Monday, June 4, 2012


«Η Ευρώπη πρέπει να σας στηρίξει»

Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις                                             kathimerini
Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα όχι απλά διότι είναι ηθικό αλλά και διότι αυτό επιβάλλει το δικό της συμφέρον, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Τζέσε Τζάκσον, ηγετική μορφή της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, το χρίσμα του οποίου για την προεδρία διεκδίκησε δύο φορές (τη δεύτερη έχασε από τον Μάικ Δουκάκη). Ο αιδεσιμώτατος Τζάκσον χαρακτηρίζει την ανάπτυξη «κλειδί» της ευημερίας, προσβλέπει στον Φρανσουά Ολάντ και προειδοποιεί ότι η συνεχής αύξηση της ανεργίας οδηγεί σε έξαρση της βίας. 
– Τελευταία ενισχύονται οι φωνές υπέρ μιας περισσότερο αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.
– Η ανάπτυξη είναι απαραίτητο συστατικό για να επιζήσει μια κοινωνία. Η λύση δεν μπορεί ποτέ να είναι η απομόνωση και η λιτότητα. Το κλειδί της ευημερίας βρίσκεται στην ανάπτυξη. Εναποθέτω πολλές ελπίδες στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Ελπίζω να εισακουσθεί.
– Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη συνέχιση της λιτότητας;
– Να σας δώσω ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί, με αφορμή την εμπειρία μας στο Σικάγο. Υπάρχει ανεργία και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε αυξανόμενη βία. Τις ίδιες ημέρες που η προσοχή όλου του κόσμου ήταν στραμμένη στο Σικάγο λόγω της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ένα δωδεκάχρονο παιδί δολοφονήθηκε με 15 σφαίρες. Υπάρχουν γειτονιές όπου η ανακύκλωση της φτώχειας και του πόνου έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αξία τη ανθρώπινης ζωής. Στο Σικάγο έχουμε εκατό χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους λόγω της συμπεριφοράς των τραπεζών.
– Τι θα έπρεπε να γίνει;
– Εάν οι τράπεζες συνεργάζονταν με το κράτος για να ανοικοδομήσουν το ένα τέταρτο αυτών των σπιτιών, θα δημιουργούνταν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην παραγωγή, τη μεταφορά και την τοποθέτηση υλικών. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν εισόδημα, θα κατανάλωναν, θα κατέβαλλαν φόρους και αρκετοί από αυτούς δεν θα κατέφευγαν στη βία. Δεν λες σε κάποιον που δεν έχει πόδια «άρχισε να περπατάς». Τον βοηθάς να το κάνει.
– Εάν του λες ότι «είναι δικό σου πρόβλημα, όχι δικό μου»;
– Εάν το σπίτι το γείτονά μου πιάσει φωτιά και φυσήξει ο άνεμος, θα καεί και το δικό μου. Εάν το δει να καίγεται και με προειδοποιήσει, τότε υπάρχει ελπίδα να σωθούμε μαζί. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωζώνη. Πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν.
– Παρά ταύτα, πολλοί θεωρούν ότι το πρόβλημα μιας άλλης χώρας δεν τους αφορά.
– Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι στον νέο κόσμο που γεννιέται δεν υπάρχουν «ξένοι». Δεν μας χωρίζουν απέραντες θάλασσες. Τίποτα πλέον δεν γίνεται στο «εξωτερικό» όταν σε πραγματικό χρόνο παρακολουθούμε και βιώνουμε τι συμβαίνει παντού ανά πάσα στιγμή.
– Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προστατευθούν από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα.
– Δεν μπορεί να απομονώσει κάποιος την Ελλάδα από το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι. Οταν ένα μέλος της διεθνούς κοινότητας, το οποίο μάλιστα συμμετέχει σε μια σημαντική οικονομική οντότητα (Ευρωζώνη), βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση, δεν μπορεί να αφεθεί να καταρρεύσει.
– Μήπως εάν την αφήσουν να καταρρεύσει θα είναι μικρότερο το κόστος;
– Θεωρώ πως οι χώρες που είναι μέλη της Ευρωζώνης είναι αναγκασμένες να συνεργασθούν και να επιδείξουν την αλληλεγγύη που απαιτούν οι συνθήκες. Δεν είναι απλά η ορθή και ηθική στάση, είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρωζώνης.

No comments: