Tuesday, April 22, 2014

Aμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν την είσοδο της Ελλάδας στις αγορές

Aμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν την είσοδο της Ελλάδας στις αγορές

προσεγγίσεις και αντιδράσεις στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Ζωή Λεουδάκη
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί αυτές τις μέρες μια από τις κύριες ειδήσεις σε πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

New York Times: «Για την Ελλάδα, μια ένδειξη σταθερότητας»

Την Παρασκευή σε σχόλιό τους οι Νιου Γορκ Ταιμς χαιρέτισαν την είσοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές και την χαρακτήρισαν ελπιδοφόρα.  Επεσήμαναν επίσης ότι αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδας. Οι επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, πείστηκαν ότι η τρόικα δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.  Αλλά «μπροστά εξακολουθεί να βρίσκεται ένας μακρύς και οδυνηρός δρόμος». Το άρθρο αναφέρεται στη βαθειά ύφεση  και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Καταλήγοντας ο αρθρογράφος τονίζει ότι μετά από τέσσερα ζοφερά χρόνια, ακόμα και μια μικρή ένδειξη σταθερότητας είναι ευπρόσδεκτη.

Boston Globe: «H Ελλάδα διατυμπανίζει την επιστροφή της στη διεθνή αγορά ομολόγων»

Η εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ περιγράφει λεπτομερώς την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας και επισημαίνει ότι η προσφορά των πενταετών ομολόγων θεωρείται ως ένδειξη ότι η χώρα ανακάμπτει μετά από πολυετή κρίση, τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων. Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί άποψη του Φάντι Ζαχέρ, της εταιρείας Kleinwort Benson  του Λονδίνου η οποία απέφυγε να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα λόγω ανησυχιών για την «κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας» και το υπέρογκο χρέος της. «Υπάρχει μια γενικότερη ευφορία τώρα για την ευρωζώνη» και αυτή η ευφορία δημιουργεί ένα είδος πλασματικής εμπιστοσύνη για την Ελλάδα», επεσήμανε.

Wall Street Journal: «Ελλάδα, επιστροφή στις αγορές: Ημέρα δεύτερη»

Δημοσίευμα σε μπλογκ της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ξεκινά λέγοντας «μετά το πάρτι, ο πονοκέφαλος» και επισημαίνει ότι τη δεύτερη μέρα συναλλαγών το επιτόκιο στο ελληνικό πενταετές ομόλογο έφτασε το 5,02%, κατά 0.07 υψηλότερο από ότι ήταν χθες. Σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν και ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το άρθρο αναφέρει ότι όσοι επιδιώκουν να βγάλουν εύκολα λεφτά από τη μεγάλη ζήτηση που είχε παρουσιαστεί για ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής «περιφέρειας, θα απογοητευτούν». Αυτό τόνισε και ο Ντέιβιντ Ταν, της J.P. Morgan: «Τα εύκολα κέρδη από τις περιφερειακές χώρες που είχαμε πριν από μερικούς μήνες τώρα τελείωσαν».

No comments: