Thursday, November 28, 2013

Το πρώτο κύμα αλλαγών σε γάλα, ψωμί, φάρμακα, μαρίνες

Το πρώτο κύμα αλλαγών σε γάλα, ψωμί, φάρμακα, μαρίνες
Γάλα, ψωμί, φάρμακα, απορρυπαντικά, βιβλία, είδη ένδυσης και υπόδησης, ξενοδοχεία, μαρίνες, κρουζιέρα και τσιμέντο αναμένεται να είναι τα προϊόντα στα οποία θα γίνει το πρώτο κύμα αλλαγών με άρση των ρυθμιστικών εμποδίων.
Της Δήμητρας Μανιφάβα

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα συναρμόδια υπουργεία, είναι να νομοθετήσει μες στο επόμενο δίμηνο, υιοθετώντας το 80% των συστάσεων του ΟΟΣΑ. «Στόχος είναι η άμεση άρση των στρεβλώσεων με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Το συμφέρον του καταναλωτή είναι πιο σημαντικό από κάθε συμφέρον μιας υπερπροστατευμένης ομάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, κηρύττοντας τον «πόλεμο» με τις συντεχνίες.
Η δέσμη των παρεμβάσεων στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο είναι οι ακόλουθες:
• Κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που σήμερα ορίζεται στις 5 ημέρες. Η ρύθμιση αυτή υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και θεωρείται ότι είναι ένας από τους παράγοντες για τους οποίους το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι τιμές λιανικής θα μειωθούν κατά 10% και το όφελος συνολικά για τους καταναλωτές θα είναι 33 εκατ. ευρώ ετησίως. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι θα πληγούν οι μικρές φάρμες, οι οποίες είτε θα εξαγορασθούν από μεγαλύτερες μονάδες είτε θα συστήσουν συνεταιρισμούς.
• Πώληση του άρτου και των αρτοσκευασμάτων βάσει της τιμής/κιλό και όχι βάσει προκαθορισμένων βαρών. Επίσης, προτείνεται η διάθεση ψωμιού και από καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα. Προϋπόθεση, πάντως, είναι να διαχωρίζονται με ειδική σήμανση οι φούρνοι στους οποίους παρασκευάζεται ψωμί από τα άλλα σημεία πώλησης, όπου δεν γίνεται η διαδιακασία της παρασκευής.
• Απελευθέρωση της τιμολόγησης και της διακίνησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα διαμορφώσουν λίστα με τα μη συν-ταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία θα τιμολογούνται ελεύθερα και θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Το όφελος για τους καταναλωτές υπολογίζεται σε 102 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς εκτιμάται ότι το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Στην Ιταλία η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ το 2007 οδήγησε σε μειώσεις των τιμών έως και 22%. Στην Πορτογαλία η απελευθέρωση της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ το 2007 οδήγησε αυτά να πωλούνται κατά 5,7% στα άλλα –πλην των φαρμακείων– σημεία πώλησης.
• Κατάργηση της υποχρέωσης καταχώρισης στο Γενικό Χημείο του Κράτους κάθε νέου κωδικού στην κατηγορία των απορρυπαντικών. Το κόστος για κάθε καταχώριση είναι 125 ευρώ. Ο έλεγχος της καταλληλότητας του προϊόντος θα γίνεται από τις αρμόδιες αρχές, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα γνωστοποίησης ηλεκτρονικά. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και θα ενισχύσει τις παράλληλες εισαγωγές.
• Κατάργηση όλων των περιορισμών στην τιμολόγηση των βιβλίων.
• Δυνατότητα παροχής εκπτώσεων –που σήμερα απαγορεύονται– σε καταστήματα stock και outlet, καθώς και κατάργηση της απαγόρευσης διαφήμισης προσφορών. Εξετάζεται, επίσης, η κατάργηση των περιορισμών (γεωγραφικών και πληθυσμιακών) που έχουν απομείνει στη δυνατότητα ανέγερσης μεγάλων εμπορικών κέντρων εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά το υπαίθριο εμπόριο, το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στο να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που προτείνει ο ΟΟΣΑ, θεωρώντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να επέλθει τάξη στον κλάδο.
• Παροχή δυνατότητας δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές όπως η Αττική, με την πλήρη κατάργηση της έννοιας του «κορεσμού» και την αλλαγή των χωροταξικών διατάξεων ώστε να επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης κτιρίων (π.χ. διατηρητέα) που θα μπορούν να μετατρέπονται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Κατάργηση της υποχρέωσης γνωστοποίησης των τιμών για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις.
• Κατάργηση του περιορισμού των πέντε μιλίων για τα αγκυροβόλια, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε τζίρο 2,3 εκατ. ευρώ ετησίως.
• Κατάργηση της ρύθμισης που σήμερα υποχρεώνει τα κρουαζιερόπλοια με μη κοινοτική σημαία που έχουν ξεκινήσει από ελληνικό λιμάνι να επιστρέφουν σε ελληνικό λιμάνι. • Κατάργηση των απαιτήσεων επιτρεπόμενης χωρητικότητας για τα σιλό αποθήκευσης τσιμέντου.

No comments: