Thursday, February 16, 2012


Στρατηγικό μπλοκ Κύπρου - Ισραήλ

Εκτύπωση | 16/02/2012 | ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τη νέα εποχή στις κυπροϊσραηλινές σχέσεις σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στη Λευκωσία, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η πρώτη, ιστορικά, επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο.
Γεγονός, αφ’ εαυτού, τεράστιας πολιτικής σημασίας, αλλά και ενδεικτικό της βούλησης της ισραηλινής πλευράς για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που την τελευταία διετία κυρίως αναπτύσσεται θεαματικά σε όλα τα επίπεδα, διαλαμβάνοντας, παράλληλα, στρατηγικό χαρακτήρα.
Πέρα από τη συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι πρόσφατες στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψε στο Τελ Αβίβ ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στην Κύπρο οι Ισραηλινοί ως έναν στρατηγικό συμμαχικό πυλώνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην εκδίπλωση του νεο-οθωμανικού ηγεμονισμού της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.
Η πρόοδος που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών είναι εντυπωσιακή και ραγδαία, αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Κύπρος είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε de jure την κρατική οντότητα του Ισραήλ μόλις το 1993, αλλά και το ισχυρό υπόβαθρο των πολύχρονων σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η σημερινή επίσκεψη Νετανιάχου συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που θα σηματοδοτήσει, εφεξής, την πορεία των κυπροϊσραηλινών σχέσεων, καθώς και τον χαρακτήρα που αυτές θα διαλάβουν.
Πλέγμα κοινών συμφερόντων
Η ύπαρξη ενός ευρέος πλέγματος κοινών στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων, μετά κυρίως τη βαθιά κρίση την οποία διέρχονται οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, και η σαφέστατη επιδίωξη της Άγκυρας να καταστεί ο στρατηγικός επικυρίαρχος της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, κατέστησαν αναγκαία για το Τελ Αβίβ τη στρατηγική προσέγγιση με τη Λευκωσία, η οποία, με τη σειρά της, βλέπει στο Ισραήλ μια ισχυρή γειτονική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει, βάσει κοινών γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων, έναν εν δυνάμει εγγυητή της εθνικής της ασφάλειας.
Παράλληλα, οι… πυρηνικές φιλοδοξίες της Άγκυρας, η εντός Τουρκίας διαμάχη κεμαλικών - ισλαμιστών, καθώς και η επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας να αναδειχθεί σε νέα ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου, λειτούργησαν ως βόμβα στα θεμέλια των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Το Ισραήλ αναζητά, πλέον, νέους συμμάχους και η Κύπρος καλείται να εκμεταλλευτεί δεόντως τα νέα δεδομένα.
Το Ισραήλ είναι αναγκασμένο, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) Χρήστο Ιακώβου, να επανεξετάσει τις μεταψυχροπολεμικές του συμμαχίες στην περιοχή, και αυτό είναι ένα στοιχείο που φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ
Όπως δήλωσε στο Sigmalive ο κ. Ιακώβου, ο τουρκοϊσραηλινός άξονας, ο οποίος εθεωρείτο μέχρι προσφάτως, από Άγκυρα και Τελ Αβίβ, μείζονος στρατηγικής σημασίας, εδραίωνε τα δύο κράτη ως ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις.
Η αβεβαιότητα, ωστόσο, για το πολιτικό μέλλον στην Τουρκία, λόγω της παρατεταμένης αντιπαράθεσης ισχύος κεμαλικών - ισλαμιστών, έθεσε όρια στην τουρκοϊσραηλινή συνεργασία, δοκιμάζοντας τις προοπτικές και τα αποθέματά της.
Επίσης, πρόσθεσε ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, η εμφανής τάση της Τουρκίας να καταστεί πυρηνική δύναμη και η νεο-οθωμανική στρατηγική υπερεξάπλωση της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν μπορούν να ταυτιστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ.
Το Ισραήλ θα πρέπει, επιπρόσθετα, να πείσει, σύμφωνα με τον Χρήστο Ιακώβου, τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, ότι το κέρδος από μία συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος. Καλείται, δηλαδή, να πείσει ότι επιθυμεί μια ουσιαστική συνεργασία και όχι μια συνεργασία που σκοπό θα έχει τον εκβιασμό της Τουρκίας, προκειμένου να εξαναγκαστεί η Άγκυρα να επανέλθει στην προηγούμενη τροχιά των σχέσεών της με το Ισραήλ. 

«Σημαντικός σύμμαχος η Κύπρος» 

Σημαντικό σύμμαχο χαρακτηρίζουν την Κύπρο Ισραηλινοί διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Jerusalem Post.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί βλέπουν την Κύπρο ως έναν σημαντικό σύμμαχο που μαζί με την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μπορούν να λειτουργήσουν ως μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής συμμαχίας, με τον χαρακτήρα αντίβαρου για την Τουρκία.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσκεψη του Β. Νετανιάχου στην Κύπρο αποδεικνύει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημειώνεται, επίσης, ότι η Κύπρος αποτελεί την πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα για το Ισραήλ, αλλά και εν δυνάμει γέφυρα μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Εκπρόσωπος: Ενισχύονται οι σχέσεις των δύο χωρών
Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, χαιρέτισε την επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ.
«Αυτές οι επισκέψεις αποτελούν τεκμήριο του υψηλού επιπέδου των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν δυναμική παραπέρα ενίσχυσης και ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Στεφάνου, για να προσθέσει: «Καλωσορίζουμε τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο. 
Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

1 comment:

lornion said...

Η Κύπρος απέκτησε δυναμικό σύντροφο στην πορεία της για το μέλλον.