Tuesday, April 8, 2014

Αλλαγή ατζέντας από Σαμαρά

Αλλαγή ατζέντας από Σαμαρά

Τη στρατηγική που θα τον οδηγήσει μακριά από το ατόπημα Μπαλτάκου και τα όσα αυτό προκάλεσε στην εικόνα της κυβέρνησης αρχίζει να ξεδιπλώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος με μία διπλή κίνηση που έκανε χθες έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ποιες είναι οι προτεραιότητές του.

«Δεν θα είμαι υποψήφιος και θα μείνω συνεπής στις ιδέες μου, ζώντας σύμφωνα με αυτές και λέγοντας πάντα την αλήθεια», τόνισε ο Φ. Κρανιδιώτης. Πάνω, το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» (6/4) για τ
«Δεν θα είμαι υποψήφιος και θα μείνω συνεπής στις ιδέες μου, ζώντας σύμφωνα με αυτές και λέγοντας πάντα την αλήθεια», τόνισε ο Φ. Κρανιδιώτης. Πάνω, το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» (6/4) για τις προθέσεις Σαμαρά με τον τίτλο «Δείχνει την έξοδο στους... Φαήλους»
Κατ' αρχάς επανέφερε στην επικαιρότητα τα θέματα της οικονομίας και δη αυτά που αφορούν τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, όπως είναι η ικανοποίηση ενός βασικού αιτήματος για τον συμψηφισμό οφειλών του ΦΠΑ, και στη συνέχεια με μία προσεκτική κίνηση απομάκρυνε τον κ. Φ. Κρανιδιώτη από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να στραφεί σε πρόσωπα που προέρχονται από το παραδοσιακό Κέντρο.
Η οικονομία παραμένει το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης και, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εξελίξεις που θα υπάρξουν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, πέραν της απόφασης για τον συμψηφισμό (βλ.: έξοδο στις αγορές, επίσκεψη Μέρκελ, προώθηση επενδυτικού ταμείου για την ανάπτυξη), θα εξαφανίσουν τις όποιες παρενέργειες από την υπόθεση Μπαλτάκου.
Στο πολιτικό πεδίο η απόφαση για την απομάκρυνση του κ. Κρανιδιώτη από την ευρωλίστα ελήφθη νωρίς χθες το πρωί και στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου επικοινώνησε με τον μέχρι χθες υποψήφιο ευρωβουλευτή και του εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν. Ηταν γνωστό ότι ο σχετικός προβληματισμός είχε αναπτυχθεί στο εσωτερικό της ΝΔ από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με επίκεντρο τον τέως γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου. Εκείνες τις ημέρες δεν ήταν λίγοι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος που εισηγήθηκαν την απομάκρυνση του πολιτευτή της Β' Πειραιά, προκειμένου να σταλεί ένα «καθαρό» μήνυμα ότι η ΝΔ δεν στηρίζει πρόσωπα οι απόψεις των οποίων ταυτίζονται έως έναν βαθμό με εκείνες του κ. Μπαλτάκου.
Νωρίς το μεσημέρι ο ίδιος ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος μέχρι χθες το πρωί επέμενε ότι θα είναι υποψήφιος, με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη «γαλάζια» ευρωλίστα.
«Δεν θα είμαι υποψήφιος και θα μείνω συνεπής στις ιδέες μου, ζώντας σύμφωνα με αυτές και λέγοντας πάντα την αλήθεια. Είναι κι εύκολη δουλειά. Πάντα θυμάσαι τι είπες και δεν χρειάζεται να σκαρφίζεσαι δικαιολογίες», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κρανιδιώτης, ωστόσο, δεν έκρυψε την πικρία του και απέδωσε την επιλογή αυτή στην επίθεση που δέχεται η ΝΔ από τους ιδεολογικούς της αντιπάλους.
«Η ατζέντα που παίζουν οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι», σημείωσε, «είναι η ταύτιση κάθε εθνικής φωνής με τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά και η επιβολή, ξανά, των γνωστών ενοχών στην παράταξη για ζητήματα που ποτέ δεν μας αφορούσαν, ούτε και μας αφορούν. Κάθε πολιτική που αφορά π.χ. το πρώτο δικαίωμα των πολιτών, την ασφάλεια ή την καταστολή της λαθρομετανάστευσης, βαφτίζεται "ακροδεξιά", αν και είναι απλώς λογική κι αναγκαία για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα».
Νωρίτερα η κ. Ντ. Μπακογιάννη, σε παρέμβασή της αν και απέφυγε ευθέως να τοποθετηθεί για τη συμμετοχή του κ. Κρανιδιώτη στην ευρωλίστα, επεσήμανε ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ πρέπει να εκφράζει τη σύγχρονη Κεντροδεξιά.
«Η ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά (ρ/ς «Βήμα»), «έχει την ευθύνη να κάνει το δικό της ψηφοδέλτιο. Τώρα εάν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα εκφράζει αυτήν τη σύγχρονη Κεντροδεξιά που επιθυμώ εγώ, μόλις ανακοινωθεί, ρωτήστε με και θα σας το πω ευθέως. Αλλά είναι δική μας δουλειά. Δεν είναι δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ να μας πει τι θα κάνουμε, δεν είναι δουλειά του κ. Βενιζέλου να μας πει τι θα κάνουμε. Δεν τους πέφτει λόγος».
Γιάννης Σαραντάκος   ethnos

No comments: