Monday, April 14, 2014

γιατί πολλοί Γερμανοί παραμένουν ρωσόφιλοι

Γιατί πολλοί Γερμανοί παραμένουν ρωσόφιλοι

16:39
Opening quote
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το πώς θα τιμωρήσουν τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Κριμαία. Αλλά για πολλούς Γερμανούς, η Ρωσία είναι μια χώρα που θα πρέπει να είναι σύμμαχος, σχολιάζει ο ανταποκριτής στο Βερολίνο Stephen Evans...

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το πώς θα τιμωρήσουν τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Κριμαία. Αλλά για πολλούς Γερμανούς, η Ρωσία είναι μια χώρα που θα πρέπει να είναι σύμμαχος, σχολιάζει ο ανταποκριτής στο Βερολίνο Stephen Evans.
Στον τοίχο του γραφείου του αριστερού βουλευτή Jan van Aken, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασπρόμαυρη φωτογραφία. Είναι η κλασική φωτογραφία ενός στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού που ισορροπεί επικίνδυνα στον πυργίσκο του παλαιού κτιρίου του Reichstag κρατώντας τη σημαία με το σφυροδρέπανο, με τα καπνισμένα συντρίμμια του Βερολίνου στο φόντο. Τον ρώτησα γιατί το είχε στον τοίχο του στο γερμανικό κοινοβούλιο και απάντησε γελώντας ότι η φωτογραφία ελήφθη στα γενέθλιά του, την 1η Μαΐου. Στην συνέχεια πρόσθεσε πιο σοβαρά ότι αφηγείται μια ιστορία. Οι Ρώσοι ήταν απελευθερωτές , είπε. Έσωσαν το Βερολίνο και τη Γερμανία από τους Ναζί. Δεν μειώνει και τη συμβολή των άλλων, όπως οι Βρετανοί, αλλά τονίζει τον ρόλο του Κόκκινου Στρατού.
Η φωτογραφία -και είναι ο πρώτος που το παραδέχεται- αφηγείται μια πάρα πολύ περίπλοκη ιστορία. Είναι μια ιστορία προπαγάνδας. Είπε ότι ελήφθη την 1η Μαΐου, αλλά το πραγματικό γεγονός - η ύψωση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ- συνέβη στις 30 Απριλίου, την ίδια ημέρα που ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στο καταφύγιό του, περίπου μισό μίλι μακριά. Η φωτογραφία έπρεπε να ρετουσαριστεί, επειδή ο στρατιώτης που σήκωσε τη σημαία είχε τον καρπό του γεμάτο με ρολόγια που είχε λεηλατήσει από τον τρομοκρατημένο πληθυσμό. Στις ημέρες πριν ανακαλυφθεί το Photoshop, οι στρατιώτες έπρεπε να ανέβουν πάλι στο κτίριο με τη σημαία και με τα χέρια τους καθαρά από τα λάφυρα του πολέμου.
Ο πληθυσμός στην Ανατολική Γερμανία απελευθερώθηκε μόνο και μόνο για να υποταχθεί ξανά στη συνέχεια, για περισσότερο από μισό αιώνα. Αλλά η φωτογραφία δείχνει γιατί πολλοί Γερμανοί σήμερα αμφιταλαντεύονται για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Ο Van Aken είναι βουλευτής του Die Linke, του κόμματος που προέκυψε από το παλιό κομμουνιστικό κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας. Λέει ότι πολλοί από τους συναδέλφους- μέλη του κόμματός του παραμένουν ευγνώμονες στη Σοβιετική Ένωση. Στα δυτικά της χώρας, ο αντικομμουνισμός ήταν διαδεδομένος, αλλά στα ανατολικά της χώρας, η Ρωσία δεν ήταν μόνο ο καταπιεστής, αλλά και ο ελευθερωτής.
Τα σημάδια αυτής της απελευθέρωσης είναι εκεί για να τα δουν όλοι, ακόμα και στο ίδιο το κτίριο της Bundestag, όπου τα κακογραμμένα γκράφιτι των Ρώσων στρατιωτών στο κυριλλικό αλφάβητο δεν έχουν ακόμα ξεθωριάσει. Είναι εκεί για να βλέπουν οι βουλευτές, καθώς εισέρχονται στο κτίριο, τα ονόματα των στρατιωτών με τις ημερομηνίες, τον Μάιο του 1945.
Οι στρατιώτες που ύψωσαν τη σημαία κατέβηκαν και έκαναν ό τι κάνουν οι στρατιώτες - έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους που παραβίασαν. Ένας από τους στρατιώτες που ύψωσαν τη σημαία της Ουκρανίας ήταν από το Κίεβο. Νέοι από την Ανατολική Γερμανία, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, μάθαιναν ρωσικά. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν έπεσε κατά λάθος πάνω στον πράκτορα της KGB Πούτιν, ο οποίος τοποθετήθηκε στη Δρέσδη, αλλά σίγουρα έπεσε πάνω του τώρα. Το Βερολίνο νιώθει πολύ πιο κοντά στη Μόσχα από ό,τι στο Λονδίνο ή την Ουάσιγκτον. Και είναι πιο κοντά, όχι μόνο φυσικά αλλά και συναισθηματικά.
Πολιτικοί - όπως ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος είναι στα '90 και, παρεμπιπτόντως, ακόμα καπνίζει μανιωδώς ακόμα και στα τηλεοπτικά στούντιο- είναι κατηγορηματικοί στη δέσμευσή τους στη δημοκρατία. Αλλά είναι, επίσης, και τη σχολής «χαλαρά με τη Ρωσία». Οι κυρώσεις, είπε, είναι «ανοησίες». Η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, οπότε ας το θυμόμαστε αυτό.
Το ίδιο αισθάνεται και ένας άλλος πρώην καγκελάριος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αν και στην περίπτωσή του, συνεργάζεται κυριολεκτικά με τη Ρωσία ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Nordstream, που ανήκει στην Gazprom, τη ρωσική εταιρεία ενέργειας που βρίσκεται σήμερα σε διαμάχη με την Ουκρανία.
Εκτός από τους προκατόχους της Καγκελαρίου Μέρκελ, πολλοί πανίσχυροι γερμανοί επιχειρηματίες λένε πόσο σημαντική είναι η Ρωσία -από το αφεντικό της Siemens που συχνά φωτογραφίζεται με τον Πρόεδρο Πούτιν, ως τα ανώτερα στελέχη της Adidas και του κολοσσού του χάλυβα Thyssen Krupp. Σε μικρή απόσταση από τη Bundestag υπάρχει ένα μεγάλο σοβιετικό μνημείο για τους νεκρούς κατά την απελευθέρωση του Βερολίνου. Μάλλον όμως χρειάζεται κάποια συντήρηση: μερικά από τα γράμματα της επιγραφής έχουν πέσει… Στην κορυφή των στηλών υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα ενός στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού, που κοιτάζει όποιον τολμά να τον αντικρίσει. Είναι σα να λέει: «Σας σώσαμε. Μην ξεχνάτε πού βρίσκεται η εξουσία».

No comments: