Tuesday, December 2, 2014

Συμφωνία πριν το Eurogroup ο στόχος της κυβέρνησης

ΜΕΤΑ ΤΟΝ «ΛΕΥΚΟ ΚΑΠΝΟ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Συμφωνία πριν το Eurogroup ο στόχος της κυβέρνησης

Ο «λευκός καπνός» που έχει αρχίσει να βγαίνει από τις Βρυξέλλες σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, που πιθανολογείται για αύριο, αναμένεται να σηματοδοτήσει και την αρχή του τέλους για την ολοκλήρωση της πιο «σκληρής» διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές από το 2010.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τα κατ' αρχάς θετικά σχόλια που υπήρξαν από ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους σε ό,τι αφορά τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις που απεστάλησαν αργά τη νύχτα του Σαββάτου, αλλά απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, με δεδομένο ότι αναμενόταν και η τοποθέτηση του ΔΝΤ, το οποίο έχει εξελιχθεί στον πλέον απρόβλεπτο παράγοντα στην τρέχουσα διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα τη συμφωνία και να προλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων έχει «κλείσει» και έχει γίνει σαφές σε εταίρους και δανειστές ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θέμα που εγείρει ξανά και ξανά το ΔΝΤ, από την κυβέρνηση εκπέμπεται το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγές, αλλά και αν ακόμη γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις, αυτές δεν θα αφορούν σε καμία περίπτωση την ουσία και τη συνολική φιλοσοφία του νόμου.
Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζεται στο παρασκήνιο και η πολιτική διαπραγμάτευση που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνομίλησε χθες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα επισκεφθεί την Αθήνα, προκειμένου να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα που θα oδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από τη μνημονιακή εποχή από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αφού επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης», έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα δεν πρέπει και δεν θα εμπλακεί ξανά σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις».
Επανέλαβε ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, γιατί δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, την ολοκλήρωση μιας από τις πολλές αξιολογήσεις της τρόικας, αλλά «πρόκειται για τη διαπραγμάτευση με την οποία ολοκληρώνεται μια επίπονη προσπάθεια πέντε ετών και πρόκειται για τον επανακαθορισμό της σχέσης μας με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Στόχος της κυβέρνησης, προσέθεσε, είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό. Στόχος είναι αυτό να συμβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogoup, να έχει ολοκληρωθεί δηλαδή πριν εμφανιστούν οποιεσδήποτε ανάγκες «και σε κάθε περίπτωση αυτό να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον η τρόικα επιστρέψει αύριο, η παραμονή της στην Αθήνα δεν θα διαρκέσει παρά ελάχιστα 24ωρα, καθώς το κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να νομοθετήσει, κάτι που πιθανώς να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο ότι αύριο αρχίζει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ωστόσο, όπως ανέφεραν, η μίνι αναβολή της ψήφισης από το εθνικό Κοινοβούλιο των αλλαγών δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Γ. Σαραντάκος - Φ. Γιωτάκη   ethnos

No comments: