Thursday, July 23, 2015

Είπαν «ναι» 230 βουλευτές - Επίσημο πλέον το «διαζύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΤΟΥΣ... ΤΡΕΛΑΝΕ ΟΛΟΥΣ

Είπαν «ναι» 230 βουλευτές - Επίσημο πλέον το «διαζύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ

Είπαν «ναι» 230 βουλευτές - Επίσημο πλέον το «διαζύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από πρωτόγνωρες κοινοβουλευτιές διαδικασίες και σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε ως τα ξημερώματα, πέρασε το δεύτερο πακέτο μέτρων. Ωστόσο, αυτό που βγήκε από την πολύωρη αυτή διαδικασία ήταν η επισημοποίηση του διαζυγίου της Αριστερής Πλατφόρμας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ρήξη στο κυβερνών κόμμα που πλέον καλείται να βρει τρόπους για να αντέξει τους ισχυρούς κραδασμούς. Το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών είναι πιο κοντά από ποτέ και ίσως να μη χρειαστεί το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου για να επισημοποιηθεί το διαζύγιο.
Αλλωστε, εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, τα μέλη της οποίας θα αποφασίσουν -στον απόηχο της ψηφοφορίας- αν θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο ή όχι.
Επίσης, ένα άλλο συμπέρασμα ήταν ότι… δεν τα έχουμε δει όλα από τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έκανε την έκπληξη και ψήφισε «ναι» στα μέτρα αν και είπε ότι δεν τα πιστεύει
Η έγκριση των μέτρων πήρε 230 ψήφους. Όχι ψήφισαν 63 βουλευτές, εκ των οποίων οι 31 του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο και πέντε δήλωσαν παρών. Υπήρξε δηλαδή αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης κατά τρεις σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία αλλά υπήρξαν κάποια διαφοροποιήσεις ως προς τα άρθρα.
Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν ΧΑ και ΚΚΕ.

Για το άρθρο ένα: 225 ναι, 63 όχι, 10 παρών
Για το άρθρο δύο: 231 ναι, 60 όχι, 7 παρών

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο 31 βουλευτές, ενώ πέντε βουλευτές δήλωσαν παρών.

«Όχι» ψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς (παρών στο άρθρο 2), Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα (παρών στο άρθρο 2), Ευάγγελος Διαμαντόπουλος (παρών στο άρθρο 2), Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«Παρόν» δήλωσαν οι βουλευτές: Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα (ναι στο άρθρο 2), Νίνα Κασιμάτη και Βασιλική Λέβα.

«Παρών» στο άρθρο ένα δήλωσαν οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός και Θεοφάνης Κουρεμπές.
Τα “ναι” που αποτέλεσαν έκπληξη
Ο Δημήτρης Μπαξαβανάκης και ο Ν. Μιχαλάκης ψήφισαν ναι ενώ στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν δηλώσει παρών. Βεβαίως και ο κ. Βαρουφάκης που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε βγει απέναντι στον πρωθυπουργό και ο τελευταίος είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του. Προφανώς είτε υπήρξαν κάποιες συνεννοήσεις να πέσουν οι τόνοι είτε ο πρώην υπουργός είναι τόσο απρόβλεπτος που ακόμη δεν έχουμε δει τι άλλο σκοπεύει να κάνει.
Παππάς
«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προαπαιτούμενων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».
Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους έθεσε ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει συνέδριο -χωρίς να προσδιορίζει ακριβή ημερομηνία- και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια μεγάλη διελκυστίνδα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η οποία θα βρίσκει από εδώ και στο εξής τους εφαρμοστικούς νόμους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Από το "126", άντε να πάμε στο "119" και μέχρι εκεί. Έτσι, πόσα νομοσχέδια θα μπορούμε να περάσουμε;» έλεγε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές οτι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Γεροβασίλη
«Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα επικεντρώσει όλη της την προσοχή στη διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά την ολοκλήρωση της αποψινής ψηφοφορίας του δεύτερου σημαντικού βήματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προαπαιτούμενων.

Ταυτόχρονα, τόνισε, η κυβέρνηση θα στραφεί έντονα σε νομοθετικές προωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την ανθρωπιστική κρίση, επιπλέον για το θέμα της αναθέρμανσης της οικονομίας και τα ζητήματα του πολιτικού συστήματος.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «το ρήγμα στην Κ.Ο. είναι νομίζω σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα». Στο ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, είπε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ποιες διαδικασίες και πώς νομίζω είναι θέμα του κόμματος που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, στο ερώτημα εάν απομακρύνθηκε το σενάριο της διάσπασης ή εάν παραμένει υπαρκτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν και παραμένει το ίδιο από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε ότι «θα ακολουθηθούν όλα όσα είναι να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».HMERHSIA

No comments: