Tuesday, December 23, 2014

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Χαρδούβελης: Κίνδυνος να «στεγνώσει» η αγορά

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Χαρδούβελης: Κίνδυνος να «στεγνώσει» η αγορά

Κίνδυνο να «στεγνώσει» από ρευστό η αγορά σε περίπτωση που οδηγηθούν σε ναυάγιο οι συζητήσεις με την τρόικα βλέπει ο Γκίκας Χαρδούβελης όπως ο ίδιος τόνισε στη Βουλή.

Χαρδούβελης: Κίνδυνος να «στεγνώσει» η αγορά
Υπογράμμισε ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα πρέπει να καλύψει πληρωμές εντόκων γραμματίων που τώρα αγοράζουν ξένοι επενδυτές. Τόνισε ότι σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας οι τράπεζες είναι αυτές που θα αναγκαστούν να καλύψουν τις εκδόσεις αυτές, στερώντας ανάλογα ποσά από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
«Για το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή για τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρρευτικά στα περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει και η περαιτέρω ανάγκη και εδώ θέλω να επιστήσω την προσοχή σας κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό. Αυτή η ανάγκη αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία και άλλους επενδυτές εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία όμως είναι κατανοητό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους αυξάνονται αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα γεγονός που όμως θα περιορίσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας», σημείωσε ο υπουργός.

Με πολλές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2015.

Το μέτρο αφορά σε αυτοκίνητα με άδειες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2001 και ισχύει για αγορά ΙΧ έως 2000 κυβικά, με απαλλαγή από 300 έως 2.800 ευρώ στα τέλη ταξινόμησης, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

Το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ. Παρατείνεται επίσης έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2014 η προθεσμία για τις διορθώσεις στο Ε9 του 2010 χωρίς πρόστιμα αλλά και η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στο Ε9.

Σε μια κίνηση για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η κυβέρνηση πάγωσε -πριν καν εφαρμοστεί- τον φόρο υπεραξίας για δυο χρόνια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αναφορικά με το φλέγον θέμα των μειωμένων τελών κυκλοφορίας, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη ρύθμιση με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα σε όσους καταθέσουν πινακίδες να τις πάρουν πίσω μέσα στο 2015 καταβάλλοντας μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.ethnos

No comments: