Thursday, April 24, 2014

Το σύνδρομο της Θράκης ξαναχτύπησε τον ΣΥΡΙΖΑ

Το σύνδρομο της Θράκης ξαναχτύπησε τον ΣΥΡΙΖΑ

Το σύνδρομο της Θράκης χτύπησε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το αυτογκόλ με το θέμα της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε και αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιό του για την ευρωβουλή, νέα γκάφα υπήρξε με τον μειονοτικό υποψήφιο σύμβουλο στον συνδυασμό του για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Αχμέτ Κουρτ.

Ο Αχμέτ Κουρτ (αριστερά) με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter.
Ο Αχμέτ Κουρτ (αριστερά) με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter.
Ο τελευταίος υποχρεώθηκε χθες να παραιτηθεί γιατί όπως αποκαλύφθηκε είχε συναντηθεί πρόσφατα στην Αγκυρα με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η συνάντηση

Ο 42χρονος Α. Κουρτ, που συμμετείχε στον συνδυασμό για την περιφέρεια του Κώστα Μορφίδη (ΣΥΡΙΖΑ), και μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης (ΤΕΞ) είχε συναντηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Ντ. Μπαχτσελί, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο ίδιος Αχ. Κουρτ στις 26 Δεκεμβρίου είχε σπεύσει να αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο twitter μια σειρά φωτογραφιών από τη συνάντηση εκείνη, κατά την οποία συνοδευόταν από τη σύζυγό του και τον ανήλικο γιο του, ενώ απαθανατίζεται να δίνει στον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και ένα κάδρο με το έμβλημα της Ενωσης.
Τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι απανωτοί κακοί χειρισμοί με τις υποψηφιότητες μειονοτικών στη Θράκη
Τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι απανωτοί κακοί χειρισμοί με τις υποψηφιότητες μειονοτικών στη Θράκη
Ο Μπαχτσελί επίσης είχε επισκεφθεί τον Ιούνιο του 2012 την ΤΕΞ στην Ξάνθη και τον είχε υποδεχτεί ο τότε πρόεδρος της Ενωσης Αχμέτ Καρά μαζί με πολλά τοπικά στελέχη της μειονότητας, ενώ παρών ήταν και ο Αχμ. Κουρτ.
Ο τελευταίος που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και αποφοίτησε από τη νομική σχολή του πανεπιστημίου Σέλτσουκ της Τουρκίας, αν και υποψήφιος με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από μερικές ημέρες, είχε επισκεφθεί στην Κομοτηνή τον πρόεδρο του εθνικιστικού κόμματος Φιλία - Ισότητα - Ειρήνη (DEB - με ιδρυτή τον Αχμέτ Σαδίκ) Μουσταφά Αλή Τζαφούζ, για να δηλώσει πως για τις ευρωεκλογές θα στηρίξει με «όλη του τη δύναμη» το κόμμα DEB. Το τελευταίο έχει την υποστήριξη του τουρκικού προξενείου και των ψευτομουφτήδων και επιχειρείται να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας στις ευρωεκλογές.
 Η απόσυρση της υποψηφιότητας του Αχμέτ Κουρτ από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε αμέσως μετά το αυτογκόλ της Κουμουνδούρου με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν
Η απόσυρση της υποψηφιότητας του Αχμέτ Κουρτ από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε αμέσως μετά το αυτογκόλ της Κουμουνδούρου με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν
«Είναι απόλυτη η πίστη μου πως η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης θα περάσει με επιτυχία αυτές τις εξετάσεις» ανέφερε ο Αχ. Κουρτ στη συνάντηση. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, που προκάλεσαν θύελλα και νέους τριγμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Αχμέτ Κουρτ από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο, κάτι που έσπευσε να κάνει ο τελευταίος.
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους επισημαίνουν, με αφορμή τη νέα αυτή εξέλιξη, ότι το κόμμα εναντιώνεται σε ακραίες εθνικιστικές επιδιώξεις, που υπονομεύουν την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου όπως εκδηλώνονται με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές.
Η ανακοίνωση
Υπενθυμίζουν ακόμη ότι για την επίσκεψη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί η οργάνωση Ξάνθης είχε βγάλει ανακοίνωση και έκανε τότε λόγο για προσπάθεια πυροδότησης κλίματος, δημιουργώντας προβλήματα στην ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της Θράκης.
Κι ότι στη συνάντηση εκείνη με τον Μπαχτεσλί ήταν παρόντες και βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαΐκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου, και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν.
Οσο για το κόμμα DEB, αναφέρεται ότι με τον πρόεδρό του Μουσταφά Αλή Τσαβούς συναντήθηκαν και δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής με τον συνδυασμό της ΝΔ και αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στη Ροδόπη Χασάν Χασάν καθώς ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Οντέρ Μουμίν.
Μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
«Πόλεμος» και για τις δηλώσεις Χριστόπουλου
Σε ανταλλαγή ανακοινώσεων προέβησαν οι δύο εκπρόσωποι Τύπου της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Δ. Χριστόπουλου. «Μείζον θέμα προκύπτει για τον ΣΥΡΙΖΑ από την υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Χριστόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιό του» τόνισε η Αννα Ασημακοπούλου προσθέτοντας ότι «με τις διαδοχικές παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ, αποδομεί τις πάγιες εθνικές μας θέσεις και απροκάλυπτα αμφισβητεί την ίδια τη Συνθήκη της Λοζάνης». Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα να πάρει άμεσα θέση και να αποσύρει την υποψηφιότητα του κ. Χριστόπουλου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ανταπάντησε ότι «ο ακροδεξιός λόγος της ΝΔ του κ. Σαμαρά αποκαλύπτεται πλέον μέσω της ακραίας εθνικιστικής και διχαστικής μισαλλοδοξίας και πως πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας, που αναγνωρίζει σε εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας».
Με δήλωσή του ο κ. Χριστόπουλος διευκρίνισε πως «ζήτημα Λοζάνης δεν τέθηκε και δεν τίθεται, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, πριν μάλλον η κ. Ασημακοπούλου ειδικευτεί στα της Θράκης».
Αντιθέτως, τόνισε «αυτό που τίθεται ως κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τα θέματα της μειονότητας είναι ότι οι χρόνιες πολιτικές διακρίσεων του ελληνικού κράτους σε βάρος του συνόλου της μειονότητας έχουν σπρώξει μείζον τμήμα της στη ''φιλόξενη'' αγκαλιά του τουρκικού προξενείου».
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
Λάθος η μικροκομματική διαχείριση
Την ΑΠΟΣΥΡΣΗ από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ της Σαμπιχά Σουλεϊμάν σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονίζεται ότι οι μουσουλμάνοι είναι Ελληνες πολίτες απόλυτα ισότιμοι, που απολαμβάνουν πλήρως όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών». Η διαχείριση αυτών των θεμάτων από τα πολιτικά κόμματα πρέπει να γίνονται όχι μικροκομματικά, αλλά δημοκρατικά και εθνικώς υπεύθυνα. Για τους χειρισμούς χρειάζεται γνώση, ωριμότητα και συνείδηση», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τη Συνθήκη της Λοζάνης, το διεθνές δίκαιο και τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά στάνταρ».
Χωρίς τέλος η τρικυμία για τη Σουλεϊμάν
Σε... τρικυμία συνεχίζει να βρίσκεται η Κουμουνδούρου μετά την απόσυρση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς από τη μία πλευρά «φωτογραφίζουν» ότι η ίδια είχε σχέσεις με την ακροδεξιά και από την άλλη αφήνουν υπονοούμενα για το ποιος πρότεινε τη μουσουλμάνα Ρομά στην ηγεσία του κόμματος. Μετά το... «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου δείχνει ακόμη και τον... εαυτό της, καθώς στο κύριο άρθρο της χθεσινής «Αυγής» αφήνει υπονοούμενα για το πρόσωπο που εισηγήθηκε την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. «Το ερώτημα είναι: ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας-Ρομά, που είχε υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική ακροδεξιά», γράφει η «Αυγή», προσθέτοντας ότι η ΚΕ του κόμματος παρασύρθηκε και τώρα αποκαθιστά, με πολιτικό κόστος, όμως.
Ωστόσο, στελέχη της Κουμουνδούρου λένε πως ανεξάρτητα από το ποιος έχει κάνει την πρόταση, θα έπρεπε το κόμμα να εξετάσει προσεχτικά κάθε υποψηφιότητα. Σημειώνεται ότι ομόφωνη ήταν η πρόταση για να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο η Σουλεϊμάν. Ωστόσο, μετά την ανοικτή διαφωνία της Τοπικής Οργάνωσης της Ξάνθης, αναγκάστηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε υπαναχώρηση. Χθες, πάντως, πέρασε στην αντεπίθεση η τοπική οργάνωση της Ξάνθης, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η υποψηφιότητα Σουλεϊμάν δεν είναι τόσο αθώα», για να προσθέσει ότι «η δράση της μας είναι γνωστή από 15ετίας» και πως «ο ρόλος της είναι γνωστός (συνεργασία με τον Εμφιετζόγλου και Δίκτυο 21, μαύρες χρηματοδοτήσεις ΥΠΕΞ, πολιτικό σουλάτσο σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, επαφές με Αμερικανό πρόξενο, διαχειρίστρια προγραμμάτων επιμόρφωσης Ρομά κ.τ.λ.)». Η πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «στην κατεύθυνση της ισονομίας-ισοπολιτείας και της αντιμετώπισης των ζητημάτων, και όχι στη λογική της μειονότητας και της πλειονότητας», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας.
Η Ντ. Μπακογιάννη
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε «μια εθνικά επιζήμια επιπολαιότητα», τόνισε και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ σχολίασε και τις δηλώσεις του Δ. Χριστόπουλου -υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας: «Είναι μοναδικό πράγμα να λέει ένας άνθρωπος μία φράση την οποία σε όσα χρόνια ασχολούμαι με τη Θράκη, τα μειονοτικά και τις σχέσεις μας με την Τουρκία, δεν έχει τολμήσει να πει ούτε ο πιο ακραίος Τούρκος εθνικιστής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «επικίνδυνη ανευθυνότητα». «Τις τελευταίες δύο ημέρες βλέπουμε την αποθέωση της επικίνδυνης ανευθυνότητας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «δεν αντιλαμβάνονται το πόσο κρίσιμο και ευαίσθητο είναι το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη», τόνισε το γραφείο Τύπου του κόμματος, προσθέτοντας ότι «με τη διχαστική τους τάση τα δύο κόμματα ρίχνουν νερό στον μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων, υπονομεύοντας την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, καθώς και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου, όπως εκδηλώνονται και με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές».
ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ - Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ                ETHNOS

No comments: