Θολό τοπίο στο Κοσσυφοπέδιο
H κυβέρνηση της Σερβίας ζητά επανάληψη των δημοτικών εκλογών στη Μιτρόβιτσα όπου σημειώθηκαν τα πρόσφατα επεισόδια, τα οποία καταδίκασε έντονα η ΕΕ.
Η Ουλρίκε Λούνατσεκ, από το Ευρωκοινοβούλιο προτιμά να βλέπει τη θετική πλευρά των δημοτικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο. «Για το Κοσσυφοπέδιο ήταν μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές» δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle. H αξιολόγηση αυτή ισχύει όμως μόνο για την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στο κεντρικό και νότιο Κοσσυφοπέδιο. Στο βόρειο τμήμα σημειώθηκαν ως γνωστόν βίαιες ταραχές.
Μασκοφόροι εισέβαλαν σε εκλογικά τμήματα στην πόλη Μιτρόβιτσα και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές ενώ επιτέθηκαν σε συνεργάτες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καθώς και σε εκλογικούς παρατηρητές. Βρέθηκαν επίσης εκρηκτικοί μηχανισμοί ενώ τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν πρόωρα.
Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο εικάζουν πως πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται Σέρβοι εξτρεμιστές, οι οποίοι στηρίζονται, σε κάποιες περιπτώσεις, και από εγκληματικές οργανώσεις αλλά και από πολιτικά κόμματα. Η ευρωπαϊκή αποστολή Eulex τόνισε πως θέλει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση και να παραπέμψει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.
Μεμονωμένα επεισόδια και αλλού
Οι συγκεκριμένες δημοτικές εκλογές είχαν αφενός στόχο να νομιμοποιήσουν την κεντρική κυβέρνηση στην Πρίστινα και αφετέρου να συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων.
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του και αναγνωρίζεται εν τω μεταξύ από 105 χώρες, ανάμεσά τους και από 23 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα, η Ρωσία αλλά και η Ισπανία είναι ορισμένες από τις χώρες που δεν έχουν μέχρι σήμερα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.
Οι πιο βίαιες ταραχές σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, και σε άλλα τμήματα της χώρας όμως καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα. Σε ορισμένα, για παράδειγμα, τα ψηφοδέλτια έφτασαν πολύ καθυστερημένα ή στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβάνονταν άτομα τα οποία είχαν πεθάνει από καιρό. Σύμφωνα όμως με του παρατηρητές του ΟΑΣΕ τα προβλήματα αυτά ήταν μεμονωμένα.
Ιστορικές εκλογές σύμφωνα με την κυβέρνηση
Την άποψη αυτή συμμερίζονται και τα πολιτικά κόμματα τα οποία δεν κάνουν πλέον λόγο για νοθεία και αναγνώρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα κάνει μάλιστα λόγο για «ιστορικές» και «πολύ επιτυχημένες εκλογές». Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι υπογράμμισε πως «οι εκλογές για πρώτη φορά οργανώθηκαν σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο και με τον τρόπο αυτό η Σερβία αναγνώρισε την εδαφική κυριαρχία της χώρας».
Την ερμηνεία αυτή πάντως δεν την συμμερίζεται η σερβική κυβέρνηση. Το Βελιγράδι για πολλοστή φορά δήλωσε ρητώς πως δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπέδιου και δεν θα την αναγνωρίσει ποτέ. Τέλος, σύμφωνα με την Ουλρίκε Λούνατσεκ, οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο ήταν και ένα είδος τεστ πολιτικής ωριμότητας στο πλαίσιο της προσέγγισης της χώρας με την ΕΕ. Μια διαδικασία, η οποία κατά τη γνώμη της, πρέπει να συνεχιστεί.
Bahri Cani / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης dw de
No comments:
Post a Comment