Monday, June 4, 2012


)

Πολιτική

Η Γερμανία εξοπλίζει την πυρηνική δύναμη Ισραήλ;

Το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει λεπτομέρειες για μακρόχρονη συνεργασία Γερμανίας - Ισραήλ στον εξοπλιστικό τομέα και μάλιστα με υποβρύχια που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Καμμιά αντίδραση.
Η γερμανική κυβέρνηση βοηθάει το Ισραήλ στη διεύρυνση του πυρηνικού του εξοπλισμού, όπως έδειξαν έρευνες του Spiegel. H ισραηλινή κυβέρνηση εξοπλίζει υποβρύχια, τα οποία ναυπηγήθηκαν στο Κίελο και πληρώθηκαν στη συνέχεια από το Βερολίνο, με πυραύλους οι οποίοι φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η εκτόξευσή τους γίνεται με τη βοήθεια ενός μέχρι τώρα μυστικού υδραυλικού συστήματος. «Οι Γερμανοί μπορούν να είναι περήφανοι που διασφάλισαν για πολλά χρόνια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ», δηλώνει ο ισραηλινός Υπ. Άμυνας Ehud Barak στο Spiegel.
Το θεωρούσαν δεδομένο

Η Γερμανία εξοπλίζει το Ισραήλ με πυρηνικά υποβρύχια;
Πιο συγκεκριμένα τα υποβρύχια κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο. Τρία έχουν ήδη παραδοθεί και άλλα τρία θα παραδοθούν μέχρι το 2017. Επιπλέον, το Ισραήλ σκέπτεται να παραγγείλει στη Γερμανία τρία ακόμη. Οι όροι πληρωμής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για το Ισραήλ, καθώς η γερμανική κυβέρνηση για το έκτο υποβρύχιο αναλαμβάνει να καλύψει το ένα τρίτο του κόστους κατασκευής ύψους 135 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αρχίσει να το αποπληρώνει το Ισραήλ το 2015. Μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση αρνιόταν ότι γνωρίζει κάτι σχετικό με τον πυρηνικό εξοπλισμό των σκαφών. Πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπ. Άμυνας της Γερμανίας όμως, όπως ο πρώην υφυπουργός Lothar Rühl ή ο πρώην επικεφαλής επιτελικού σχεδιασμού Hans Rühle, δήλωσαν στο Spiegel ότι πάντα θεωρούσαν δεδομένο ότι το Ισραήλ θα εγκαταστήσει στα υποβρύχια ατομικά όπλα. Μάλιστα ο Rühl λέει ότι μίλησε και με στρατιωτικούς στο Τελ Αβίβ γι’ αυτό το θέμα.
Από το 1961

Το θεωρούσαν δεδομένο αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Άμυνας
Από πλευράς Ισραήλ επίσημα η χώρα δεν τοποθετείται επί του προγράμματος των πυρηνικών όπλων του. Ωστόσο, από έγγραφα του υπ. Εξωτερικών προκύπτει ότι από το 1961 η γερμανική κυβέρνηση είχε σχετικές πληροφορίες. Αποδεδειγμένα συνομίλησε τελευταία το 1977, ο τότε καγκελάριος Χ. Σμιτ με τον τότε Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Μοσέ Νταγιάν για το θέμα. Και όχι μόνο. Βασισμένο σε σχετικά στοιχεία το Spiegel εκφράζει την άποψη ότι με μεγάλη πιθανότητα το ισραηλινό ατομικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε και με τα 630 εκ. γερμανικά μάρκα της Βόννης, τα οποία προορίζονταν για βιομηχανικές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης νερού στην έρημο της Νέγκεφ. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια πάντως είναι ότι η Μέρκελ συνέδεσε την παράδοση του έκτου υποβρυχίου με διάφορες επιθυμίες της γερμανικής κυβέρνησης, όπως να σταματήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ την επεκτατική εποικιστική πολιτική της και να επιτρέψει την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός έργου βιολογικού καθαρισμού στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη Γερμανία. Μέχρι τώρα όμως ο Νετανιάχου δεν έχει υλοποιήσει τίποτα από αυτά.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου                                    DW DE

No comments: