Thursday, November 14, 2013

Αντιδράσεις μετά την πρόκληση Ερντογάν

Αντιδράσεις μετά την πρόκληση Ερντογάν
14/11/2013
«Επιδεικτικά αγνοεί» το διεθνές δίκαιο η Τουρκία, σύμφωνα με την ΔΗΜΑΡ, η οποία σχολίασε τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».
Σε σχετική ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για νεοοθωμανική πολιτική από πλευράς της Τουρκίας, υπό τους κ.κ. Νταβούτογλου και Ερντογάν, η οποία «περιφρονεί προκλητικά» τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών.
«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει σε όλους τους τόνους και να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα ώστε να καταστήσει σαφές στην τουρκική ηγεσία ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος μέλος της Ε.Ε και το ζήτημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής θα επιλυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ στην κατεύθυνση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια στο πλαίσιο ενός κυρίαρχου και αδιαίρετου κυπριακού κράτους» προσθέτει η ΔΗΜΑΡ.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου χαρακτήρισε τη δήλωση Ερντογάν εκβιαστική.
«Πρόκειται μια εκβιαστική δήλωση, για εκβιασμό προς την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψιν πως η Ε.Ε. αναμένει κάποιες κινήσεις και σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού» δήλωσε η κ. Γιαννάκου σε συνέντευξή της στον Alpha 989.
«Έχει δηλωθεί σαφώς πως Κύπρος σημαίνει Κυπριακή Δημοκρατία κι είναι η μοναδική που αναγνωρίζεται από την Ε.Ε.» πρόσθεσε.
Η κ. Γιαννάκου απέδωσε τις επίμαχες δηλώσεις στην εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει μια εσωτερικότητα η δήλωση, αφού (ο τούρκος πρωθυπουργός) δεν είναι πια τόσο ισχυρός όπως στο παρελθόν».  ELZONI GR

No comments: