Monday, December 29, 2014

Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολιτικοί τις πρόωρες εκλογές

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ HANDELSBLATT

Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολιτικοί τις πρόωρες εκλογές

«Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον εκλογών - και CDU και SPD προειδοποιούν ήδη την μελλοντική κυβέρνηση εναντίον μιας ρήξης με την τρόικα. Η Linke και η AfD αντιθέτως χαίρονται για τις εξελίξεις στην Αθήνα - για διαφορετικούς λόγους», αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelblatt» σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για τις ελληνικές εκλογές.

Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολιτικοί τις πρόωρες εκλογές
«Ο ελληνικός λαός έχει τώρα ο ίδιος την τύχη του στα χέρια του και θα αποφασίσει ανεξάρτητα για την μελλοντική πορεία της χώρας», δηλώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ και προσθέτει, ότι κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. «Χωρίς βοήθεια από έξω, η Ελλάδα δεν είναι ικανή δράσης, λόγω του ύψους του χρέους της. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει για αυτό να συνεχιστούν, αλλιώς η χώρα θα ήταν σύντομα αφερέγγυα. Για το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας, πρέπει η πορεία των μεταρρυθμίσεων να συνεχιστεί», δηλώνει ο κ. Σνάιντερ.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU Ραλφ Μπρίνκχάους από την πλευρά του, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, κάνει λόγο για εξέλιξη «απίστευτα ενοχλητική» και προσθέτει: «Η Ελλάδα ήταν σε πολλούς τομείς σε καλό δρόμο. Τώρα θα χάσουμε - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών - για άλλη μια φορά πολύ χρόνο για τα επόμενα βήματα μεταρρυθμίσεων.
Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. της CDU για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι δεν μπορεί έτσι απλά να σπας συμβόλαια», δηλώνει και συμπληρώνει ότι «ένα κούρεμα χρέους δεν τίθεται ούτε καν υπό συζήτηση».
Από το Κόμμα της Αριστεράς, ο Αρχηγός Μπερντ Ρίξινγκερ δηλώνει, ότι με τις εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται η κριτική της Linke στην επιβολή λιτότητας: «Η αποτυχία της προεδρικής εκλογής είναι ο λογαριασμός για την πολιτική λιτότητας της ΕΕ και η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ στέκεται μπροστά από τα συντρίμμια της πολιτικής της της λιτότητας στην Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Ρίξινγκερ και προσθέτει, ότι η πολιτική των κοινωνικών περικοπών, του δημόσιου ξεπουλήματος, της μαζικής ανεργίας και της αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είχε επιβληθεί καθοριστικά από την γερμανική κυβέρνηση και απέτυχε. «Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα προσφέρουν την ευκαιρία αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής ιδέας. Η απόφαση για την περαιτέρω πορεία ανήκει τώρα στον ελληνικό λαό», επισημαίνει και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την γερμανική κυβέρνηση να μην αναμιχθούν στην λήψη της απόφασης.
Ο επικεφαλής της της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και ευρωβουλευτής του κόμματος Μπερντ Λούκε βλέπει επίσης μια ήττα της Καγκελαρίου Μέρκελ στην ελληνική προεδρική εκλογή: «Είναι καλό που ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να αποφασίσει απευθείας για το μέλλον του... Η πολυδιαφημισμένη επιτυχία αυτής της πολιτικής δισεκατομμυρίων είναι ένα παραμύθι, διότι η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Η παρούσα κρίση του κράτους στην Ελλάδα προσφέρει στη χώρα επιτέλους την δυνατότητα να τραβήξει το χειρόφρενο και να βγει από το ευρώ. Αυτό θα έπρεπε να πυροδοτήσει μια αλλαγή σκέψης στην κυρία Μέρκελ».
Σε δήλωσή του στην ίδια εφημερίδα, ο Γερμανός οικονομολόγος Μαρσέλ Φράτσερ δεν βλέπει, παρά την τεταμένη κατάσταση στην Αθήνα, ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ευρώπη: «Δεν περιμένω σημαντική οπισθοδρόμηση στην Ευρώπη, λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα. Πολλές άλλες χώρες υπό κρίση στην Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο, έχουν υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βλέπουν τις πρώτες οικονομικές επιτυχίες», δηλώνει ο κ. Φράτσερ και επισημαίνει ότι βλέπει και ευκαιρίες από μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση: «Μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε μεν βραχυπρόθεσμα να δημιουργήσει οικονομική ζημιά, μακροπρόθεσμα όμως θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν επειγόντως απαραίτητο πολιτικό σεισμό και αλλαγές».  ethnos

No comments: