Saturday, April 12, 2014

Ηφαίστειο η ανατολική Ουκρανία - Συγκρούσεις και καταλήψεις

Ηφαίστειο η ανατολική Ουκρανία - Συγκρούσεις και καταλήψεις

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία με κυβερνητικά κτίρια να καταλαμβάνονται από φιλορώσους το ένα μετά το άλλο και συγκρούσεις να σημειώνονται σε πολλές πόλεις. Ο ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Προειδοποιήσεις από τη Μόσχα, ανησυχεί ο Λευκός Οίκος.

Ηφαίστειο η ανατολική Ουκρανία - Συγκρούσεις και καταλήψεις
Φιλορώσοι οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν το Σάββατο τον έλεγχο του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.
Μια οργανωμένη ένοπλη μονάδα με πάνω από 20 άνδρες οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές στολές και έφεραν αυτόματα όπλα κατέλαβαν το κτίριο της αστυνομίας περίπου στις 1700 GMT, αμέσως μετά την άφιξή τους στην περιοχή με τουλάχιστον δύο λεωφορεία.
Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν διαταγές από έναν στρατιωτικό διοικητή κατά την είσοδο τους στο κτίριο άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα.
Ακόμη, συγκρούσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Κραματόρσκ και Κράνσι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αρσέν Αβακόφ, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι επιτιθέμενοι είναι οπλισμένοι με όπλα ρωσικής κατασκευής AK100.
Ηφαίστειο η ανατολική Ουκρανία - Συγκρούσεις και καταλήψεις
Οπως δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών, η Ουκρανία θεωρεί τις σημερινές επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία «επιθετική ενέργεια της Ρωσίας».
«Μονάδες των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης», δήλωσε σε μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών.
Η Ρωσία, η οποία έχει προειδοποιήσει την ουκρανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αιματηρή κατατολή των ταραχών, τις οποίες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το Κίεβο, έχει η ίδια ενορχηστρώσει.
Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δύναμη 40.000 στρατιωτών, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, δημιουργώντας ανησυχίες για νέα στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, περίπου 200 ένοπλοι φιλορώσοι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντονέτσκ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Υπό τις πιέσεις των διαδηλωτών ο επικεφαλής του αρχηγείου υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ υψώθηκε στο κτίριο η ρωσική σημαία.
«Ο στόχος της κατάληψης ήταν τα όπλα. Μοιράζουν αυτά τα όπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σλαβιάνσκ (κοντά στα σύνορα με την Ρωσία)», αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας η οποία εκδόθηκε από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Φωτογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στο κτίριο δήλωσε ότι δεν είδε τους ενόπλους να μοιράζουν όπλα.
Παράλληλα, η ίδια ομάδα φιλορώσων ενόπλων κατέλαβε ένα δεύτερο κτίριο στην πόλη Σλαβιάνσκ, το οποίο στεγάζει το τοπικό αρχηγείο της κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Η ίδια ομάδα κατέλαβε το κτίριο της SBU (υπηρεσίας ασφαλείας) στο Σλοβιάνσκ», τόνισε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Ντόνετσκ.
Την Παρασκευή, εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί από τις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν οι διαδηλωτές τις καταλήξεις, όμως δεν υπήρξε καμιά ένδειξη ανάληψης δράσης από την ουκρανική αστυνομία για την απομάκρυνσή τους.
"Θα το πω και πάλι: αυτοί που θέλουν διάλογο ... θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Αυτοί που έχουν πάρει τα όπλα, πυρπολουν κτίρια, πυροβολούν τον κόσμο, την αστυνομία, τρομοκρατούν με ρόπαλα και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης», ανέφερε ο Αβάκοφ στην ανάρτησή του στο Facebook.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός, ο οποίος αναφέρει πως έφθασε το βράδυ της Παρασκευής στο Ντονέτσκ, ανήρτησε λίγο αργότερα ένα νέο σχόλιο, σύμφωνα με το οποίο «οι ειδικές δυνάμεις εστάλησαν στο Σλαβιάνσκ».
Επικοινωνία Λαβρόφ - Κέρι 
Η Ρωσία προιεδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια των ουκρανικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης και θα θέσει σε κίνδυνο τις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την προειδοποίηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την ανυσυχία του για τον ρόλο της Ρωσίας στην «υποκίνηση» των ταραχών την ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία «επιδεικνύει ανικανότητα στην ανάληψη της ευθύνης για την τύχης της χώρας» και προειδοποίησε ότι τυχόν χρήση βίας κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία «θα υπονομεύσει τη δυναμική της συνεργασίας...περιλαμβανομένων και των τετραμερών συνομιλιών της Γενεύης» στις 17 Απριλίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία.
Ανησυχίες και εκκλήσεις από τις ΗΠΑ 
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την έκρηξη βίας στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αυτονομιστές, «κατά τα φαινόμενα με την υποστήριξη της Ρωσίας», κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και διατύπωσε προειδοποίηση κατά νέας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.  ΕΘΝΟΣ

No comments: