Thursday, November 28, 2013

Η απελευθέρωση των αγορών θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη

Η απελευθέρωση των αγορών θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη
Υπολογίζονται στα 5,2 δισ. ετησίως σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Της Δήμητρας Μανιφάβα

Οφελος τουλάχιστον 5,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 2,5% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στην ελληνική οικονομία η υιοθέτηση όλων των προτάσεων του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την άρση των κανονιστικών εμποδίων στους τομείς των τροφίμων, του λιανεμπορίου, του τουρισμού και των δομικών υλικών. Τα παραπάνω, μάλιστα, είναι τα μετρήσιμα οφέλη, καθώς εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου η απελευθέρωση των αγορών που προτείνει ο ΟΟΣΑ θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην παραγωγικότητα, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη μείωση των τιμών και στην αύξηση της απασχόλησης. Η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία έγινε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα από τον επικεφαλής του οργανισμού κ. Ανχελ Γκουρία και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρώτος μάλιστα εξήρε το πάθος και την αφοσίωση του Ελληνα υπουργού και απευθυνόμενος σε αυτόν δήλωσε: «Θα ήθελα να σηκωθώ και να σας χαιρετήσω μεξικάνικα ή τέλος πάντων να σας χειροκροτήσω με κάποιο τρόπο δυνατά».
Ενδεικτικό της ενίσχυσης της απασχόλησης που μπορεί να επιφέρει το άνοιγμα των αγορών είναι ότι μόνο από την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων προβλέπεται η δημιουργία έως και 30.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ η απελευθέρωση των τιμών και της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομήσουν οι καταναλωτές 102 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τομείς που εξετάστηκαν αποτελούν το 21% του ΑΕΠ (στοιχεία του 2011) με τζίρο 44,26 δισ. ευρώ και το 24,8% της συνολικής απασχόλησης με 1.103.500 θέσεις εργασίας.
Στον τομέα των τροφίμων ο ΟΟΣΑ προχωρά συνολικά σε 55 συστάσεις, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να αποφέρει στους καταναλωτές όφελος πάνω από 40 εκατ. ευρώ ετησίως εντοπίζοντας στρεβλώσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών, του άρτου, του ελαιολάδου, του κρέατος ενώ διαπιστώνει αναχρονιστικές διατάξεις στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
Στον τομέα του λιανεμπορίου ο ΟΟΣΑ προβαίνει σε 144 συστάσεις, εκτιμώντας ότι η πλήρη απελευθέρωση του κλάδου μπορεί να αποφέρει όφελος στον καταναλωτή περί τα 3,34 δισ. ετησίως. Ο ΟΟΣΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία όλων των καταστημάτων τις Κυριακές -και όχι μόνο όσων είναι έως 250 τ.μ.άρση των περιορισμών στις προσφορές, ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών στα μη συνταγογρα-φούμενα φάρμακα και διάθεσή τους και από άλλα σημεία πώλησης πλην των φαρμακείων.
Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ προτείνει άρση των περιορισμών και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων μόνο από φαρμακοποιούς, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ιδρυθούν αλυσίδες φαρμακείων, κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και τέλος την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους. Μεταξύ των συστάσεων του ΟΟΣΑ για το λιανεμπόριο περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των τιμών στα βιβλία.
Περί τα 67,3 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται το όφελος για την ελληνική οικονομία από την άρση των περιορισμών στο νομοθετικό πλαίσιο για τις μαρίνες και την κρουαζιέρα, ενώ ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι ακόμη και ο πρόσφατος νόμος 4179/2013 για τον τουρισμό διατηρεί ορισμένους αδικαιολόγητους περιορισμούς (π.χ. για τα τουριστικά λεωφορεία). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τέλος από τον ΟΟΣΑ στα τέλη και εισφορές που επιβαρύνουν τη διαφημιστική δαπάνη, τα οποία χαρακτηρίζονται στην έκθεση ως μοναδικά στον κόσμο (στην Ευρώπη τέλη στη διαφήμιση επιβάλλονται μόνο στην Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Η κατάργηση των τελών (φόρος 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, αγγελιόσημο, καταβολή τέλους 2% στους δήμους) εκτιμάται ότι θα αποφέρει όφελος για τους καταναλωτές -καθώς η δαπάνη των διαφημιζόμενων δεν θα μετακυλίεται στις τιμές1,8 δισ. ευρώ ετησίως.
Σημειώνεται ότι για το αγγελιόσημο προτείνεται σταδιακή κατάργησή του σε ορίζοντα πενταετίας.

No comments: