Wednesday, April 2, 2014

Οι θυσίες έφεραν αποτελέσματα

Οι θυσίες έφεραν αποτελέσματα

Σαφή μηνύματα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προς τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας μας, με την ομιλία του χθες το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης, στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ.

Οι θυσίες έφεραν αποτελέσματα
Συγκεκριμένα, με την τοποθέτησή του, που περιείχε έντονους συμβολισμούς αλλά και παραλληλισμούς με την ιστορία και συγκριμένα με γεγονότα που «σφράγισαν» την πορεία της Ελλάδας και κατά συνέπεια ολόκληρης της Ευρώπης, εμφανίστηκε βέβαιος για την έξοδο της χώρας μας από τη μνημονιακή εποχή, ταύτισε την επιτυχία της χώρας μας με την επιτυχία ολόκληρης της ΕΕ και επεσήμανε στους εταίρους την ανάγκη συνδυασμού «των καλών λογαριασμών αλλά και του σεβασμού των ανθρώπων».

Σημείωσε, δε, ότι «η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι προαπαιτούμενο, καθώς η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί στην αποσάθρωση της δημοκρατίας». «Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει εάν καταστραφεί η μεσαία τάξη», συμπλήρωσε. Ουσιαστικά με την τοποθέτησή του αυτή κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται πλέον θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ εξήγησε ότι η πολιτική σταθερότητα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης «περνά» προφανώς και από την οικονομική ευμάρεια των πολιτών.
Η ομιλία του ξεκίνησε με την παρουσίαση των μοναδικών μνημείων που περιβάλλουν το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και με την έμφαση που έδωσε στην ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Οι αναφορές του στα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων είχαν έντονο συμβολισμό, γεγονός που το χρησιμοποίησε ως «γέφυρα» για να περάσει στην προσπάθεια για την ένωση της Ευρώπης και στις σημερινές προκλήσεις. «Πριν από τέσσερα χρόνια» -είπε χαρακτηριστικά- «η Ελλάδα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Υπήρχαν φόβοι ότι δεν θα τα καταφέρει και ότι η κρίση χρέους θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ότι αυτά ήταν λάθος. Οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος μας, αλλά η κοινοτική αλληλεγγύη ήταν ισχυρότερη από τους αριθμούς».
Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις θυσίες των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει μεταπολεμικά» και προσέθεσε: «Υποφέραμε και υποφέρουμε, αλλά μετατρέψαμε μια οδυνηρή κρίση σε ευκαιρία για πρόοδο και ανάπτυξη. Μπορούμε να βασιστούμε στα πόδια μας και τώρα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και η ΕΕ βγαίνει πιο ισχυρή».
Ο κ. Σαμαράς, αφού επεσήμανε ότι «πρέπει να κάνεις σωστούς λογαριασμούς και να σέβεσαι τους ανθρώπους», υπογράμμισε ότι «πρέπει να συνδέουμε τον αγώνα για την τελειότητα με το κοινό παρελθόν και τότε μπορούμε να δούμε το κοινό μας μέλλον».
Τέλος, μίλησε για την ανάγκη ενότητας των χωρών-μελών της ΕΕ, απορρίπτοντας τα όσα λέγονταν κατά το παρελθόν περί «πλούσιου Βορρά» και «φτωχού Νότου». «Η ΕΕ» -επεσήμανε- «δεν είναι πλέον όνειρο, είναι τώρα πιο ενωμένη από ποτέ και προσπαθεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους λαούς της και να εμπνεύσει ιδέες σε όλον τον πλανήτη». «Εχουμε πολλά προβλήματα, αλλά γινόμαστε δυνατότεροι, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γινόμαστε ισχυρότεροι με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εξωστρέφειας και της αλληλεγγύης», κατέληξε.ΕΤΗΝΟΣ
Γιάννης Σαραντάκος

No comments: