Sunday, December 21, 2014

ΤΟΥΣΚ: ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

ΤΟΥΣΚ: ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
20/12/2014
Ως το στρατηγικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε τη Ρωσία ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μία «μακροπρόθεσμη στρατηγική» σχετικά με τη χώρα αυτή.
Ο Τουσκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στην πραγματικότητα, η Ρωσία είναι σήμερα το στρατηγικό μας πρόβλημα, όχι η Ουκρανία».
«Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε ο Πολωνός πολιτικός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες «Αυτό θα απαιτήσει σχέδια για χρόνια, όχι μόνο εβδομάδες ή μήνες», είπε ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Στην πραγματικότητα, η Ρωσία είναι σήμερα το στρατηγικό μας πρόβλημα, όχι η Ουκρανία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τις σχέσεις με τη Ρωσία και τη συμμετοχή της Μόσχας στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η ρωσική προσέγγιση, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και προς την ΕΕ», δήλωσε ο Τουσκ επιμένοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει μια «κοινή θέση» όσον αφορά την ουκρανική κρίση και τη Ρωσία.
«Σήμερα ίσως δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, όχι αισιόδοξοι» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ακόμη, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ανέφερε ότι αποφασίστηκαν εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών, οι οποίες θα πρέπει να εκλείψουν για να αρθούν και οι κυρώσεις.
Στο μεταξύ, οι Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή 10 ετών φυλάκισης σε στρατόπεδο εργασίας για τον επικριτικό προς το Κρεμλίνο ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ πρότειναν ποινή οκτώ ετών για τον αδελφό του, Όλεγκ, για την φερόμενη ως υπεξαίρεση 27 εκατομμυρίων ρουβλίων σε βάρος της γαλλικής εταιρείας Yves Rocher.
Οι αδελφοί Ναβάλνι αρνούνται κάθε κατηγορία και χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως τμήμα της προσπάθειας του Κρεμλίνου να αποψιλώσει την ρωσική αντιπολίτευση.
Η γαλλική πολυεθνική έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπέστη ζημία από τη συνεργασία της με τον κ. Ναβάλνι, όμως έχει παραδεχθεί πως είχε υποβάλει προσφυγή στην οποία βασίστηκε η δίωξη του αντιφρονούντα.
Εξάλλου η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την επιβολή περιορισμού κατ' οίκον σε βάρος του κ. Ναβάλνι, δικηγόρου ο οποίος εκφράζει εθνικιστικές απόψεις, έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως ζητούσε η εισαγγελία. Αναμένεται να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή της για την υπόθεση της Yves Rocher σε μεταγενέστερη ημερομηνία.elzoni.gr

No comments: