Sunday, December 21, 2014

Αντ. Σαμαράς: Στροφή στην ανάπτυξη με το νέο πακέτο Γιούνκερ

Αναγκαίο μετά την ύφεσηΑντ. Σαμαράς: Στροφή στην ανάπτυξη με το νέο πακέτο Γιούνκερ
20/12/2014
Τη σημασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, για τη στροφή της προς την ανάπτυξη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Η Σύνοδος, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία ημέρα όπως ήταν η αρχική πρόθεση του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ, με την οποία συμφώνησε και ο κ. Σαμαράς.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες τρεις χώρες που έχουν καταθέσει ήδη σχέδια για την απορρόφηση κονδυλίων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πολιτικό συμβολισμό του πακέτου που σηματοδοτεί τη στροφή της ΕΕ στην ανάπτυξη, ύστερα από μία περίοδο ύφεσης και χαμηλών ρυθμών στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, σημείωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα κονδύλια δεν θα προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής.
Παράλληλα, ανέφερε ότι με το νέο πακέτο εμπλέκεται και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις κατά τρόπο που αναλαμβάνει ρίσκο και η ΕΕ χρηματοδοτώντας έργα που αλλιώς δεν θα γίνονταν.
Πάντως, το θέμα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε αλλά ήταν κυρίαρχο στο περιθώριο της Συνόδου, αφούς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός "όλοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα".
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική».
«Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση», ανέφερε ο Μοσκοβισί στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.
Οι δραστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατ' απαίτηση των πιστωτών της Αθήνας αποτελούν αιτία αντεγκλήσεων και στον διάλογο για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα, ο πρώτος γύρος των οποίων έγινε προχθές. Παρά το τεράστιο χρέος της και την υψηλή ανεργία η Ελλάδα επανήλθε σε οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας εφικτό ένα «νέο στάδιο» στις σχέσεις με τη χώρα αυτή, είπε ακόμη ο Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. «Πρέπει τώρα να το εκμεταλλευθούμε αυτό και να περάσουμε σε μια επιτήρηση πολύ πιο ελαφριά από ό,τι σήμερα, με τους Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Είναι πιθανή η χορήγηση μιας «προληπτικής» γραμμής πιστώσεων, που μπορεί να συμφωνηθεί με την Ελλάδα αφού ολοκληρωθεί το σημερινό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, η οποία θα χρειάζεται να συνοδεύεται από επιτήρηση, αν και πολύ λιγότερο αυστηρή, των δημοσιονομικών της χώρας, διαβεβαίωσε ακόμη ο Μοσκοβισί.«Πλέον αντί να έχει η Ελλάδα την τρόικα παρούσα διαρκώς», κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία, θα γίνονται «συναντήσεις δυο φορές το χρόνο», ανέφερε ο Μοσκοβισί.elzoni/gr

No comments: