτρέψει τη χρεοκοπία και να ανατάξει την οικονομία. Καθόλου τυχαίο ότι η επίσημη συζήτηση δεν εστιάσθηκε στο καθοριστικό για το μέλλον της Ελλάδας αυτό ερώτημα, αλλά σε επιμέρους πτυχές, όπως οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός. Καθόλου τυχαίο, επίσης, ότι οι σταυροφόροι του Μνημονίου προβάλλουν μονομερώς και με κραυγαλέα υπερβολή τις αρνητικές συνέπειες της παύσης πληρωμών, αλλά αποφεύγουν επιμελώς να πουν πού οδηγεί το νέο πακέτο.
Στο σημείο που έχει φθάσει η Ελλάδα όλοι οι δρόμοι είναι δύσβατοι. Μία ορθολογική συζήτηση θα έπρεπε να βάλει νηφάλια στο τραπέζι τα συν και τα πλην κάθε πολιτικής, ώστε να επιλέξουμε το μικρότερο κακό, την πολιτική που έχει συνδυαστικά το μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και το μικρότερο κοινωνικό κόστος. Το πολιτικό σύστημα δεν διεξάγει μία τέτοια συζήτηση για τον ίδιο λόγο που δεν επεξεργάσθηκε ένα ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας.
Η άποψή μας επιγραμματικά είναι πως με το νέο πακέτο θα συμβεί ό,τι με το πρώτο Μνημόνιο. Θα αγοράσουμε πανάκριβα χρόνο, αλλά δεν θα αποτρέψουμε τη χρεοκοπία. Αντιθέτως, θα τη βρούμε μπροστά με πολύ δυσμενέστερους όρους. Παρά τα αντικοινωνικά μέτρα, η οικονομία θα βυθισθεί βαθύτερα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του προγράμματος. Ο εκτροχιασμός θα προκαλέσει δυναμική ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας - κατάρρευσης, η οποία πιθανότατα θα πετάξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, γεμάτη οικονομικά και κοινωνικά ερείπια, θα έχει στερηθεί τη δημόσια περιουσία και τα εργαλεία που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότησή της. Με άλλα λόγια, θα καταστεί για πολλά χρόνια έρμαιο των δανειστών της. Κι αυτά, εάν δεν μεσολαβήσει κοινωνική έκρηξη.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


Αν κατάλαβα καλά προτείνετε ως λύση ... διάλογο;;;;
Σχολίασε ο/η Πέτρος Απέργης | 

Αγαπητε κ. Λυγερέ
Την Οκνηρία πως θα την υπερνικήσουμε,που αναπτύπθηκε εδώ και μια τριαντακονταετία
απο επιδοτήσεις,επιδόματα,δάνεια κτλ.(έτοιμα λεφτά),έτσι ώστε,μας πήρε κάθε εργατηκότητα,δημιουγηκότητα και ιδιωτική πρωτοβουλία.
Σχολίασε ο/η Adnan Gerdemeli | 

Αγαπητέ Κύριε Λυγερέ
Αυτά που μας λέτε τα έχουμε ακούσει προηγουμένως από τους Πολιτικούς. Ο λόγος σας δεν διαφέρει καθόλου από τον λόγο των πολιτικών. Δηλαδή πολύ μπλά μπλά και ουσία τίποτα.
Μήπως προετοιμάζεσθε να αναμιχθείτε στην πολιτική;
Σχολίασε ο/η Νίκος | 

Σας συνιστώ να διαφάσετε το άρθρο που βρίσκεται πλάι στο δικό σας στη σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδα σας με τίτλο "Οι αλλαγές στίς ΔΕΚΟ άργησαν 14 χρόνια". Άν μή τι άλλο με το ερεβώδες μνημόνιο ανοίγει η προοπτική απομάκρυνσης του καρκινώματος που λέγεται κομματοκρατία και κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός.
Σχολίασε ο/η Μ.Δ. | 

Επιτέλους ένα άρθρο που ξεφεύγει από την γκεμπελική προπαγάνδα υπέρ του ευρώ που εδώ και μήνες διεξάγει το συγκρότημα.
Σχολίασε ο/η Vas | 

Το μόνο που πραγματικα με τρομάζει, ειναι με ποιον πολιτικό θα πορευθεί η χώρα απο τη Δευτέρα το πρωί...... Απελπισία... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ.ΛΥΓΕΡΕ για το αρθρο σας. Χαίρομαι πραγματικά γιατι ακούγεται μια φωνη κρυστάλινης λογικης μεσα στον κυκεωνα της μπουρδολογιας...
Σχολίασε ο/η νικολας | 

Θα μεταφερο ενα κειμενο μια φιλης που εγραψε βαση τον πραγματων που βλεπει και με το τι νιωθει
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ...ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛATEIEΣ ...ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ...ΠΟΛΛΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ Κ ΣΕ ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ...Ο,ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΣ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ........
ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΟΙ "ΜΕΓΑΛΟΙ" ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΑΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ Κ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΑΟ.........
ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΑΝΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ
....ΠΩΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΡΩΝΕ
....ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
....ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
....ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΖΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ" ΜΑΣ...
ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ......ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ Κ ΚΑΜΑΡΩΝΕΤΕ ..........
ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ "ΤΣΕΠΩΝΕΣΤΕ" ΚΑΛΑ ΕΣΕΙΣ
ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΕΧΕΤΕ ΒΟΛΕΨΕΙ Κ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΑΣ..
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!! ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΤΕ ΣΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ............................
Σχολίασε ο/η Θεοδωρος | 

Μα τι μας λετε? Οτι ειμαστε σε θεση μονοι μας να διαχειριστουμε τη "δημόσια περιουσία και τα εργαλεία που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότησή της" ? Ποιοι? Μα δεν τους βλεπετε? Η πικρη αληθεια ειναι οτι ειμαστε ενα 'αποτυχημενο κρατος' (failed state), ανικανοι να διαχειριστουμε και τα του οικου μας. Μενοντας δεμενοι στο αρμα της Ευρωπης υπαρχει ισως μια ελπιδα για το μελλον, ισως τα παιδια μας να βγουν πιο αξια απο εμας (...), ισως να παρουν μαθημα απο τα λαθη μας και απο τις αλλες ευνομουμενες κοινωνιες. Κοβοντας αυτα τα δεσμα μενουμε μονοι μας, εμεις, οι κυβερνητες μας, και οι κολλητοι τους, σε ενα τρελο παραληρημα με αγνωστη καταληξη. Διαλεγετε και παιρνετε.
Σχολίασε ο/η Σ.Κ. | 

Λυπαμαι αλλα μου φαινεται οτι βρισκεσθαι σε συγχιση και με τον σχολιασμο σας δημιουργειται το ιδιο και σε μας. Ενω αναφερεσθε στην αναγκαιοτητα της ψυχραιμνης αντιμτωπισης του θεματος ,η γραφη σας και ιδιαιτερα το παθος με το οποιο εκφραζεται τις αποψεις σας στις τηλεοπτικες εμφανισεις σας ,δειχνουνμαλλον εμπαθεια και υποτιμητικη κριτικη για την αλλη αποψη.Και στο παρον αρθρο σου .ενω αναλυεις τις αρνητικες επιπτωσεις απο την εφαρμογη του μνημονιου.ως συνηθως αποφευγεις να μας αναπτυξεις το αλλο σεναριο και τα πιθανα αποτελεσματα.Αν θελετε πραγματικα να συμβαλετε στην εγκυρη και πληρεστερη πληροφορηση του κοινου να ζητησετε απο τον SKY TY να καναιτε σχετικους "Σπβαρους " διαλογους με τους αξιοτιμους συναδελφους σας της Καθημερινης.Και για να μην γινει η ΧΑΒΡΑ των ΙΟΥΔΑΙΩΝ να εχετε συντονιστη τον κ. Παπαχελα .Το να πετροβολας ειναι ευκολο το να προτεινεις δημιουργικα ειναι το δυσκολο.Ευχαριστω για την φιλοξενια.PARAS
Σχολίασε ο/η παρασκευας | 

Θα σας αντικρούσω με την απάντηση που έδωσε σήμερα στην Βουλή ο Κουτρομανης στον Τσιπρα: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα, είναι πως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα» ... «Όταν μια χώρα, εμφανίζεται το 2009 να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη, με το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη και το πιο αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών στον κόσμο, έχουμε ένα πρόβλημα. Σήμερα η χώρα, δεν δανείζεται μόνον από το ΔΝΤ, αλλά κι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και οι λαοί τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από τους Έλληνες. Δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς μπορεί να δανείζουν για να διατηρήσουμε εμείς το υψηλότερο επίπεδο ζωής- κι αυτό είναι πρόβλημα». Να διορθώσω τον υπουργό. Στα κεφάλαια του ΔΝΤ συνεισφέρουν και χώρες με πολυ χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο απο την Ελλάδα που σήμερα διαμαρτύρονται γιατι η χώρα μας χαίρει ευνοϊκής μεταχείρισης.
Σχολίασε ο/η Χαράλαμπος | 

No comments: