Wednesday, November 6, 2013

Αποκαλυπτήρια για το «θέατρο Πελεγρίνη»

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Αποκαλυπτήρια για το «θέατρο Πελεγρίνη»

Απόφαση υπέρ της έναρξης των μαθημάτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από την ερχόμενη Δευτέρα έλαβε, χθες, η γενική συνέλευση των μελών ΔΕΠ του ιδρύματος.

Αποκαλυπτήρια για το «θέατρο Πελεγρίνη»
Οι καθηγητές του ΕΜΠ, μετά μια θυελλώδη συνεδρίαση, τάχθηκαν με οριακή πλειοψηφία υπέρ της έναρξης των ακαδημαϊκών λειτουργιών από τη Δευτέρα, απόφαση που αφήνει ελπίδες να σωθεί το εξάμηνο.
Εν τω μεταξύ, σοβαρότατες κατηγορίες κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, διατυπώνει το Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.) με αφορμή τον χειρισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων για το ζήτημα της διαθεσιμότητας.
Τα μέλη του Συμβουλίου καλούν την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τη Σύγκλητο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν το κύρος του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας και το μέλλον των φοιτητών.
Φοιτητές, μέλη της Αριστερής Ενότητας, «χτίζουν» με βιβλία την είσοδο του γραφείου του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στο Πάντειο
Φοιτητές, μέλη της Αριστερής Ενότητας, «χτίζουν» με βιβλία την είσοδο του γραφείου του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στο Πάντειο
Με ανακοίνωσή τους κατηγορούν τον πρύτανη ότι, ενώ μπορούσε να κάνει πρόταση στο υπουργείο για τη διαθεσιμότητα ατόμων που δεν προσφέρουν έργο στο ίδρυμα και να παραμείνουν όσα άτομα το κρατούν εν λειτουργία, προτίμησε να ζητήσει επιπλέον 600 άτομα.
Τα μέλη του Συμβουλίου θεωρούν ότι η στάση αυτή του πρύτανη υπονόμευσε τη θέση του ιδρύματος, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν έδωσε εντολή για την άμεση αξιολόγηση του προσωπικού.
Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν εξασφάλισε προσωπικό ασφαλείας από τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά ούτε προστάτευσε την πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στους χώρους του ιδρύματος. Μάλιστα, τον κατηγορούν πως επικαλέστηκε ότι το ΕΚΠΑ λόγω της διαθεσιμότητας δεν θα διαθέτει πλέον φύλακες και καθαρίστριες, παραλείποντας να αναφέρει ότι οι εργασίες που προσφέρει αυτό το προσωπικό έχουν ανατεθεί σε μεγάλο ποσοστό σε ιδιωτικές εταιρείες.
Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Πελεγρίνη, ο οποίος κάνει λόγο για ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία. "Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή ενεργούν με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα και τη φήμη του αρχαιότερου πανεπιστημίου καθώς και την υπόληψη του πρύτανη", τονίζει και καλεί τον υπουργό Παιδείας να "ασκήσει τα νόμιμα εάν αισθάνεται ότι έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου".
Πάντως, η ένταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα συντηρείται και από ομάδες φοιτητών. Χθες, μέλη της Αριστερής Ενότητας, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, "έχτισαν" με βιβλία το γραφείο του υπουργού Παιδείας και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο Πάντειο.
Οι φοιτητές θέλησαν με αυτόν τον τρόπο -όπως είπαν- να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Λίγο αργότερα, αριστεριστές φοιτητές "παρενέβησαν" στη διάρκεια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και διέκοψαν τη συνεδρίαση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ               ΕΘΝΟΣ

No comments: