Wednesday, April 2, 2014

Σαμαράς: Κάναμε ό,τι έπρεπε, τώρα η σειρά σας

Σαμαράς: Κάναμε ό,τι έπρεπε, τώρα η σειρά σας

Η επίσημη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε ήδη στην Αθήνα, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους»- αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κ. Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον Β. Σόιμπλε
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον Β. Σόιμπλε
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δε, το κλίμα στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Γερμανό ανώτατο αξιωματούχο δεν θύμιζε σε τίποτε το παρελθόν.
Μετά τα πρώτα λεπτά των συνομιλιών, όπου έγινε μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα κινήσεων της ελληνικής πλευράς, ο κ. Σαμαράς είπε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία του Νοεμβρίου του '12 για το χρέος: «Εμείς κάναμε αυτά που έπρεπε. Τώρα είναι η σειρά σας...».
Ο κ. Σόιμπλε χωρίς να χάσει καιρό απάντησε: «Είμαστε εδώ. Θα κάνουμε αυτό που έχουμε δεσμευθεί». Ουσιαστικά πρόκειται για την επικύρωση της ισχύος της συμφωνίας του Eurogroup που προέβλεπε ρητά ότι η Ελλάδα θα αναλάμβανε τα ελλείμματα και οι εταίροι-δανειστές της το χρέος.
Περιμένει δήλωση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πιστεύει βασίμως -μετά και τις συνομιλίες που έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο Ζάππειο στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup- ότι η πρώτη κίνηση των Ευρωπαίων θα είναι να προχωρήσουν πριν από τις ευρωεκλογές σε ρητή δήλωση της βούλησής τους να λύσουν το θέμα του χρέους και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.
Οι εκτιμήσεις αυτές προφανώς συνδέονται με τις συνομιλίες του πρωθυπουργού χθες αλλά και με τα όσα έχουν λεχθεί στις κλειστές συναντήσεις που είχε ο κ. Στουρνάρας το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.
Οπως είναι φυσικό, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα όσα είπε -κυρίως- ο κ. Σόιμπλε, όχι μόνο για τα εύσημα που έδωσε σχετικά με τις προσπάθειες που έχουν γίνει αλλά και διότι έδειξε έτοιμος να προχωρήσει στη λύση του θέματος του χρέους, εφόσον βέβαια η Αθήνα ολοκληρώσει τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει.
Νωρίτερα χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η πορεία σύστασης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Γιάννης Σαραντάκος

No comments: