Tuesday, December 23, 2014

«Γάμος» Τσίπρα - Κουβέλη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

«Γάμος» Τσίπρα - Κουβέλη

Την προαναγγελία του εκλογικού γάμου της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Την προαναγγελία του εκλογικού γάμου της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος
Την προαναγγελία του εκλογικού γάμου της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γνωστοποίησε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη σύσκεψη, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες στην εισήγηση Κουβέλη κυρίως από βουλευτές, ενώ απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο βουλευτής Θ. Ψύρρας, ο οποίος έχει διαφωνήσει στο παρελθόν με τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκκίνηση της συνεδρίασης, αφού επιβεβαιώθηκε η αρνητική στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις συνομιλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από έντονες πιέσεις βουλευτών που είχαν εκφραστεί από το πρωί, οι οποίοι ζητούσαν να ενημερωθούν για τα δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Ο κ. Κουβέλης, λαμβάνοντας τον λόγο, ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει καθαρά στους παρευρισκόμενους και γνωστοποίησε ότι έχει τηλεφωνηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησαν τις βασικές αρχές μίας καταρχήν συμφωνίας για κοινή προεκλογική κάθοδο.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία, όπως την παρουσίασε ο Φ. Κουβέλης, περιλαμβάνει την εκλογική κάθοδο της ΔΗΜΑΡ υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου στην ονομασία των ψηφοδελτίων θα προστεθεί ένας προσδιορισμός που θα αφορά την εκλογική συμμαχία (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συνεργασία).
Η ΔΗΜΑΡ θα λειτουργεί ως κόμμα -με αυτόν τον τρόπο θα κατοχυρώσει την οργανωτική και πολιτική της αυτονομία-, αλλά θα υποδείξει υποψηφίους που θα κατέλθουν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί το μεγαλύτερο κόμμα να θέσει βέτο για τον υποψήφιο της ΔΗΜΑΡ.
Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ δεν θα περάσουν από face control από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Κουβέλης εξασφαλίζει την υποψηφιότητα με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τα οποία είχε μπει βέτο από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα η Μαρία Ρεπούση.
Ο κ. Κουβέλης, όσον αφορά τη δική του υποψηφιότητα, δήλωσε ότι δεν εξετάστηκε αυτό το θέμα, καθώς ήθελε να δει τα πολιτικά στοιχεία της συμφωνίας. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα τεθεί υπό την έγκριση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕ και του διαρκούς συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ μετά την 29η Δεκεμβρίου.
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών για την ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταπέλτης κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Γ. Πανούσης, ο οποίος δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και πως μία τέτοια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει το κόμμα. Επιφυλακτικοί για τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Θ. Μαργαρίτης και η Ν. Φούντα, η οποία έχει εκφραστεί αρνητικά στο παρελθόν. Αντίστοιχα και τα κομματικά στελέχη ήταν διχασμένα μεταξύ της αυτόνομης καθόδου και της συνεργασίας.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

No comments: