Sunday, July 26, 2015

Με στρατηγική μεσαίου χώρου και τις... ευχές των προκατόχων του

TA EΠOMENA ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

Με στρατηγική μεσαίου χώρου και τις... ευχές των προκατόχων του

Η «εποχή Μεϊμαράκη» ξεκίνησε στη ΝΔ (και) με τη «βούλα» της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και οι πρώτες διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους είναι ήδη ορατές.

Από τα γραφεία του Κ. Καραμανλή στην πλατεία Μαβίλη και του Αντ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη πέρασαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ για να πάρουν... οδηγίες στήριξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Από τα γραφεία του Κ. Καραμανλή στην πλατεία Μαβίλη και του Αντ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη πέρασαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ για να πάρουν... οδηγίες στήριξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Από τις πρώτες του δημόσιες παρεμβάσεις ο πολύπειρος πολιτικός θέλησε να δείξει ότι εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στο επίπεδο της ιδεολογικής πλατφόρμας, της πολιτικής στρατηγικής αλλά και της εσωκομματικής λειτουργίας. Ειδικότερα ο κ. Μεϊμαράκης:
1. Επιστρέφει στην πολιτική επιλογή του «μεσαίου χώρου», στρατηγική που είχε υιοθετήσει ο κ. Καραμανλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο 2000-2004.
2. Ακολουθεί μέχρι στιγμής την τακτική μιας σχετικά ήπιας αντιπολίτευσης προκειμένου να μη συσπειρώσει τον αντίπαλό του. Ενδεικτική είναι η απόρριψη της πρότασης που του έγινε από βουλευτές για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Βουλής. Στην ομιλία του την Παρασκευή στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ χαρακτήρισε την κ. Κωνσταντοπούλου «πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης διαβεβαίωσαν τον κ. Μεϊμαράκη πως, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα στηρίξουν την πολιτική που θα ακολουθήσει και η ΝΔ θα δώσει ενωμένη και με ενιαίο πολιτικό λόγο την
Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης διαβεβαίωσαν τον κ. Μεϊμαράκη πως, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα στηρίξουν την πολιτική που θα ακολουθήσει και η ΝΔ θα δώσει ενωμένη και με ενιαίο πολιτικό λόγο την εκλογική μάχη.
3. Αφιερώνει ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο σε κομματικές συνεδριάσεις, δίνοντας την αίσθηση μιας πιο συλλογικής προσπάθειας.
4. Κάνει συχνές αναφορές στους προκατόχους του κ. Σαμαρά και Καραμανλή, επιχειρώντας να ενώσει διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
5. Χρησιμοποιεί μια πιο «κομματική ρητορική» από ό,τι οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής, επιχειρώντας να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών της ΝΔ.
Το νέο αυτό κεφάλαιο στην ιστορία της ΝΔ, της ηγέτιδας δύναμης της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, έχει τη «σφραγίδα» καταρχήν του Κ. Καραμανλή, ο οποίος αναμειγνύεται πλέον ενεργά στα εσωκομματικά ζητήματα της ΝΔ και εν συνεχεία του Αντ. Σαμαρά. Οι δύο τέως πρωθυπουργοί στήριξαν την επιλογή Μεϊμαράκη και την κρίσιμη στιγμή έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να του δώσουν και την ισχυρή νομιμοποίηση που ζητούσε, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο για να μπορέσει να διαχειριστεί ελεύθερα τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες και πριν από την καθοριστική για τις εξελίξεις κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής, τόσο από το γραφείο του κ. Καραμανλή στην πλατεία Μαβίλη, όσο και από εκείνο του κ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη, πέρασαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ για να πάρουν... οδηγίες.
Είχαν προηγηθεί διαδοχικά τετ α τετ του κ. Μεϊμαράκη και με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, έτσι ώστε να καθοριστεί η στρατηγική που θα ήταν απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, όπως είναι οι Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης, που ήθελαν οι εξελίξεις να «τρέξουν» μέσα στο φθινόπωρο αλλά και να μην αλλάξει η διαδικασία εκλογής προέδρου. Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη του λύνει ουσιαστικά τα χέρια καθώς έχει πλέον μπροστά του μια σημαντική περίοδο προκειμένου να ασκήσει την πολιτική την οποία πιστεύει.
Οι άμεσες κινήσεις του προέδρου της ΝΔ θα είναι καταρχήν η συγκρότηση ενός νέου επιτελείου, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι πολλά από τα στελέχη που σήμερα είναι στη Λεωφόρο Συγγρού θέλουν να παραμείνουν.
Κρίσιμο είναι το πόστο του εκπροσώπου Τύπου, όπου σήμερα βρίσκεται ο -κατά γενική ομολογία- επιτυχημένος Κ. Καραγκούνης. Η δεύτερη -κρίσιμη- κίνηση είναι η συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα στηριχθεί στα όσα είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο κ. Σαμαράς, αλλά λόγω των ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων θεωρείται βεβαιο ότι θα επικαιροποιηθεί.
Ο κ. Μεϊμαράκης θέλει την ευθύνη γι' αυτό να αναλάβουν στελέχη της ΝΔ και δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και πρόσωπα που δεν θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά του. Ρόλο στη συγγραφή του νέου κυβερνητικού προγράμματος θα παίξει αναμφίβολα ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα διατηρήσει τη γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού, αλλά και πρώην υπουργοί όπως είναι οι Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Αδ. Γεωργιάδης κ.ά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
Δηλώνουν «νομιμόφρονες» και στο πλευρό του προέδρου αν προκηρυχθούν εκλογές
Την εκτίμηση ότι οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν, εν πολλοίς, και την εσωκομματική διαδικασία στη ΝΔ εκφράζουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν υπέγραψαν το κείμενο των «62», που στήριζε την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία του κόμματος.
Οι Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν με κοινές απόψεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκλογή προέδρου, δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη φόρμουλα που τελικά βρέθηκε και δίνουν έμφαση στην απόφαση για πιστή τήρηση του καταστατικού ως προς τον τρόπο εκλογής.
Η εκλογή από τη βάση
Επίσης, τα δύο προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τελικά τον δρόμο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τότε δεν θα ετίθετο θέμα εσωκομματικών διαδικασιών στη ΝΔ και πως είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση όλοι θα βρεθούν στο πλευρό του Β. Μεϊμαράκη.
Οι δύο πρώην υπουργοί αντελήφθησαν νωρίς ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει την υποστήριξη των δύο πρώην πρωθυπουργών και γι' αυτό -εφόσον επαναβεβαιώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι η εκλογή θα γίνει από την κοινωνία- δεν θεώρησαν σκόπιμο να επιμείνουν στο θέμα του χρόνου.
Επίσης, διαβεβαίωσαν τον κ. Μεϊμαράκη ότι θα στηρίξουν -εντός και εκτός Βουλής- την πολιτική που θα ακολουθήσει, καθώς αποτελεί πεποίθησή τους ότι η ΝΔ θα πρέπει να δώσει ενωμένη και με ενιαίο πολιτικό λόγο την εκλογική μάχη, οποτεδήποτε και εάν αυτή γίνει.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Πήρε αναβολή η διαδοχή με το «ok» των δύο πρώην και τις υπογραφές των «62»
Ο Β. Μεϊμαράκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να παραμείνει χωρίς ισχυρή νομιμοποίηση και χωρίς να έχει χρόνο στη διάθεσή του να χειριστεί τα δύσκολα ζητήματα που υπήρξαν και υπάρχουν στη χώρα.
Τη Δευτέρα μέσα από τη δημόσια τηλεόραση παρουσίασε τις θέσεις του αυτές, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ενημερώσει τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν. Εκείνη την ώρα, δε, έθεσε -μέσω στενών συνεργατών του- ένα συγκεκριμένο δίλημμα σε όλα τα στελέχη: Είτε δίδονται η νομιμοποίηση και ο χρόνος, είτε ορίζεται η διαδικασία εκλογής στις 30 Αυγούστου.
Ηταν μια κίνηση τακτικής που τελούσε εν γνώσει των δύο πρώην πρωθυπουργών. Αμέσως σήμανε συναγερμός και με τη βοήθεια των κ. Καραμανλή και Σαμαρά, την επόμενη μέρα των δηλώσεων Μεϊμαράκη, στελέχη της ΝΔ απέκλειαν το ενδεχόμενο να επισπευσθούν σε τέτοιο βαθμό οι εσωκομματικές εξελίξεις και ζητούν την παραμονή του στο «τιμόνι» της ΝΔ μέχρι νεωτέρας...
Οι προσπάθειες αυτές κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν 62 βουλευτές της ΝΔ υπέγραφαν κείμενο με το οποίο ζητούσαν την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία και την αναβολή της εκκίνησης της διαδικασίας διαδοχής.
Δεν είναι τυχαίο ότι για τη συλλογή υπογραφών πρωτοστάτησαν στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον κ. Καραμανλή, όπως είναι ο Γ. Κουμουτσάκος και ο γιος του Αχιλλέα Καραμανλή, Κωνσταντίνος. Το ίδιο βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης συναντάται ξανά με τον κ. Σαμαρά στη Βουλή και αφού αίρονται οι παρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί λόγω ενός τμήματος των δηλώσεων του προέδρου της ΝΔ στην ΕΡΤ (για το εάν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς την επομένη των εκλογών και για την υιοθέτηση της επιλογής του «μεσαίου χώρου»), ο τέως πρωθυπουργός επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι δεν είναι η ώρα για να κινηθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.
Την Πέμπτη το μεσημέρι, με «όπλο» τη στήριξη των δύο πρώην πρωθυπουργών, αλλά κυρίως με το κείμενο των 62 βουλευτών, ο κ. Μεϊμαράκης «περνά» από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή τις θέσεις του για ανάδειξη προέδρου το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2016, διαβεβαιώνοντας ότι η εκλογή προέδρου θα γίνει με την καταστατική διαδικασία και ότι το τακτικό συνέδριο θα ακολουθήσει της εκλογής.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

No comments: