Monday, November 4, 2013

Την επόμενη Δευτέρα η δίκη του Τ. Μαντέλh

Την επόμενη Δευτέρα η δίκη του Τ. Μαντέλη
Ιωαννα Μανδρου
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της καταδικαστικής απόφασης για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, μια δεύτερη δίκη για πολιτικό πρόσωπο αρχίζει σύντομα, καθώς στο εδώλιο αναμένεται να καθίσει ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης.
Ο κ. Μαντέλης που διετέλεσε υπουργός Μεταφορών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, αντιμετωπίζει κατηγορίες για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και εμπλέκεται στην πολύκροτη υπόθεση της Siemens. Η δίκη Μαντέλη έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει την 11η Νοεμβρίου. Κατά το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει λάβει ως μίζα από τη γερμανική εταιρεία ποσό 400.000 γερμανικών μάρκων, χρήματα που οι δικαστικές αρχές συνδέουν με την υπογραφή της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ, που αποτελεί ένα από τα δύο σκέλη που διερευνώνται για παράνομες πληρωμές από τη Siemens.
Tα εναντίον του επιβαρυντικά στοιχεία προέκυψαν κατά το στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή και στη συνέχεια τη σκυτάλη των ανακρίσεων ανέλαβε η Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο των ερευνών που για χρόνια διεξάγει για την αποκάλυψη εκείνων που έλαβαν μίζες από τον γερμανικό κολοσσό. Η υπόθεση Μαντέλη τελικά διαχωρίστηκε από το σύνολο της υπόθεσης για τις παράνομες πληρωμές της Siemens και θα δικαστεί χωριστά, καθώς το αδίκημα που αποδίδεται στον πρώην υπουργό έχει διαπραχθεί πριν από χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα για τις παράνομες πληρωμές από τη Siemens, η ανάκριση συνεχίζεται για έβδομη χρονιά από εφέτες ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση από το 2009, ενώ νωρίτερα ανακρίσεις διενεργήθηκαν και από το Πρωτοδικείο. Η έρευνα για τις παράνομες πληρωμές από τη γερμανική εταιρεία έως σήμερα δεν έχει φέρει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στις μίζες και άλλων πολιτικών προσώπων. Η ανακριτική διαδικασία δεν έχει προχωρήσει για το σκέλος που αφορά το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι καθώς αναμένεται πραγματογνωμοσύνη για να αποτιμηθεί η όποια ζημία του Δημοσίου.kathimerini

No comments: